23 Ιουνίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2019»: Πρωτοπρεσβύτερος Ρηγίνος Σταματίου

Όποιος αγαπά πραγματικά, θυσιάζεται για τους άλλους. Χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς τιμές και δόξες. Ο Χριστός στον Σταυρό θυσιάστηκε για όλους, είτε τον πιστεύουμε και τον ακολουθούμε, είτε όχι.

Στην 2η θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 14 Απριλίου, μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ρηγίνος Σταματίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η ομιλία του π. Ρηγίνου, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Πρωτοπρεσβύτερος Ρηγίνος Σταματίου

Η Εκκλησία, μας προετοιμάζει για το πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, είπε στην αρχή του λόγου του ο π. Ρηγίνος.

Μας παρουσιάζει την ευαγγελική περικοπή όπου ο Κύριος μιλάει στους μαθητές του για το πάθος του, αλλά τους δίνει και την χαρμόσυνη είδηση πως θα αναστηθεί.

Οι Απόστολοι όμως δεν είχαν την πληρότητα του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, κι έτσι αδυνατούσαν να καταλάβουν τους λόγους του.

«Νόμιζαν ότι η βασιλεία και η δόξα του διδασκάλου τους, θα ήταν επίγεια και εγκόσμια.

Μάλιστα δύο εξ’ αυτών ζήτησαν να τους δώσει την πρωτοκαθεδρία, σε αυτήν την επίγεια βασιλεία του, όπως νόμιζαν

Ο Κύριος, συνέχισε ο π. Ρηγίνος, τους υποδεικνύει ότι το πάθος της φιλοπρωτίας είναι των ειδωλολατρών και είναι πάθος τυραννικό που ενοχλεί κι αυτούς που έχουν μεγάλα αξιώματα.

Αφού στιγμάτισε το πάθος της αρχομανίας και της φιλοπρωτίας, ο Κύριος παρουσίασε το φάρμακο.

Όποιος θέλει να γίνει μεγάλος, πρέπει να γίνει υπηρέτης των άλλων. Όποιος θέλει να γίνει πρώτος, πρέπει να γίνει δούλος όλων.

«Ο Κύριος απορρίπτει την επιβολή και την καταπίεση ως μέσα αναδείξεως. Τις περισσότερες φορές οι άρχοντες του κόσμου, καταλαμβάνουν αξιώματα, όχι αξιοκρατικά, αλλά με την δύναμη, την κολακεία και την πανουργία.»

Όμως ο Κύριος αντιπροτείνει σε όλους μας τον δρόμο του Ευαγγελίου, τον δρόμο της ταπείνωσης και της προσφοράς. Μας διδάσκει την αγάπη, υπηρετώντας τον άλλον.

Μέσα από τα αθάνατα λόγια του, φαίνεται ότι αληθινά μεγάλος δεν είναι αυτός που καταδυναστεύει και εξουσιάζει, αλλά αυτός που αληθινά αγαπά. Και αυτή η  αγάπη του, τον κάνει να ταπεινώνεται και να γίνεται υπηρέτης των άλλων.

Και έκλεισε ο π. Ρηγίνος της ομιλία του:

«Όποιος αγαπά πραγματικά, θυσιάζεται για τους άλλους. Χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς τιμές και δόξες.

Μόνο μια καρδιά σάρκινη μπορεί να χτυπάει αγαπητικά για τον άλλον, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Ο Χριστός στον Σταυρό θυσιάστηκε για όλους, είτε τον πιστεύουμε και τον ακολουθούμε, είτε όχι

Related posts