02 Μαΐου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2019»: Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Λεούσης

Έτσι άσκησαν την εξουσία οι Απόστολοι και οι άξιοι διάδοχοι τους μέσα στην Εκκλησία. Όχι σαν κοσμικοί άρχοντες, αλλά σαν ταπεινοί διάκονοι.

 

Στην 1η θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 14 Απριλίου, μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Λεούσης, εφημέριος του Ναού.

Η ομιλία του π. Ανδρέα, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Λεούσης

Στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, ήταν επικεντρωμένη η ομιλία του π. Ανδρέα. Πρωταγωνιστές ήταν οι δύο μαθητές του Κυρίου, οι αδελφοί Ιάκωβος και Ιωάννης.

Παρά την τόση τιμή και τις σπάνιες εμπειρίες που απόλαυσαν τις ημέρες πριν από τα άγια Πάθη, πίκραναν τον Κύριο.

Την ώρα που προέλεγε τα παθήματα και τον θάνατο που τον περίμεναν, καθώς και την Ανάσταση του, εκείνοι ορέγονταν δόξες, τιμές και μεγαλεία.

«Παρερμηνεύοντας την ιδιαίτερη στάση του Κυρίου απέναντί τους, νόμισαν ότι θα έχουν την μεγαλύτερη μερίδα στη δόξα της βασιλείας του.

Ο Κύριος τους επιπλήττει και τους δίνει ένα από τα πιο βασικά μαθήματα, χρήσιμα στην πνευματική ζωή και το έργο τους

Το θέμα των λόγων του, ήταν η εξουσία, ο πόθος για δόξα και μεγαλεία. Και η απάντηση του στην δυνατή επιθυμία τους, ήταν θλίψεις, μαρτύριο, θυσία, όπως κι Εκείνος πορεύονταν προς τον Σταυρό.

Με λόγια απλά, συνέχισε ο π. Ανδρέας, τους δίνει να εννοήσουν το καινούργιο νόημα της εξουσίας, που θα ασκούσαν οι ίδιοι και οι διάδοχοι τους, μέσα στην Εκκλησία.

«Η χριστιανική εξουσία έχει πλέον, άλλο περιεχόμενο. Το κύριο χαρακτηριστικό της δεν είναι ο αυταρχισμός, αλλά η προσφορά και η αυτοθυσία.

Έτσι άσκησαν την εξουσία οι Απόστολοι και οι άξιοι διάδοχοι τους μέσα στην Εκκλησία. Όχι σαν κοσμικοί άρχοντες, αλλά σαν ταπεινοί διάκονοι

Εξουσία όμως ασκείται και εκτός της Εκκλησίας. Ο Κύριος δεν την κατήργησε, αλλά της έδωσε καινούργιο ή μάλλον το σωστό περιεχόμενο.

Εξουσία ασκεί κι ο πατέρας, την γονική εξουσία, μέσα στο σπίτι. Δεν ήταν λίγα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέσα στο σπίτι, στο θέμα εξουσία.

Δεν ήταν σπάνιες οι ανεπίτρεπτες αυθαιρεσίες του άνδρα μέσα στην οικογένεια, κατά της γυναίκας. Και λησμονήθηκε η αιώνια και σωτήρια αρχή του Κυρίου μας στο θέμα της εξουσίας.

«Όποιος θέλει εξουσία και υπεροχή μέσα στο σπίτι, ας δείξει αγάπη και αυτοθυσία. Ποιος θα γίνει υπηρέτης των άλλων. Έτσι εδραιώνεται η ισότητα των δύο φύλων κι όχι με νόμους και διατάγματα.

Τα χριστιανικά ανδρόγυνα, μπροστά τους δεν έβλεπαν απαιτήσεις και δικαιώματα, αλλά τον ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό

Related posts