29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: «Πνοές Αιγαίου στις γειτονιές του Πειραιά»: Ιστορικό αφιέρωμα

O Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης & Νήσων Αιγαίου σε συνεργασία με την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, παρουσίασαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, μία αναδρομή της ιστορίας που αναφέρεται στην κατοίκηση του νεότερου Πειραιά από τους νησιώτες του Αιγαίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού και την πλαισίωσαν η Χορωδία και το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς, παρουσιάστηκαν από μέλη της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ιστορικά στοιχεία που επιμελήθηκε ο Πρόεδρός της Συγγραφέας και Ιστορικός Ερευνητής κ. Στέφανος Μίλεσης.

Την Χορωδία διηύθυνε η κα Λορένα Λευκοκοίλου, ενώ την ευθύνη των χορευτικών είχε η κα Έρση Μισυρλή.

Η αναφορά στην κατοίκηση του νεότερου Πειραιά από τους νησιώτες του Αιγαίου, περιλάμβανε καταρχήν τους Κρητικούς, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πόλης. Ο Πειραιάς απετέλεσε για τους Κρητικούς μια δεύτερη πατρίδα.

Ο πρώτος μάλιστα κάτοικος της πόλης που έφερε στα επίσημα έγγραφα την ένδειξη ότι γεννήθηκε στον Πειραιά, ήταν κρητικής καταγωγής, ο συγγραφέας και ποιητής Αντώνης Αντωνιάδης.

Ακολούθησε η αναφορά στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου τα οποία αποτέλεσαν μια αστείρευτη πηγή ανθρώπινου δυναμικού, που κατέφθαναν στον Πειραιά, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Σχημάτισαν έτσι, άλλοτε μεγάλες νησιώτικες παροικίες, άλλοτε μικρές συνοικίες μέσα στην πόλη, που διατηρούσαν το δικό τους χρώμα.

Οι νησιώτες εποίκισαν το μεγάλο λιμάνι, το οποίο αναπτύχθηκε και έγινε δεύτερη πατρίδα τους και πρώτη ναυτική δύναμη στην Ελλάδα.

Related posts