26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2020»: Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτριο Καραμπερόπουλο

Είναι ένας ιπποκρατικός ιατρός. Η λογιοσύνη είναι κομμάτι της σκευής του. Παιδίατρος, Δρ. Ιστορίας της ιατρικής, λόγιος, ιστοριοδίφης, βιβλιογράφος, μελετητής του νεοελληνικού διαφωτισμού.

 

Με την συμπλήρωση 30 χρόνων (1990-2020) έρευνας του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου στην Ιστορία της Ιατρικής και τον Ρήγα Βελεστινλή, διοργανώθηκε τιμητική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Πειραιώς, την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Στην τιμητική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Λεοντσίνης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Νικόλαος Α.Ε.  Καλοσπύρος, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου (Ιστορία και Ερευνητική της Κλασσικής Φιλολογίας) και η κα Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, Δρ. Αρχαιολογίας, επί τιμή Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας,

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και η κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Επιστολές, με τις οποίες χαιρετίζουν την εκδήλωση για τον κ. Καραμπερόπουλο, απέστειλαν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή κοινού και μεταδόθηκε  ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

 

Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης

Ο τιμώμενος είναι μία μορφή με ιδιαίτερα χαρίσματα. Ενώ επαγγελματικά ακολούθησε θετική κατεύθυνση, καταξιώθηκε και ως ιστορικός. Το τρίπτυχο της επιτυχίας του, που όλοι του το αναγνωρίζουν, είναι στόχος – αγώνας – πίστη.

Μεγάλη ήταν και η συμβολή του στους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από τις τάξεις του κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Αγώνες που με πάθος διεξήγαγε, για το μπόλιασμα της καθημερινής ζωής, από τις αρχές του χριστιανικού μηνύματος.

 

Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυνε με οπτικοποιημένο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία του με τον Δημήτρη Καραμπερόπουλο και στην προσπάθεια του τιμωμένου να αναδείξει τον Ρήγα Φεραίο Βελεστινλή, που την χαρακτήρισε μία ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής.

«Γιατί το κάνει με πάθος και αγάπη. Γιατί αγάπησε αυτό που ήταν ο Ρήγας Φεραίος και το έργο του.  Όταν κανείς αγαπάει κάτι, το κάνει με πάθος, και πιστεύει στην αλήθεια, τότε αυτό γίνεται θαυμαστό γεγονός

Και ευχήθηκε να συνεχίσει ένα έργο, που ιδιαίτερα στις ημέρες μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί το οικουμενικό πνεύμα του Ρήγα, η αγάπη του για την πατρίδα, αλλά και αυτό που ενέπνευσε στους συντρόφους του για να σπείρει τον σπόρο της ελευθερίας στην πατρίδα μας, τα χρειαζόμαστε και σήμερα.

 

Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Δήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, ευχαρίστησε τον τιμώμενο, για το σπουδαίο έργο της εμπεριστατωμένης έρευνας, ανάδειξης και διάσωσης της ιστορίας του Βελεστίνου και της ιστορικής προσωπικότητας του Ρήγα Βελεστινλή.

 

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η κα Πολυμέρου-Καμηλάκη, η ιστορία θα τον κατατάξει σε μία περίοπτη θέση. Ασχολήθηκε συστηματικά και με τον Ρήγα και με την τοπική ιστορία του Βελεστίνου. Κατόρθωσε με έρευνες, μελέτες, συνέδρια, να δημιουργήσει έναν πνευματικό κύκλο γύρω από τον χώρο του Βελεστίνου.

Τα εφόδια του χαρακτήρα του, συνέχισε, το πάθος, η διάθεση συνεργασίας, ο σεβασμός στη γνώμη των ειδικών ερευνητών, η αποφασιστικότητα, η επιμονή, η πίστη στον στόχο και την ηθική αξία των επιδιωκομένων, ήταν εκείνα με τα οποία δημιούργησε το έργο του.

 

Γεώργιος Λεοντσίνης

Ο κ. Λεοντσίνης, παρουσίασε τις έρευνες και μελέτες του τιμωμένου για την ζωή και τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην κατανόηση του στρατηγικού σχεδίου της επανάστασής του.

Προέβη σε μία κριτική προσέγγιση του έργου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Με τη διοργάνωση του Ζ’ διεθνούς συνεδρίου, το 2017, με θεματική «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγα», συμπληρώθηκαν 30 χρόνια επιστημονικής και πολλαπλής άλλης δραστηριότητας της Εταιρείας, η οποία έμελλε να παράξει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς.  

