19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2020»: Σοφία Μάνου – Ηλίας Λιαμής

Το υλικό αυτό μεταφέρει και μια νοοτροπία και μία στάση των ανθρώπων απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Γιατί ενώ έχουμε να κάνουμε με ένα υλικό που δημιουργήθηκε σε μια πολύ σκοτεινή και δύσκολη εποχή για τους Έλληνες, παρ’ όλα αυτά φέρει μία τεράστια αισιοδοξία, είναι ένα χαρούμενο υλικό. 

Εκδήλωση αφιερωμένη στην μεγάλη ερμηνεύτρια του έπους του ’40,  Σοφία Βέμπο, πραγματοποιήθηκε στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας και η κα Σοφία Μάνου, Μουσικός – Ερμηνεύτρια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και μεταδόθηκε από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Αφορμή της συζήτησης, ήταν η πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου με τίτλο «Η Φωνή Που Νίκησε Τον Φασισμό», με ερμηνεύτρια την κα Μάνου. Περιεχόμενο του, είναι δώδεκα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, εκείνα που ογδόντα χρόνια πριν, εμψύχωναν όλη την Ελλάδα κατά τους πρώτους μήνες του ελληνοϊταλικού πόλεμου, όχι σε διασκευές, αλλά σε νέες, σημερινές εκτελέσεις.

Η ιδέα της δημιουργίας του δίσκου, προήλθε από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ και η παραγωγή έγινε από το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός».

Το εγχείρημα αυτό, της μεταφοράς στο σήμερα αυτού του υλικού, έγινε αποδεκτό και με ενδιαφέρον. Όπως τόνισε η κα Μάνου, αυτό εξαρτάται πάρα πολύ από τον τραγουδιστή.

Όταν ο τραγουδιστής, ασχολείται με αυτό το οποίο λένε αυτά τα τραγούδια, τότε μπορεί να πετύχει μία νέα ερμηνεία και μία νέα εκτέλεση.

Εξαρτάται δηλαδή από το πόσο ασχολείται ο τραγουδιστής με το περιεχόμενο το οποίο φέρουν και όχι με τον εαυτό του ή τον προηγούμενο καλλιτέχνη που απέδωσε αυτά τα τραγούδια.

Το υλικό αυτό μεταφέρει και μια νοοτροπία και μία στάση των ανθρώπων απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Γιατί ενώ έχουμε να κάνουμε με ένα υλικό που δημιουργήθηκε σε μια πολύ σκοτεινή και δύσκολη εποχή για τους Έλληνες, παρ’ όλα αυτά φέρει μία τεράστια αισιοδοξία, είναι ένα χαρούμενο υλικό.

Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς, πόσο σημαντική είναι η επανεκτέλεση αυτών των τραγουδιών.

Η Σοφία Βέμπο, τόνισε η κα Μάνου, υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές λαϊκές τραγουδίστριες, η οποία ενώ δεν σπούδασε μουσική, ανήκε στην μουσική από την μέρα που άνοιξε τα μάτια της και είδε τον κόσμο τούτο.

Το να φέρει κανείς αυτά τα τραγούδια στο σήμερα, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Έπρεπε να επιλεγεί κάποιος άνθρωπος που θα αναλάμβανε την ενορχήστρωση, ο οποίος να έχει μία πολύ μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό τραγούδι.

Η επιλογή του Ντίνου Γεωργούντζου, ήταν το κλειδί στην υπόθεση. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό τραγούδι και χειρίστηκε με πολύ προσεκτικό τρόπο την ενορχήστρωση. Να μην χαθεί το χρώμα της εποχής, αλλά να μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε άλλες σημερινές μουσικές παραγωγές.  

Η Βέμπο έχει μία τεράστια δισκογραφία. Ο κόσμος στάθηκε στο γεγονός του πολέμου και ίσως χάθηκε η υπόλοιπη πορεία της, μέσα σε όλο αυτό. Διαμόρφωσε το ελληνικό τραγούδι, γιατί στην εποχή που όλοι δυτικοτροπούσαν, εκείνη έκανε επαναστάσεις.

Να σημειώσουμε ότι στο δίσκο συμμετείχαν 350 παιδιά, μέλη παιδικών χορωδιών, τα οποία έδειξαν πολύ μεγάλη υπομονή, χαρά και ενθουσιασμό.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στην σχέση της κας Μάνου με την Εκκλησία, αλλά και το θέμα Εκκλησία και καλλιτεχνικό έργο.

Παραγωγός άλλωστε του δίσκου είναι ένας εκκλησιαστικός φορέας. Η προώθηση του ξεκίνησε πολύ δυναμικά και τα μηνύματα ήταν πολύ θετικά.

Όπως τόνισε η κα Μάνου, η Εκκλησία αγαπάει πολύ την πατρίδα μας και αγαπάει την τέχνη. Άλλωστε, Εκκλησία είμαστε όλοι μας.

Και μάλιστα υπογράμμισε:

«Έχουμε πολύ μεγάλο πλούτο μουσικής, με τον οποίο μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Η Εκκλησία ζητάει μία αξιοπρέπεια και ένα ήθος.

Είναι πολύ σημαντικό, σε όποια εποχή κι αν υπάρχουμε καλλιτεχνικά, να είμαστε ο εαυτός μας.

Είτε ζούμε μέσα σε έναν πόλεμο, είτε μέσα σε μια εποχή που υπάρχει μια πανδημία, είτε όλοι γύρω μας, μας φέρονται εχθρικά λόγω των επιλογών μας, εμείς να κάνουμε αυτό που νιώθουμε ως σωστό, να έχουμε μια ακέραιη πορεία.

Όλα κινούνται γύρω από τον Θεό και αυτό που πρέπει να φανεί, θα φανεί

Related posts