18 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2020»: π. Σπυρίδων Βασιλάκος «Η σταυρική μεταμόρφωση του ανθρώπου

Ο χρόνος δεν σε αλλάζει, ο Θεός σε αλλάζει. Μεταμορφωτική δύναμη δεν έχουν οι εξωτερικές αλλαγές, αλλά όσα μας παραδίδει η Εκκλησία. Ότι προτείνει η Εκκλησία είναι μεταμόρφωση, είναι ανέβασμα.

π. Σπυρίδων Βασιλάκος

Ομιλία με θέμα: «Η σταυρική μεταμόρφωση του ανθρώπου», πραγματοποίησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία», της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Της ομιλίας, που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο τη Βηματάρισσα.

Η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η εορτή της Μεταμορφώσεως, είπε ο π. Σπυρίδων, έχει έναν σταυρικό χαρακτήρα. Και οι Πατέρες της Εκκλησίας τοποθετούν το γεγονός της Μεταμορφώσεως, 40 ημέρες πριν από την παγκόσμιο ύψωση του Τιμίου Σταυρού, για να δείξουν τον σταυρικό χαρακτήρα της εορτής.

Ο Κύριος θέτει το γεγονός της Μεταμορφώσεως, λίγο πριν από το Πάθος Του. Για να Τον δουν οι μαθητές και να μην δειλιάσουν όταν Τον δουν σταυρωμένο και νεκρό, πάνω στον Σταυρό, για να σηκώσουν τον πόνο του Σταυρού.

«Τους έδωσε κάτι, για να μπορέσουν να σηκώσουν κάτι άλλο. Γι’ αυτό και βλέπουμε στη ζωή μας κάποια πράγματα που επιτρέπει ο Θεός, αν τα κρατήσουμε ως εμπειρία, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι άλλο.

Μας τα δίνει ως εμπειρία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εκείνα που θα έρθουν.

Ότι έχει δώσει ο Θεός στη ζωή μας, δεν είναι περιττό. Μας το έδωσε, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, συνέχισε ο π. Σπυρίδων, ερμηνεύοντας το γεγονός τη Μεταμορφώσεως, μας μιλάνε για μεταμόρφωση των μαθητών και όχι του Χριστού. Γιατί ο Χριστός δεν αλλάζει.

Αλλά ανέβασε τους μαθητές υψηλότερα, για να τους δείξει αυτό το ελάχιστο από την δόξα Του. Για να μπορέσουν από άλλο ύψος, να κοινωνήσουν την δόξα του Θεού.

Και τους ανεβάζει, όχι με ένα βίαιο τράβηγμα, αλλά με μια ταπεινή κατάβαση. Πρώτα κατέβηκε, αγκάλιασε τους μαθητές και στη συνέχεια τους ανέβασε. Ανέβηκαν μαζί με τον Χριστό σε αυτήν την πνευματική κατάσταση και αυτό είναι αγάπη.

«Πνευματική ζωή σημαίνει ότι συνηγορώ, συνεργάζομαι, ανταποκρίνομαι, αφήνομαι σε αυτήν την αγκαλιά. Και όσο αφήνομαι, τόσο μεταμορφώνομαι, όσο ανταποκρίνομαι, τόσο ανεβαίνω.

Αυτός είναι ο τρόπος που μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος. Να δεχτεί ταπεινά, την ταπείνωση του Θεού

Οι Πατέρες μας λένε επίσης ότι ο Χριστός δεν έδειξε όλη Του τη δόξα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο π. Σπυρίδων, άνοιξε ένα παραθυράκι όπου πέρασαν μερικές ακτίνες της δόξας του Θεού. Και δεν την έδειξε, γιατί δεν θα το άντεχε ο άνθρωπος. Ο Θεός σέβεται την αντοχή του ανθρώπου κι αυτό είναι αγάπη.

Και αυτό το βλέπουμε και στην ζωή των αγίων. Μέσα από την αγάπη τους, γνωρίζοντας το πόσο άντεχε ο άλλος, είχαν ζυγίσει τις δυνατότητες του και του έδιναν αυτό που μπορούσε να αντέξει.

Όταν ο άνθρωπος συναντά τον Θεό και νοιώθει το πως ήρθε στη ζωή του, τότε αρχίζει να ανεβαίνει.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσωπική μας μεταμόρφωση, είναι ο τρόπος της ζωής μας. Ότι μας δίνει η Εκκλησία, μεταμορφώνει, αλλάζει ριζικά τον άνθρωπο. Δεν μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος διαφορετικά.

«Ο Χριστός δεν ανέβηκε στο Σταυρό μόνος του, αλλά με όλη την αμαρτία και αποτυχία μας να ζήσουμε ως εικόνες Θεού. Φορτώθηκε τον αρρωστημένο, τον τραυματισμένο από τον διάβολο, τον κατακρεουργημένο από την αμαρτία και το νεκρό από την εισβολή του θανάτου, άνθρωπο και ανέβηκε στο Σταυρό, για να τον αναστήσει

Ο χρόνος δεν σε αλλάζει, ο Θεός σε αλλάζει, τόνισε ο π. Σπυρίδων. Μεταμορφωτική δύναμη δεν έχουν οι εξωτερικές αλλαγές, αλλά όσα μας παραδίδει η Εκκλησία. Ότι προτείνει η Εκκλησία είναι μεταμόρφωση, είναι ανέβασμα.

Κι αυτό που μας δίνει ο Χριστός για να μεταμορφωθούμε, είναι σταυρός. Ότι είναι σταυρός και τον σηκώνει ο άνθρωπος, μπορεί να τον μεταμορφώσει.

Και κατέληξε:

«Η πραγματική ανάπαυση, είναι μέσα στην μεταμόρφωση. Το αναπαυτικότερο στρώμα του ανθρώπου είναι ο σταυρός, ο σταυρικός τρόπος ζωής.

Γιατί αυτός ο σταυρός του δίνει τις προϋποθέσεις της μεταμορφώσεως. Κι όταν ο άνθρωπος μεταμορφωθεί, τότε πραγματικά θα αναπαυθεί και θα σωθεί.»

Related posts