08 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ…»: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο

Η Μεικτή Χορωδία της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, παρουσίασε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Την χορωδία διδάσκει και διευθύνει από την ίδρυσή της η Μαρία Κάτσαρη, ενώ συμμετείχαν στην ορχήστρα, ο Λευτέρης Συμνιανάκης, κιθάρα, ο  Λάμπρος Πανταζόπουλος, μπουζούκι και ο Δημήτρης Παμπουλάκης, κρουστά. Αφηγητής ήταν ο Γιώργος Βολονάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ρεμπέτικο τραγούδι, είναι το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και απέκτησε την γνώριμη μορφή του μέχρι την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα.

Εξελίχθηκε στα λιμάνια ελληνικών πόλεων όπου ζούσε η εργατική τάξη και στη συνέχεια πέρασε και σε άλλα αστικά κέντρα. Αναπτύχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικων, από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων.

Τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα άρχισαν να σημειώνονται στην Αθήνα στις φυλακές του Μεντρεσέ το 1834 τα λεγόμενα «μουρμούρικα».

Στις αρχές του 1900 τα ρεμπέτικα αποτελούσαν το λαϊκό τραγούδι των φτωχών συνοικιών των κυριοτέρων πόλεων. Την ίδια εποχή εμφανίζονται στον Πειραιά ως πρωτορεμπέτικα τα λεγόμενα «γιαλάδικα», που πήραν τ’ όνομά τους από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη «γιάλα -γιάλα» ή «αμάν γιάλα» ή «γιαλελέλι». Μετά το 1922 έγινε μίξη των τραγουδιών μ’ εκείνα της Μικράς Ασίας και του Βοσπόρου.

Το 1932 κυκλοφορούν οι πρώτες ηχογραφήσεις τραγουδιών από τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Related posts