24 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία» 3η Συνάντηση

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, με την 3η διαδικτυακή συνάντηση, τα μαθήματα του Σεμιναρίου Θεατρικής Παιδείας με εισηγητή τον Ηθοποιό – Σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κοντοδήμο και την συνεργασία της Ομάδας «Θύρσος», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η 3η συνάντηση αφορούσε τον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή. Ήταν μία περίεργη προσωπικότητα που δύσκολα μπορούμε να την αντιληφθούμε, ακόμα και σήμερα. Φέρεται βαθιά θρησκευόμενος, δίνει μεγάλη βάση στους κανόνες και τους θεϊκούς νόμους, ενώ υποστηρίζει την ελευθερία του ανθρώπινου πνεύματος και της επιλογής.

Μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στον Αισχύλο και τους επόμενους τραγικούς ποιητές, για να μπορεί το κοινό να δεχθεί τα έργα που πραγματεύονται τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων κι όχι μόνο τις σχέσεις τους με τους θεούς.

Οι καινοτομίες του ήταν ότι έβαλε τριταγωνιστή, έδωσε μεγαλύτερη βάση στον διάλογο και λιγότερο στην δράση του χορού και αύξησε τον χορό, από τους 12 άνδρες στους 15. Εισήγαγε την σκηνογραφία και οι τραγωδίες που παρουσίαζε είχαν αυτοτελή χαρακτήρα.

Επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς, ειδικά της εποχής του ψυχοδράματος. Στα έργα του που σώζονται, φαίνεται καθαρά η δύσκολη και ιδιότροπη ιδιοσυγκρασία του.

Η τραγωδία του «Αίας», πραγματεύεται την τρέλα του Αίαντα και τον θάνατο του. Είναι η παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή.

Η «Ηλέκτρα», πραγματεύεται την εκδίκηση της κόρης Ηλέκτρας, για τον θάνατο του πατέρα της. Ο Σοφοκλής δίνει μεγάλη έκταση στο πρόσωπο του πατέρα και το πως το αντιλαμβάνεται η κόρη.

Στο έργο «Τραχίνιαι», ο συγγραφέας καταδεικνύει ότι ο πόνος τυφλώνει τον άνθρωπο, ο οποίος διεκδικεί τα δεδομένα που δεν του ανήκουν και δημιουργεί άσχημες καταστάσεις.

Στην τραγωδία «Φιλοκτήτης», βλέπουμε μία σύγκρουση συναισθημάτων, της ανθρωπιάς και του πατριωτισμού, ενώ στο έργο «Οιδίπους Τύραννος», τονίζεται ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του.

Περνώντας στην τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ», παρουσιάζεται η απελπισία ενός μεγάλου ήρωα, ο οποίος έχει χτυπηθεί από την κατάθλιψη και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζωή.

Η «Αντιγόνη» είναι μία από τις αρχαιότερες τραγωδίες που σώζονται. Ο Σοφοκλής μας δείχνει δύο είδη ανθρώπων, μέσα από την ιδιοσυγκρασία των γυναικών. Τους συμβιβασμένους στο σύστημα που δεν λένε ποτέ όχι, και σε αυτούς που αντιτίθενται, γιατί πιστεύουν ότι έχουν δίκιο και θα υπάρξει θεϊκή δικαίωση.

Η Αντιγόνη είναι μια διδαχή, ένα πρόσωπο που μας καθοδηγεί να δημιουργούμε,  σωστή κρίση απέναντι στην ανθρώπινη εξουσία.

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 1η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 2η Συνάντηση

Related posts