Με θεματική τις αρχαίες Φερές και το Βελεστίνο, στη διαχρονία, αναδείχθηκαν η ιστορία, η αρχαιολογία και ο πολιτισμός της ευρύτερης περιοχής. Στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, τέθηκε η συστηματική μελέτη και η δημοσίευση των έργων του Ρήγα.

Η επί 30 χρόνια επιστημονική έρευνα διακεκριμένων ακαδημαϊκών  και ερευνητών, που επισφραγίστηκε με την έκδοση των πρακτικών 7 διεθνών συνεδρίων, αλλά και με την σύνολη έκδοση των έργων του Ρήγα και της ιστορίας των Φερών – Βελεστίνου, συνέβαλε ολοκληρωμένα στην κατανόηση κεντρικών φαινομένων ιστορικών περιόδων και γεγονότων της γενικής ιστορίας.

Η Εταιρεία έχει πλέον στο βιογραφικό της, έργο μεγάλης εμβέλειας και ύψιστης σπουδαιότητας, τόνισε ο κ. Λεοντσίνης. Αποκτώντας την εμπιστοσύνη πολλών ερευνητών της χώρας μας και του εξωτερικού, όπως και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής του, κατέστη δυνατόν να παραχθεί ένα έργο που ανέδειξε την τοπική, περιφερειακή, εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση ιδιαιτέρως σημαντικών ιστορικών γεγονότων, φαινομένων και προσωπικοτήτων της περιοχής.

 

Νικόλαος Α.Ε. Καλοσπύρος

Στη συνέχεια, ο κ. Καλοσπύρος αναφέρθηκε στις έρευνες και μελέτες του τιμωμένου στην Ιστορία της Ιατρικής της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και στους ιατρούς της αρχαιότητας, Ιπποκράτη και Γαληνό.

Ο Δημήτρης Καραμπερόπουλος, δεν είναι απλώς ένας λόγιος ιατρός, σημείωσε, ούτε είναι ένας άνθρωπος που επέλεξε να αποκλίνει από τον επαγγελματισμό, διαλέγοντας μια ειδικότητα που θα αποδείκνυε για πολλοστή φορά, την αγαθή ιπποκρατική τέχνη.

Είναι ένας ιπποκρατικός ιατρός. Η λογιοσύνη είναι κομμάτι της σκευής του. Παιδίατρος, Δρ. Ιστορίας της ιατρικής, λόγιος, ιστοριοδίφης, βιβλιογράφος, μελετητής του νεοελληνικού διαφωτισμού. Πρωτοστάτησε επίσης στην ιστορία της ελληνικής παιδιατρικής.

 Η ιστορία της ιατρικής δεν είναι ένα μάθημα, τόνισε, αλλά είναι περισσότερο μία αναπόληση βίου και μία ηθική τεκμηρίωση, του γιατί και πως, αυτή η τέχνη κατέληξε να είναι μορφή σωτηριώδους παρέμβασης, στον κύκλο των ανθρωπίνων πραγμάτων.

Από αυτήν την άποψη δεν είναι αμελητέα, ούτε η συμβολή, το κύρος και οι επιστημονικές ανακοινώσεις του τιμωμένου.

Οι δημοσιεύσεις του ομαδοποιούνται στην ιατρική ορολογία, στα πρόσωπα, αλλά και στις θεωρητικές του, που έχουν να κάνουν με το πως καταρτίζεται ο ιατρός.

Ενώ αναφερόμενος στο τέλος της εισήγησης του στον έπαινο αξιοσύνης προς τον τιμώμενο, τον χαρακτήρισε ως έναν από τους ανθρώπους που τεκμηριώνουν με την δική τους ευθύνη, τη νεοελληνική επιστήμη.

 

Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου

Στο τέλος, προβλήθηκε η εισήγηση από την κα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, όπου μίλησε για την διοργάνωση από τον τιμώμενο των επτά Διεθνών Συνεδρίων «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγα» και την έκδοση των Πρακτικών τους, που συνέβαλαν σημαντικά στην παρουσίαση των ερευνών για τις αρχαίες Φερές καθώς και το νεότερο Βελεστίνο.

Ανέφερε αρχικά, κάποιες από τις βασικές παραμέτρους της διοργάνωσης των συνεδρίων, που υπήρξαν καθοριστικές για την επιτυχία τους.

