19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: Θεατρική παράσταση «Η κυρά των Αθηνών»

Η θεατρική ομάδα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πετρουπόλεως παρουσίασε σε διασκευή, το έργο του Δημήτρη Φερούση «Φιλοθέη Μπενιζέλου η Αθηνιώτισσα», την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 430 χρόνων από θάνατο της Αγίας Φιλοθέης και εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το έργο λοιπόν αναφέρεται στη ζωή της Ρεγούλας Μπενιζέλου, κόρης της μεγάλης αθηναϊκής οικογένειας των Μπενιζέλων, που αργότερα έγινε μοναχή με το όνομα Φιλοθέη.

Η Αγία αγάπησε το λαό της Αθήνας, ώστε έδωσε γι’ αυτόν, όχι μόνο την τεράστια κτηματική της περιουσία, αλλά και την ίδια τη ζωή της.

Στο μοναστήρι που ίδρυσε, έβρισκαν καταφύγιο όλοι όσοι είχαν ανάγκη και λειτουργούσε ως γηροκομείο, ορφανοτροφείο, νοσοκομείο και σχολείο.

Οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν από το κοινωνικό και παιδαγωγικό της έργο. Τη νύχτα 2 προς 3 Οκτωβρίου 1588, την ξυλοκοπούν άγρια κατά την διάρκεια αγρυπνίας στο Ναό του Αγίου Ανδρέα Πατησίων.

Τα τραύματα της ήταν μεγάλα και βαριά. Πέντε μήνες αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1589, έκλεισε τα μάτια της.

Η «Κυρά των Αθηνών» ανακηρύχθηκε Αγία λόγω των πολλών θαυμάτων που έκανε και η μνήμη της τιμάται στις 19 Φεβρουαρίου.

 

 

Related posts