28 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2015»: Πρωοπρεσβύτερος Γεώργιος Σχοινάς (video)

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σχοινάς κήρυξε το Θείο Λόγο στην Ιερά Αγρυπνία που τελέστηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».

Αναφερόμενος στο βίο του τιμωμένου Αγίου Γερασίμου, ενός Οσίου που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «από μικρό παιδί αγάπησε τον κόσμο και σαν μέλισσα καλή τρύγησε σε πάρα πολλά βλαστήματα πνευματικά», ο π.Γεώργιος μίλησε για την αρετή της μαθητείας που θα πρέπει να έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Επεσήμανε  πως ο Άγιος Γεράσιμος θέλησε να γυρίσει σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο,  σημειώνοντας  πως «πήγε στο Άγιον Όρος, πήγε στα Ιεροσόλυμα και όπου υπήρχε ασκητής και όπου υπήρχε ενάρετος άνθρωπος για να μαθητεύσει».

«Δεν ήταν υποδουλωμένος στο σώμα και στις επιθυμίες του, αλλά ήταν όλος δοσμένος στο Θεό. Όλος στη λατρεία του Θεού», είπε στη συνέχεια ο π.Γεώργιος, συμπληρώνοντας πως γι’ αυτό και «ο Θεός τον αξίωσε με τη Χάρη της θαυματουργίας αλλά και της αφθαρσίας του Αγίου του Λειψάνου».

Τόνισε πως ο Άγιος «δεν αρκείτο σε αυτά τα λίγα που ήξερε. Ήθελε πάντα να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια τα πνευματικά, της κλίμακας της πνευματικής. Να βρίσκει δασκάλους ενάρετους και να παίρνει από αυτούς ό,τι καλύτερο μπορούσε, με ταπείνωση αλλά και ταυτόχρονα με πολλή δίψα και λαχτάρα να μάθει κάτι παραπάνω».

Χαρακτηρίζοντας ως «ασθένεια» το γεγονός ότι «όλοι θέλουν να μιλούν, θέλουν όλοι θέλουν να διδάσκουν, χωρίς πολλές φορές να έχουν τη θέληση της μαθητείας», υπογράμμισε πως «ακόμη και οι πνευματικοί δυσκολεύονται σήμερα να συμβουλέψουν τους χριστιανούς. Γιατί πηγαίνουν φουσκωμένοι, έτοιμοι, σαν να τα έχουν όλα μάθει».

Σε άλλο σημείο του κυρήγματός του ο π.Γεώργιος σημείωσε ότι ξεχνάμε την ταπείνωση και τη μαθητεία, ενώ θυμίζοντας πως «οι Άγιοι της Εκκλησίας μας ήταν κατεξοχήν ταπεινοί και πάντοτε μαθητές», επεσήμανε το γεγονός ότι «εμείς δε ρωτάμε κανέναν σήμερα. Είμαστε πάνω από όλους και νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναρριχηθούμε στα σκαλιά της αγιότητας».

«Σκεφτείτε τα έπαθλα και τα βραβεία που έχουν οι καλοί μαθητές και ας προσπαθήσουμε όλοι μας σήμερα, φεύγοντας από το Ναό, να γίνουμε καλοί μαθητές… γιατί όλοι κάτι πρέπει να μάθουμε» είπε ολοκληρώνοντας ο π.Γεώργιος, προσθέτοντας πως «ο δρόμος προς την αγιότητα περνάει από πολύ γονάτισμα και από πολύ μαθητεία».

Του Κωνσταντίνου Δαντίλη

Related posts