26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2020»: Πρωτ. Μαυρουδής Γκούμας: Δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το υπέρλογο της γεννήσεως

Εμείς έχουμε ένα πολύ μεγάλο προνόμιο, ότι δεν περιμένουμε κάτι, δεν μένουμε απλώς σε έναν λόγο. Έχουμε τους ευαγγελιστές, τους αποστόλους, τους αγίους της πίστεως μας, οι οποίοι μας μεταφέρουν την βεβαιότητα αυτού που είδαν.

 

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά την διάρκεια της οποίας, τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μαυρουδής Γκούμας, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, εκ των εφημερίων του Ναού.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» και μεταδόθηκαν διαδικτυακά μέσα από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

 

 

Όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι στην καθημερινότητά μας, είπε ο π. Μαυρουδής, το βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας. Το ίδιο συμβαίνει και στην πνευματική μας ζωή, αλλά εκεί, δεν δίνουμε σημασία.

Πολλές φορές, πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνει ο διάβολος, και προσπαθεί ή να μας ρίξει στην αμαρτία, ή στην πλάνη. Και τα δύο όμως, έχουν τον ίδιο κοινό παρονομαστή, που είναι το εγώ μας.

«Στην αμαρτία θα πέσω, γιατί εγώ ξέρω πως να την διαχειριστώ, κι επειδή ο Θεός είναι αγάπη, μόλις θα ζητήσω συγγνώμη θα με συγχωρέσει.

Στην πλάνη, θα πέσω για εγώ ξέρω και ρυθμίζω τα πάντα, ακόμα και το πως ενεργεί ο πνευματικός μου, άρα δεν χρειάζεται να του τα πω όλα, αφού κάνω τον αγώνα και την προσπάθεια μου. Κι έτσι, πέφτουμε στην παγίδα του διαβόλου».

Ο διάβολος πολεμούσε τον άνθρωπο ανέκαθεν, με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε ο π. Μαυρουδής. Από τότε που ο Αδάμ και η Εύα ήταν στον παράδεισο. Γι’ αυτόν τον λόγο και βγήκανε από τον παράδεισο, το επέλεξαν μόνοι τους.

Και προχωρώντας τον λόγο του, αναρωτήθηκε, τι ήταν αυτό που ώθησε έναν γέρο άνθρωπο, στην απαρχή της ανθρωπότητας, τον Αβραάμ, να πάει ένα ταξίδι που ήξερε ότι θα ήταν δύσκολο, όταν έλαβε την εντολή από τον Θεό και χωρίς να ξέρει που θα πάει.

«Αυτός, χωρίς δεύτερη σκέψη και ενδοιασμό, μάζεψε το βιός του και ξεχύθηκε στην έρημο. Και ο Θεός, για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Αβραάμ, του υποσχέθηκε ότι θα τον καταστήσει πατέρα εθνών.

Αυτό που ώθησε τον Αβραάμ, ήταν η πίστη στον Θεό, η εμπιστοσύνη που έδειξε σε Αυτόν τον μεγάλο άγνωστο

Κι έρχεται η ευαγγελική περικοπή της ημέρας και επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι μπορεί να πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που ο Θεός έδωσε την υπόσχεση στον Αβραάμ, αλλά  αυτό που ο Θεός υποσχέθηκε, αυτό ακριβώς θα γίνει.

Και παραθέτει ο ευαγγελιστής όλο το γενεαλογικό δένδρο, από τον Αβραάμ μέχρι τον Ιωσήφ τον μνήστορα και την Υπεραγία Θεοτόκο.

Και όλοι όσοι αναφέρονται είχαν βαθιά χαραγμένη μέσα στην καρδιά τους, την πεποίθηση, ότι ο Θεός θα εκπληρώσει την υπόσχεση του και θα λυτρώσει το λαό Του, από όλα τα δεινά.

«Και η εκπλήρωση έρχεται, όταν ο καιρός έφτασε στο κατάλληλο σημείο, όταν ο λαός προετοιμάστηκε, όπως έπρεπε να προετοιμαστεί και ήταν σε θέση να δεχτεί τον Μεσσία, και τότε ο Μεσσίας ήρθε.

Όχι μέσα από την ασφάλεια της θεότητας Του, αλλά ενδύεται το ανθρώπινο σαρκίο, για να δώσει εαυτόν «λύτρον υπέρ των αμαρτιών ημών». Δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το υπέρλογο της γεννήσεως, δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουν

Είναι σημαντικό, σημείωσε ο π. Μαυρουδής, να τονίσουμε την πίστη που έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι και το κατά πόσο η πίστη αυτών των ανθρώπων, περνάει σε εμάς.

Εμείς έχουμε ένα πολύ μεγάλο προνόμιο, ότι δεν περιμένουμε κάτι, δεν μένουμε απλώς σε έναν λόγο. Έχουμε τους ευαγγελιστές, τους αποστόλους, τους αγίους της πίστεως μας, οι οποίοι μας μεταφέρουν την βεβαιότητα αυτού που είδαν.

«Και καλούμαστε, αυτήν την βεβαιότητα, να την οικειοποιηθούμε κι εμείς, θεληματικά, ελεύθερα. Η πίστη μας, είναι πίστη εξ’ αποκαλύψεως, ή το δέχομαι, ή όχι. Ενδιάμεσο δεν υπάρχει.

Καλούμαστε να σταθούμε στα πόδια μας, μέσα από την μυστηριακή ζωή και πράξη της Εκκλησίας.

Εφαρμογή του λόγου του Θεού, εξομολόγηση, εκκλησιασμό και θεία Κοινωνία, όπως θα μας υποδείξει ο πνευματικός

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

 

Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετ εδώ:

https://youtu.be/RA2oEPpakWo

Related posts