Αναμφίβολα, η επιτυχία πρώτα απ’ όλα, οφείλεται στον Δημήτρη Καραμπερόπουλο, που είναι η ψυχή και η καρδιά των συνεδρίων. Στην αγάπη του για το Βελεστίνο και τον Ρήγα, στον ζήλο, τον ενθουσιασμό, τον δυναμισμό, την αφοσίωση του, αλλά και στην ακαταπόνητη εργατικότητα και την μεθοδικότητα του.

Μία παράμετρος ήταν η διεξαγωγή των συνεδρίων στην γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή, στο Βελεστίνο, που βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Φερών. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους δεκάδες συνέδρους, να επισκεφθούν το Βελεστίνο και να συνδέσουν την μορφή του Ρήγα, με τον τόπο καταγωγής του. Σε αυτό συνετέλεσαν και οι ξεναγήσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των συνεδρίων, σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους των Φερών και του Βελεστίνου.

Από την άλλη πλευρά, η διεξαγωγή των συνεδρίων στο Βελεστίνο, έδωσε την δυνατότητα και στους Βελεστινιώτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες τους και να εκτιμήσουν περισσότερο τον τόπο τους.

Η δεύτερη παράμετρος, έχει να κάνει με την επιλογή της ονομασίας και του περιεχομένου των συνεδρίων, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο συστηματική προσέγγιση της διαχρονικής ιστορίας του τόπου.

Ακόμη σημαντική ήταν η επιλογή των συνέδρων, που θα λάβαιναν μέρος σε αυτά. Διακεκριμένοι επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές και άλλοι καταξιωμένοι μελετητές, κλήθηκαν να καταθέσουν τα πορίσματα των μελετών τους.

Άλλες παράμετροι είναι οι συνεργασίες που επιδιώκει και επιτυγχάνει ο τιμώμενος, για την διοργάνωση των συνεδρίων, καθώς και η έγκαιρη έκδοση και παρουσίαση των πρακτικών τους.

 

Δημήτρης Καραμπερόπουλος

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο τιμώμενος Δημήτρης Καραμπερόπουλος, που κατ’ αρχήν αναφέρθηκε με φανερή συγκίνηση στο πρόσωπο της αείμνηστης συζύγου του, Βάσως Καραμπεροπούλου, που απεβίωσε πρόσφατα.

Ευχαρίστησε στη συνέχεια τους οργανωτές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και την επιτυχία των συνεδρίων, για μια ολόκληρη τριακονταετία.

Η ενασχόληση του, ως ιατρός, με την ιστορία της ιατρικής, γίνεται κατανοητή από όλους. Όμως, η συστηματική και πολυετής έρευνα του, με την ζωή και τα έργα του Ρήγα, δημιουργούσε απορίες, παρατήρησε. Η καταγωγή του από την γενέτειρα του Ρήγα, δεν αποτελούσε ικανοποιητική απάντηση.

Και γι’ αυτό εξιστόρησε στη συνέχεια πως ξεκίνησε από το 1985 την ενασχόληση του με την δραστηριοποίηση του στην μελέτη, την έρευνα και την οργάνωση των συνεδρίων που ακολούθησαν, καθώς και το συγγραφικό του έργο, τονίζοντας πως σημαντικός στόχος, ήταν να καταστεί το Βελεστίνο, τόπος προσκυνήματος των Ελλήνων και των Βαλκανικών λαών.

Και έκλεισε, αναφερόμενος σε όλες τις εκδοτικές και συγγραφικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον, καθώς και την οργάνωση του Η’ συνεδρίου το 2022.

Καταλήγοντας τόνισε:

«Όσον εξαρτιόταν από εμένα, προσπάθησα στα 30 χρόνια, να συμβάλλω με τις εργασίες μου, στην ανάπτυξη της ιστορίας της ιατρικής της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και να επανεκδώσω για πρώτη φορά ολοκληρωμένα, με ευρετήρια και σχόλια, τα έργα του Ρήγα, να ξεδιαλύνω αρκετά θέματα της ιστορικής έρευνας περί Ρήγα, να διοργανώσω τα διεθνή συνέδρια, να αναδείξω το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του Ρήγα, ώστε να καθιερωθεί η θέση ότι ο Ρήγας Βελεστινλής έμαθε στους Έλληνες τον τρόπο της απελευθερώσεως τους

Related posts