25 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2014»: Ο π. Εφραίμ με τον «Ελατένιο» στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» (video)

Η ομάδα Κουκλοθέατρου των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μονής «Παναγία η Χρυσοπηγή», παρουσίασε μία συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία με τον τίτλο «Ο Ελατένιος» στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Η φιλία, η αυτοθυσία, η δύναμη της προσευχής, το θαύμα, ήταν μερικές από τις έννοιες που παρουσιάστηκαν  μέσα στην ιστορία του Ελατένιου.

Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος εκδηλώσεων και καθημερινών δραστηριοτήτων «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία προλόγισε ο αδελφός της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης που μίλησε για τα διαφορετικά Χριστούγεννα που ευχήθηκε όλοι να ζήσουν.

Προσέγγιση στον κόσμο των παιδιών αλλά και τον κόσμο των μεγάλων, που πρέπει και είναι το θέμα να μείνουν παιδιά, χαρακτήρισε ο π. Εφραίμ την παρουσίαση του κουκλοθέατρου. Διηγείται μία ιστορία σαν παραμύθι. Και σύμφωνα με τη ρήση του καθηγητή Σαράντου Καργάκου, τα παραμύθια δεν λένε ποτέ ψέματα. Αντιθέτως, λένε μεγάλες αλήθειες, αλλά με τρόπο ιδιαίτερο. Και λένε πράγματα που στοχεύουν ίσια στην καρδιά των ανθρώπων.

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Προλογίζοντας λοιπόν την ιστορία, ο π. Εφραίμ αναφέρθηκε στην ατμόσφαιρα μέσα στην οποία βρισκόμαστε, η οποία είναι Χριστουγεννιάτικη. Τα πάντα γύρω μας, μας δηλώνουν πως είμαστε στην περίοδο των Χριστουγέννων και καλούμαστε να κάνουμε αυτό το εσωτερικό ταξίδι προκειμένου να βρούμε αυτές τις πρώτες αλλοτινές εικόνες που είχαμε όλοι από τα παιδικά μας χρόνια.

Το ζητούμενο, τόνισε, είναι τα Χριστούγεννα στα οποία βρισκόμαστε στα τόσο ζοφερά και δύσκολα χρόνια, να γίνουν και πάλι φωτεινά. Τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να είναι ποτέ μαύρα και σκοτεινά, πάντοτε είναι φωτεινά. Και αυτό γιατί, όπως σημείωσε, δεν έχουν φως από αυτά τα φωτάκια τα οποία λάμπουν στους δρόμους μας, αλλά παίρνουν το φως από το Φως του Χριστού.

Συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά:

«Μιλώντας για τα Χριστούγεννα, αναφερόμαστε έτσι κι αλλιώς στα παιδιά, γιατί είναι μια μεγάλη γιορτή που αναφέρεται σε αυτά με τρόπο δικαιωματικό. Μια και ο Χριστός και πάλι μας καλεί να ταξιδέψουμε σε αυτό το χώρο της απλής καρδιάς, εκεί δηλαδή που ο Χριστός κάθε χρόνο γεννιέται, είναι σημαντικό το πώς θα τα πλησιάσουμε, πως θα πούμε λίγα πράγματα γι’ αυτά τα Χριστούγεννα.

Πρώτα είναι σημαντικό – το λέω για τους γονείς, τις γιαγιάδες, όσους από εκείνους έχουν πρόσβαση και μπορούν να μιλήσουν στα μικρά παιδιά – να πάρουν την βιβλική διήγηση, να τους διαβάσουν την Αγία Γραφή, να τους διαβάσουν την ιστορία των Χριστουγέννων.»

Πολλές φορές, σημείωσε ακολούθως ο π. Εφραίμ, οι δραστηριότητες εξαντλούνται σε ατελείωτες χιονούλες και ξωτικά, πράγματα δηλαδή που δεν έχουν καμία σχέση με το γεγονός των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό ας μιλήσουν οι γονείς στα μικρά παιδιά για τη διήγηση της Βηθλεέμ, για τους μάγους, για τους βοσκούς. Να τα πάρουν από το χέρι και να τα οδηγήσουν στο σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Ένας άλλος τρόπος που μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά για τα Χριστούγεννα, είναι μαζί τους να επιδοθούν ώστε να κατασκευάσουν δώρα ή άλλες κατασκευές, τις οποίες θα χαρίσουν. Άλλωστε, συνέχισε, αυτή η περίοδος, είναι μια περίοδος δώρων. Δώρων όμως όχι αυτών που παίρνουμε, αλλά κυρίως αυτών που κάνουμε. Είναι έτσι μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά να μην ζουν στο μικρόκοσμο τους, αλλά να βγαίνουν από αυτόν και να προσφέρουν.

Ακόμα, συνέχισε ο ομιλητής, τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί, να παίξουν μαζί, να βρεθούν οι άνθρωποι στο ίδιο οικογενειακό τραπέζι. Εκεί να χαρούν με τη χαρά του Χριστού και πραγματικά αυτή η χαρά να έρθει και να ενοικήσει στην καρδιά τους.

Μα το πιο σημαντικό γεγονός αυτής της περιόδου δεν είναι άλλο, από τη συμμετοχή μας στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Οι μέρες που έρχονται είναι σίγουρα συγκλονιστικές και η λατρεία είναι πραγματικά ο μοναδικός τρόπος να προσεγγίσουμε τα γεγονότα.

Τόνισε ακολούθως ο π. Εφραίμ:

«Και βέβαια ακούμε το βηματισμό της Αγίας Οικογένειας με εκείνο το «Η Παρθένος σήμερον, τον προαιώνιον Λόγον, εν Σπηλαίω έρχεται…». Μακάριος ο άνθρωπος ο οποίος θα αφήσει  τις αισθήσεις του να ακούσουν αυτόν τον βηματισμό. Με τα παιδιά τους μαζί οι γονείς, όλη η οικογένεια να λειτουργηθεί, να ετοιμαστεί και μέσα σε όλον αυτόν τον γενικό θόρυβο των Χριστουγέννων, να ανακαλύψει την μυστική φάτνη.

Και τα δώρα θα γίνουν και τα γλυκίσματα θα γίνουν, αν μπορούμε με τη συμμετοχή των παιδιών, ας γίνουν και λιγότερο άρτια. Είναι όμως πολύ σημαντική η συμμετοχή τους. Κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε μαζί τους για τα Χριστούγεννα, διάφορα άλλα πράγματα τα οποία θα τα πάρουν από το χέρι και θα τα οδηγήσουν στην Βηθλεέμ.»

Ο Ελατένιος

Στη συνέχεια η ομάδα Κουκλοθέατρου των Κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής παρουσίασε τη χριστουγεννιάτικη ιστορία με τον τίτλο «Ο Ελατένιος».

Μια ιστορία με ένα έλατο και με ένα σπουργίτι. Ένα έλατο το οποίο βρίσκεται σε χιονισμένα βουνά και εκεί στέκει χρόνια. Ένα μικρό σπουργίτι που μέσα από μια περιπέτεια, πιάνει μια μεγάλη φιλία με ένα έλατο.

Τις κούκλες και την κατασκευή των σκηνικών έκανε η Μαρία Φουτούγιου. Ενώ στις κούκλες δάνεισαν τις φωνές τους και παίζουν οι Ουρανία Χαβαντζόγλου, Μαρία Φουτούγιου, Παναγιώτης Φουτούγιος , Νίκος Μπιτάκος και Κατερίνα Μπιτάκου.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Related posts