19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«EΝΟΡΙΑ εν δράσει»: 3 Νέα Επιμορφωτικά Σεμινάρια

Μία διαφορετική δραστηριότητα, που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, εναι τα Επιμορφωτικ Σεμινρια.

Ξεκνησαν το 2015, για να προστεθον στις υπλοιπες δρσεις που αφορον στην διακονα του λαο του Θεο.

Η γνωριμα με την ιστορα του τπου μας, η ορθδοξη κατχηση, η εκκλησιατικιστορα, η εκκλησιαστικ γλωσσομθεια, το περιβλλον, το αρχαο θατρο, Ποιμαντικ της ναυτιλας, Διοκηση και Ηγεσα, Τεχνητ Νοημοσνη σε καιρος Α-νοησας, Γνωριμα με την ελληνικ μου ταυττητα, Βασικ μαθματα αγιογραφας, Πατερικς λγος, Ιστορα της Μικρς Ασας, Μεγαλνοντας ναν …γιο εναι οι βασικο θεματικο ξονες στους οποους αναπτχθηκαν τα Σεμινρια στο διστημα 2015 – 2022.  

Παρλληλα, στο πλασιο του προγρμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δρσει» διοργανθηκαν και 2 σεμινρια που απευθνονταν σε μουσικος και αφοροσαν την Διεθυνση Χορωδας, υπ τον αεμνηστο Δημτριο Κανρη.

Συνολικ μχρι τρα χουν πραγματοποιηθε με επιτυχα 35 ΕπιμορφωτικΣεμινρια.

Μετ το πρας των Σεμιναρων, σε ειδικ τελετ, λοι οι συμμετχοντες λαμβνουν Ενθμιο Συμμετοχς και σοι απ τους συμμετχοντες χουν παρακολουθσει το 80% των μαθημτων, λαμβνουν σχετικ Βεβαωση Παρακολοθησης.

Ο κκλος των Σεμιναρων, δεν θα μποροσε να εχε υλοποιηθε, χωρς την δημιουργικ και σταθερ συνεργασα του Συνδσμου Επιστημνων Πειραις. Μα συνεργασα που κρατει πολλ χρνια, με τον Σνδεσμο να συμμετχει ως συνδιοργανωτς σε πλειδα δραστηριοττων.

3 Επιμορφωτικ Σεμινρια τη φετιν χρονι 

Τη φετιν χρονι θα πραγματοποιηθον τρα Σεμινρια, διρκειας επτεβδομδων.

1. «Τσορμα, καραβοκρηδες και ταρσανδες». Η συγκεκριμνη παρουσαση εστιζει στο πς η θλασσα αποτλεσε το συστατικ διαμρφωσης και ανπτυξης της ελληνικς κοινωνας.

2. «Οικογνεια σε διλογο». Στχος του Σεμιναρου πς θα σταθομε στους πειρασμος και τις προκλσεις του σμερα που ταλανζουν την οικογνεια.

3. «Θεολογικ προσγγιση Δεσποτικν εορτν». Οι εορτς που αφορον στο πρσωπο του Κυρου και βοηθον τον νθρωπο να συνειδητοποισει την αξα του και να ακολουθσει τον σωστ δρμο που οδηγε στ ζω.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: να ταξδι στη ναυτοσνη των Ελλνων

«Τσορμα, καραβοκρηδες και ταρσανδες»

«Χρειζονται τρα τη για να ναυπηγηθε να πλοο και ​​​τριακσια για να δημιουργηθε νας νατης»

Η ναυτοσνη των Ελλνων καταγρφηκε δη απ το λυκαυγς της ανθρωπτητας και κτοτε συνχισε μια αδικοπη, ανεξντλητη πορεα μχρι σμερα. Οι λληνες μπορε να ζοσαν στη στερι εχαν μως πντα την προσοχ τους στραμμνη στη θλασσα. Η συγκεκριμνη παρουσαση εστιζει στο πς η θλασσα αποτλεσε το συστατικ διαμρφωσης και ανπτυξης της ελληνικς κοινωνας.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κθε Δευτρα 6.00 – 8.00 μ.μ.

ναρξη 13 Φεβρουαρου 2023.

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Στφανος Μλεσης, Συγγραφας, MSc Διοκηση Επιχειρσεων Birmingham University.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

13/2: Η πυραμδα ιερρχησης αναγκν, η εξελικτικ πορεα προς τη θλασσα, οι ρωες της στερις και η σημασα της Αργοναυτικς εκστρατεας, η ΟμηρικΙλιδα και Οδσσεια, ο ναυτικς εποικισμς.

20/2: Στα χρνια της κλασσικς αρχαιτητας, απ τις ρωμαϊκς γαλρες στους βυζαντινος δρμωνες, Βυζντιο η αυτοκρατορα που ανπνεε απ τη θλασσα, τα πλοα της Καινς διαθκης, τουρκοκρατα.

6/3: Οι μποροι που γιναν ναυμχοι, η συνθκη του Κιουτσοκ Καϊναρτζ, η ραγιδικη σημαα, η εκπαδευση των μικρν ναυτπουλων, η ζω των Ελλνων στα πλοα, οι διαφορς μεταξ ξνων και Ελλνων ναυτικν, η σερμαγι και τα μερδια.

