17 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2019»: Πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Αθανασούλας

Τα πάντα τα αναθέτουμε στην Παναγία, γιατί μεσιτεύει στον ουρανό. Αν θέλουμε να είμαστε μαθητές του Κυρίου, παιδιά του Θεού, πρέπει να έχουμε μάνα μας, την Παναγία μας.

 

Στην 1η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 29 Μαρτίου μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Αθανασούλας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Λεωνίδα, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Αθανασούλας

Ο π. Λεωνίδας αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού, όπου ο Θεός γίνεται άνθρωπος για εμάς και δοχείο της χάριτος του Θεού γίνεται η Υπεραγία Θεοτόκος.

Την ώρα που ο ασώματος άγγελος απηύθυνε τον χαιρετισμό στην Παναγία, τόνισε, ο υμνογράφος είδε «σωματούμενο» το Θεό μέσα στην γαστέρα Της.

Η ακολουθία των Χαιρετισμών είναι μία πολύ λαοφιλής ακολουθία, παρατήρησε στη συνέχεια. Είναι μία χαρά, μία ανάσα, ένα πανηγύρι μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που έχει το χαροποιόν πένθος.

«Στην Γ’ Στάση βλέπουμε δογματικά και θεολογικά, πως ο Θεός γίνεται άνθρωπος, πως ο άνθρωπος γίνεται θεός, πως οι άγγελοι απορούν βλέποντας αυτό το μεγάλο μυστήριο και πως οι σοφοί της εποχής εκείνης εξίστανται, μη μπορώντας να ερμηνεύσουν το μεγάλο αυτό γεγονός.

Η Παναγία δέχτηκε στα σπλάχνα Της το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος,τον Υιό και Λόγο του Θεού και έμεινε άφθορος».

Αναφέρθηκε ακολούθως στις προτυπώσεις της Παναγίας στην Παλαιά Διαθήκη, όπως η άφλεκτος βάτος, η κλίμακα του Ιακώβ που ένωνε τον ουρανό με την γη, η διάβαση της Ερυθράς θάλασσας, η σκηνή του μαρτυρίου, η στάμνος με το μάννα, οι πλάκες της Διαθήκης, η ράβδος του Ααρών.

Και ολοκλήρωσε τον λόγο του:

«Η Παναγία είναι η ίδια η Εκκλησία, η προτύπωση της Εκκλησίας. Στο μυστήριο της θείας οικονομίας, εκπροσώπησε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.

Τα πάντα τα αναθέτουμε στην Παναγία, γιατί μεσιτεύει στον ουρανό. Αν θέλουμε να είμαστε μαθητές του Κυρίου, παιδιά του Θεού, πρέπει να έχουμε μάνα μας, την Παναγία μας.

Και να Την αισθανόμαστε πάντοτε και στις πτώσεις μας, και στις ανάγκες μας, αλλά και να Της αποδίδουμε την τιμητική προσκύνηση».

Related posts