22 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2015»: 1995-59 60 χρόνια από τον Κυπριακό αγώνα διαχρονικά μηνύματα (video)

Με συζήτηση μεταξύ του Πολιτικού Επιστήμονα Κωνσταντίνου Χολέβα και του δικηγόρου Ευάγγελου Τσεκούρα, συνεχίστηκε το αφιέρωμα του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…» στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου.

Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, έγιναν αναφορές από τον κ.Χολέβα σε ιστορικά γεγονότα και σε μορφές ηρώων, κυρίως νέων, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν και πρότυπα της σημερινής κοινωνίας.

κ. Κωνσταντίνος Χολέβας και Ευάγγελος Τσεκούρας

«Όλες οι μεγάλες δυνάμεις του τότε κόσμου αμφισβητούν την Κύπρο και μέσα από εκεί υπάρχει και μία αμφισβήτηση του Ελληνισμού, ως ιστορικής δυνάμεως της περιοχής» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ.Τσεκούρας, ενώ από την πλευρά του ο κ.Χολέβας, αναφερόμενος σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων, μίλησε για το δημοψήφισμα το οποίο «πραγματοποιήθηκε στις Ενορίες», όπως χαρακτηριστικά είπε γιατί δεν υπήρχε κάτι άλλο εκείνη την περίοδο.

«Όταν έχουμε  ανθρώπους που τρέχουν στο θάνατο, αυτό δεν γίνεται για κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά αιτήματα», επεσήμανε ο κ.Τσεκούρας, προσθέτοντας πως «ουδείς σκοτώνεται για να πάρει υπερωρίες. Πρέπει να υπάρχει κάτι το βαθύτερο. Είναι η αίσθηση του Ιερού. Είναι εκείνο που σε συνδέει με κάτι το βαθύτερο και το υψηλότερο και το οποίο σε εμπνέει να υπερβείς τη δικαιολογημένη αγάπη που έχεις για τη ζωή σου».

Κάνοντας λόγο για σημαντικές μορφές Κυπρίων ηρώων, τόνισε πως  «οι Κύπριοι αγωνιστές όταν οδηγούνταν στην εκτέλεση έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στη στάση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του νεότερου ήρωα του αγώνα, ο οποίος όταν οδηγήθηκε στην εκτέλεση έψαλε το «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…».  «Πρέπει να υπάρχει κάτι το βαθύτερο, το υψηλότερο που να οδηγήσει παιδιά 17-18 ετών, να ψάλουν πέφτοντας μέσα στον Καιάδα της αγχόνης», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ.Χολέβας ανέγνωσε ιστορικά κείμενα της περιόδου που αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στην συμμετοχή των νέων στον αγώνα της Κύπρου, μιλώντας συγκεκριμένα για το «Παγκύπριο Γυμνάσιο» όπου «οι μαθητές με τις Ελληνικές Σημαίες στο χέρι αγωνίστηκαν, γιατί οι Άγγλοι ήθελαν να απαγορεύσουν την Ελληνική παιδεία, την Ελληνική Σημαία, τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επεσήμανε πως όλα τα παιδιά, όλοι νέοι άνθρωποι που αγωνίστηκαν, συγκίνησαν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία αντέδρασε με διαδηλώσεις και αναφορές στον διεθνή τύπο, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι στην Κύπρο είχαμε μάρτυρες με πολλά βασανιστήρια, κάνοντας μάλιστα αναφορές σε πολλούς από αυτούς που απαγχονίστηκαν.

«Το θέμα της Κύπρου είναι θέμα εισβολής και κατοχής», είπε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ.Τσεκούρας, ενώ από την πλευρά του ο κ.Χολέβας ολοκληρώνοντας ευχήθηκε «τα πρότυπα των ηρώων του 1955-1959, να αποτελέσουν πρότυπο για κάθε νέο και νέα της Ελλάδας και της Κύπρου για να μπορέσει το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού να ζήσει ειρηνικά και δημιουργικά, αποβάλλοντας την εισβολή και την κατοχή χωρίς «λύσεις» που θα είναι τελικά διάλυση». Προέτρεψε παράλληλα τους νέους της Κύπρου και της Ελλάδος να θυμούνται τον Αυξεντίου και τον Παλληκαρίδη, «να τους τιμούμε όλους αυτούς και πηγαίνοντας την Κύπρο να καταθέτουμε και εμείς το στεφάνι μας και το δάκρυ μας στην Ιερά αγχόνη και στα φυλακισμένα μνήματα».

Του Κωνσταντίνου Δαντίλη

Related posts