28 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Πρωτ. Γεώργιος Σχοινάς

Κανένας που κοιτάζει μόνο τον εαυτό του, την καλοπέραση του και δεν σηκώνει Σταυρό και δεν αγαπά θυσιαστικά, δεν μπορεί να δει Ανάσταση.

Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 10 Μαρτίου, παραμονή της Γ’ Κυριακής των Νηστειών, εορτή Της Σταυροπροσκυνήσεως.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σχοινάς, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο οποίος και μίλησε στους πιστούς.

Η ιερά αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018», που διοργανώνει ο Ναός για 20η συνεχή χρονιά.

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και στο μέσον της Σαρακοστής, η Εκκλησία βάζει μπροστά μας τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, τόνισε ξεκινώντας τον λόγο του ο π. Γεώργιος.

Κι αυτό, συνέχισε, για να μας δείξει αφενός πόσο πολύ μας αγάπησε ο Θεός, αφετέρου να μας δείξει ποιος είναι ο δρόμος για την Ανάσταση.

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σχοινάς

Ξέρει ο Θεός, ότι μέσα από τον συνδυασμό της Σταύρωσης και της Ανάστασης, ο άνθρωπος πορεύεται καλύτερα. Γι’ αυτό και η ζωή μας έχει και χαρές, έχει και λύπες.

Έρχεται μέσα από τις λύπες ο Θεός να μας δείξει τι είναι το ουσιαστικό, τι είναι το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο, τι είναι το κύριο.

«Περνάμε μια κρίση οικονομική σήμερα, η οποία όμως έρχεται να μας δείξει ότι το κύριο δεν είναι αν έχεις να φας και να πιείς, αλλά να έχεις αγάπη και ενότητα με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, για να μπορείς να περάσεις καλά και χωρίς πολλά υλικά αγαθά.

Τα όμορφα είναι αυτά τα οποία έχει αφθαρτίσει ο Χριστός με την ευλογία Του

Έρχεται η παγκόσμια δυσκολία για να δείξει ότι εκείνοι που επιβιώνουν και μπορούν να τα καταφέρουν, είναι αυτοί που έχουν τον Χριστό, αυτοί που ζούνε με τον Χριστό, αυτοί που μπορούν και ασκούνται κατά Θεόν και ζητάνε τη χάρη και το έλεός Του.

Έρχονται οι δυσκολίες του καθενός από εμάς, οι σταυροί μας να μας δείξουν τι είναι το κύριο. Δια του Σταυρού, έρχεται η ανύψωση του ανθρώπου, η Ανάσταση του ανθρώπου. Μέσα από τον Σταυρό ο καθένας από εμάς ανεβαίνει λίγο ψηλότερα.

Κοιτάζουμε τον Σταυρό στο μέσον της Σαρακοστής και παίρνουμε άπειρα μαθήματα. Πανεπιστήμιο είναι ο Σταυρός. Είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που μπορεί να πάρει ο κάθε άνθρωπος.

Κανένας που κοιτάζει μόνο τον εαυτό του, την καλοπέραση του και δεν σηκώνει Σταυρό και δεν αγαπά θυσιαστικά, δεν μπορεί να δει Ανάσταση, παρατήρησε ο π. Γεώργιος στη συνέχεια.

Ο Κύριος μας βγήκε από τα όρια Του, συνανεστράφη τους πάντες, τους κοίταξε στα μάτια, τους μίλησε χωρίς να τους πει πολλά, και το κυριότερο απ’ όλα θυσιάστηκε γι’ αυτούς.

Και όπως επεσήμανε ολοκληρώνοντας:

«Δεν κράτησε τίποτα από την θεϊκή Του δόξα. Επάνω στον Σταυρό απογυμνώθηκε των πάντων, παρουσιάζεται σαν ένας αδύναμος άνθρωπος, ενώ είναι και τέλειος Θεός ταυτόχρονα.

Για να μην μπορεί κανένας πονεμένος του κόσμου να πει ότι τον έχει εγκαταλείψει ο Θεός.

Μέσα από τον Σταυρό όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας πέρασαν στην Ανάσταση. Σταυρός και Ανάσταση ας είναι όλη μας η ζωή.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts