29 Ιανουαρίου, 2025

Select your Top Menu from wp menus

Η εορτή του Ευαγγελισμού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (foto – video)

Με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, εορτάσθηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Ευαγγελισμού και στη συνέχεια τελέσθηκε ιερά αγρυπνία.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του θυμίζοντας την σωματική παρουσία της Παναγίας στον Ναό των Βλαχερνών «που επισυνέβη κατά τα χρόνια εκείνα της Βυζαντινής δόξας», όπως χαρακτηριστικά είπε, θύμισε πως 93 χρόνια πριν συνέβη το ίδιο στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς, γεγονός το οποίο καταγράφηκε στα μέσα της εποχής.

«Αυτό το θαύμα και αυτή τη Θεία όραση του Οσίου και Θεοφόρου Ανδρέου του δια Χριστόν σαλού στον Ναό των Βλαχερνών, είχε την ιδιαιτάτη τιμή και Ευλογία η πόλη του Πειραιά να απολαύσει κατά την ώρα της ιεράς αγρυπνίας της 24ης προς 25η Μαρτίου του 1929», επεσήμανε. «Σε αυτόν το Ναό έγινε το θαύμα των Βλαχερνών», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως ζούμε και πάλι την έκχυση των Θείων Δωρεών.
Σημειώνοντας πως καθώς ατενίζουμε το ιερό πρόσωπο της Παναγίας, αναδεύει στην καρδιά μας η γλυκύτητα του προσώπου της, υπογράμμισε το γεγονός πως ο Κύριος επέλεξε να έρθει στη γη μέσω της μητρότητας. «Αυτόν τον απλό τρόπο της στοργής και της αγάπης επέλεξε να εισέλθει στην κοινωνία του κόσμου μας», ανέφερε.
Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως εάν θέλουμε να είμαστε γνήσια τέκνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καλούμαστε να πολεμήσουμε τα πάθη, τις αδυναμίες και τις αστοχίες μας, επισημαίνοντας με έμφαση πως «η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο μας είναι ο Κύριος», ο οποίος χώρεσε στην μήτρα μιας γυναίκας και βγήκε στον κόσμο ως βρέφος και έζησε φτωχός και απέριττος και σταυρώθηκε και τάφηκε σε ξένο τάφο «ο αιώνιος φτωχός» και Ανέστη εκ των νεκρών.
Τονίζοντας πως όλα αυτά είναι για εμάς τα δώρα της Παναγίας και πως καλούμαστε σήμερα που γιορτάζουμε την Παναγιοφάνεια και την Εθνική μας παλιγγενεσία να σταθούμε αντάξιοι αυτών των δωρεών, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στα τέσσερα μαύρα και σκληρά εκατόχρονα της σκλαβιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Νεομάρτυρες στους οποίους, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οφείλουμε πολλά», γιατί «έμειναν αγέρωχοι μπροστά στους κατακτητές και δεν υπέκυπταν στα δελεάσματα για πλούσια ζωή και ηδονές του βίου».
Τέλος, υπογραμμίζοντας πως «η Εκκλησία συντήρησε την πίστη και πύργωσε τον καημό και τον πόθο της λευτεριάς», ευχήθηκε η Παναγία «να χαρίζει στο Γένος μας Ευλογίες, να ενδυναμώνει το Εθνικό μας φρόνιμα και να χαρίζει στην διάδοχη γενιά τα ζώπυρα της πίστεως». «Αγωνιστείτε για όλα αυτά», κατέληξε.

Στην αγρυπνία που ακολούθησε κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου, ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ιερούργησε στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον Θεό, δια της Εκκλησίας, για το μεγάλο έργο που συνετελέσθη και ολοκληρώνεται, της εκ βάθρων ανακαινίσεως του «Πανιέρου, Παναγιοσκεπάστου και Χαριτοβρύτου αυτού Ναού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για να έχουμε ένα Ναό, «όπως ακριβώς οι Πατέρες μας, τον προσέφεραν στον Θεόν στα τέλη του 19ου αιώνος»
Μια μεγαλειώδη προσπάθεια που επιτελέστηκε, από την δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της Ορθοδοξίας κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος διαμέσου του Οργανισμού «Αιγέας», «μας χάρισε όλην αυτήν την ωραιότητα και την αποκατάσταση του κάλλους» του Ναού, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχαρίστησε ακόμη και όλους όσους συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του έργου.
Η πανήγυρη ολοκληρώθηκε με τον μεθέορτο Εσπερινό, το μνημόσυνο των κτητόρων του Ναού και την Ιερά Παράκληση.

 

Related posts