13/3: Ο εμπορικς στλος των νησιν, η περπτωση της δρας, τρπος δρσης ελληνικν πληρωμτων, η ναυτοσνη εφευρσκει τρπους, πυρπολικ το υπερπλο του αγνα.

20/3: Απ τα ιστα στον ατμ, η θλασσα ως δρμος ανπτυξης, η μεγλη μετανστευση, το ταξδι του «Νααρχου Μιαολη» στις Η.Π.Α., το εμπορικναυτικ ως «τταρτο πλο», κατορθματα εμπορικν πλοων και πληρωμτων στους εθνικος αγνες.

27/3: Οι γνωστες ιστορες των ελληνικν εμπορικν πλοων «ρος Κθνος» (1933), «Αγαλλιαν» (1934), «Ππη» (1934), «Ελνη Εμπειρκου» (1935), «Στυλιαν» (1936), «Υδρκι» (1937), οι αφανες ρωες του Δευτρου Παγκοσμου Πολμου, η εκτλεση του πληρματος του φορτηγο πλοου «Πηλες», η μεταπολεμικ ανρθωση.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τρποι επικοινωνας των μελν της οικογνειας

«Οικογνεια σε διλογο»

Σε αυτν τον νο κκλο συναντσεων θα συζητσουμε για την οικογνεια και τους ρλους των μελν της. Θα προβληματιστομε και θα αναζητσουμε, χι κποιες τυπικς λσεις, αλλ μονοπτια και δρμους που θα τα περπατσουμε με τη βοθεια της αγπης του Χριστο. Προβλματα και εμπδια υπρξαν και θα υπρχουν πντα. Το θμα εναι εμες πς θα σταθομε στους πειρασμος και τις προκλσεις του σμερα που ταλανζουν την οικογνεια.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κθε Τρτη 6.00 – 8.00 μ.μ.

ναρξη 21 Φεβρουαρου 2023

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: π. Σπυρδων Σκουτς.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

21/2: Περπατντας το δρμο της συζυγας προς τον Παρδεισο.

28/2: Οι ρλοι του νδρα μσα στη ζω της οικογνειας.

7/3: Οι ρλοι της γυνακας μσα στη ζω της οικογνειας.

14/3: Πνευματικ ζω μσα στην οικογνεια.

21/3: Η Οικογνεια ανμεσα στον συγγενικ και τον ευρτερο κοινωνικ κκλο.

28/3: Τρποι συνντησης με τα παιδι μας σμερα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ορθδοξη Κατχηση

«Θεολογικ προσγγιση Δεσποτικν Εορτν»

Οι εορτς που αφορον στο πρσωπο του Κυρου και Θεο και Σωτρος Ημν Ιησο Χριστο, οι λεγμενες Δεσποτικς εορτς, αφορον μεγλα κοσμοσωτρια γεγοντα της επ γης ζως του θεανθρπου και φανερνουν το σχδιο της Θεας Οικονομας. λες δηλαδ εκενες τις ενργειες που κανε ο Θες για να σσει τον κσμο και τον νθρωπο απ τη φθορ, την αμαρτα, το διβολο, τον θνατο.

Σε κθε μα απ αυτς, εντοπζουμε μεγλες θεολογικς αλθειες τερστιας αξας, που βοηθον τον νθρωπο να συνειδητοποισει την αξα του και να ακολουθσει το σωστ δρμο που οδηγε στη ζω.

Αυτς τις εορτς μας καλε η αγα μας Εκκλησα, χι απλ να τις εορτσουμε ως κποιες στω ξεχωριστς και μεγλες ημρες, αλλ να τις βισουμε στην πληρτητ τους ως γεση και αρραβνα της βασιλεας των ουρανν.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κθε Τετρτη 6.00 – 8.00 μ.μ.

ναρξη 15 Φεβρουαρου 2023.

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αρχιμανδρτης π. Δανιλ Ψωνος, Θεολγος, Ιεροκρυκας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

22/2: Ο Ευαγγελισμς της Θεοτκου.

29/2: Η Γννηση του Χριστο.

1/3: Τα Θεοφνεια.

8/3: Η Μεταμρφωση του Χριστο.

15/3: Τα πθη του Χριστο.

22/3: Η Ανσταση του Χριστο.

29/3: Η Θεα Ανληψη.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:

Αθουσα εκδηλσεων Πνευματικο Κντρου Ευαγγελιστρας Πειραις (Βολγαρη 50Γ, πισθεν του Ιερο Ναο).

Μετ την ολοκλρωση των Σεμιναρων, οι συμμετχοντες θα λβουν ξεχωριστΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για ποιο απ τα Σεμινρια παρακολουθσουν.

Τα Σεμινρια εναι δωρεν και θα πραγματοποιηθον με φυσικπαρουσα προσπων και δεν θα μεταδδονται μσω διαδικτου.

Εγγραφς και Δηλσεις Συμμετοχς:

Στο Πνευματικ Κντρο Ευαγγελιστρας Πειραις (πισθεν του Ιερο Ναο)

και στο info@enoriaendrasei.gr

Τηλφωνα επικοινωνας· 2104125619 και 2104135224, Fax: 2104178947.

Ηλεκτρονικς Δηλσεις Συμμετοχς: goo.gl/CKGH3K

Related posts