Το βιβλίο του Μανόλη Δρεττάκη «Ώρα κρίσης για την Ελλάδα. Διαπιστώσεις και προοπτικές», παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «ΕΝ ΠΛΩ», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει».
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Μπλάθρας, τόνισε πως το θέμα της κρίσης είναι δύσκολο, αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει τις διαπιστώσεις του πάνω στο πρόβλημα αυτό.
Αφού ανέφερε το βιογραφικό του συγγραφέα, σημείωσε πως το βιβλίο είναι καρπός της αρθρογραφίας του, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, συμπληρώνοντας πως περιλαμβάνει σειρά άρθρων που είναι δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά και «αφορούν την οικονομική κρίση και όλα τα κακώς κείμενα».
Για το βιβλίο μίλησε ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», ο οποίος αναφερόμενος αρχικά στον συγγραφέα τόνισε πως είναι «ένα πρόσωπο συνειδησιακά ακομάτιστο».
Επεσήμανε ότι στο βιβλίο αυτό, το μέτρο κρίσης του «είναι το Ευαγγέλιο του Θεού, είναι η Καινή Διαθήκη», υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα είδος κοινωνικής διδασκαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Τόνισε πως είναι γραμμένο με εύληπτο τρόπο «και ανταποκρίνεται στο λεξιλόγιο ενός μέσου αναγνώστη», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «είναι φοβερά κατανοητό, εξαιρετικά απλό και σε καμία περίπτωση απλοϊκό. Είναι μία επιστημονική σύνθεση, δοσμένη με ένα τρόπο ο οποίος αφομοιώνεται πανεύκολα από τον αναγνώστη».
Υποστήριξε πως δεν ασχολείται μόνο με την οικονομική κρίση, αλλά με κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο. «Αναλύει την ουσία του νέου Ελληνισμού, τις δυσκολίες, τις δυνατότητες, τα λάθη», είπε χαρακτηριστικά.
Έκανε αναφορά στους Πατέρες της Εκκλησίας μας οι οποίοι λένε πως «οι πόνοι ενδυναμώνουν τις ελπίδες των ανθρώπων και ταυτόχρονα γεννούν ελπίδες», συμπληρώνοντας όμως με έμφαση πως αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κανείς μια τραγωδία.
Σημείωσε ότι ο συγγραφέας «έχει επιλέξει μερικά αγιογραφικά αναγνώσματα, αγιογραφικές περικοπές, τις οποίες έχει θέσει επικεφαλείς των Κεφαλαίων που επεξεργάζεται» και αναφερόμενος στο «…γνώσεθε τήν ἀλήθειαν καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς», όπου ο συγγραφέας «ζητάει από όλους τους παράγοντες να λένε ολόκληρη την αλήθεια», συμπλήρωσε πως οι πολιτικοί «δεν έχουν πει ποτέ τα τελευταία χρόνια την αλήθεια. Ενίοτε λένε μισές αλήθειες» οι οποίες είναι χειρότερες από το ψέμα.
Έκανε λόγο για κατάρρευση του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, μιλώντας για εργολάβους που πλούτισαν στις πλάτες άλλων, χωρίς να δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας και ανέφερε παράλληλα παραδείγματα σύγχρονης διαπλοκής.
Ο κ. Παπαθεμελής επεσήμανε ότι ο συγγραφέας «εντοπίζει όπως και ο Απόστολος Παύλος την ρίζα της κρίσης την οποία βιώνουμε, στη φιλαργυρία»,ενώ μίλησε επιγραμματικά για τα «θαυμάσια κεφάλαια» του βιβλίου, που αναφέρονται «σε αυτή τη δραματική φάση την οποία διανύουμε».
Μιλώντας για όσα διαδραματίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε πως «είμαστε διαρκώς ευκολόπιστοι και πειθήνιοι. Πάντοτε ευκολόπιστοι και φυσικά πάντα προδομένοι» και αναφερόμενος σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου του κ. Δρεττάκη, σημείωσε πως με τον τρόπο αυτό έκαναν το χρέος μη βιώσιμο και το πρόγραμμα μη εφαρμόσιμο.
Οι ξένοι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, «εάν εμείς τους επιτρέψουμε να κάνουν ότι θέλουν. Και μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν ότι εμείς τους επιτρέπουμε να κάνουν ότι θέλουν», είπε σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, συμπληρώνοντας ότι και οι ίδιοι οι ξένοι «τρέμουν στη σκέψη για μία εθελούσια έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη».
Χαρακτήρισε το Ελληνικό πρόβλημα «γόρδιο δεσμό» και επεσήμανε ότι η λύση που χρειάζεται είναι «Μεγαλεξανδρινή λύση». Αυτή η λύση βγαίνει πάλι από την Αγία Γραφή: «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Μία λύση η οποία μπορεί να συγκινήσει τους ξένους που «αποφασίζουν για την μοίρα του Ελληνικού λαού, ερήμην του Ελληνικού λαού».
Τέλος αφού συνεχάρη για ακόμη μία φορά τον συγγραφέα, τόνισε ότι «θα πρέπει να συγκροτηθεί μια «κυβέρνηση των αρίστων» με συγκεκριμένο έργο και χρόνο η οποία θα συμμαζέψει τα πράγματα».
Από την πλευρά του ο συγγραφέας κ. Μανόλης Δρεττάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπαθεμελή και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου, σημείωσε πως «το πρόβλημα αυτού του βιβλίου με είχε απασχολήσει επί 10ετίες».
Θεώρησε το έργο του παράτολμο και ανέφερε ότι διαβάζοντας πολλές φορές την Καινή Διαθήκη, αντιλαμβανόταν πως κάποια χωρία της, μιλούσαν για προβλήματα που ταλάνιζαν την Ελλάδα και τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και παλαιότερα.
Επεσήμανε ότι η επιλογή δημοσίευσης των άρθρων του ήταν δύσκολη, γιατί οποιοδήποτε μέσο μπορεί να διαστρεβλώσει τα γραφόμενα και αναφέρθηκε επιγραμματικά στη διόγκωση του χρέους διαχρονικά, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.
Φτάνοντας στο σήμερα, μίλησε για «δήθεν θεραπεία» του προβλήματος τονίζοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις συσσώρευαν χρέος, ενώ υπογράμμισε πως «στο βιβλίο αναφέρονται μερικές από τις αιτίες. Όχι όλες».
Σημείωσε ότι όλες οι χώρες έχουν χρέος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το χρέος της χώρας, προέκυψε για συγκεκριμένους λόγους αναφέροντας δύο βασικές πηγές: Τα έσοδα του κράτους δεν ήταν και δεν είναι αυτά που έπρεπε να είναι (παρα-οικονομία, φοροδιαφυγή κλπ) και από την άλλη μεριά το σπάταλο κράτος που δεν έκανε επενδύσεις.
Σε άλλο σημείο ο κ. Δρεττάκης τόνισε πως όλα αυτά έγιναν γιατί οι άνθρωποι που διαχειρίζονταν τις τύχες της χώρας μας «δεν είχαν αρχές, δεν πίστευαν σε αξίες, δεν σέβονταν τους θεσμούς», υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «αυτή είναι η ρίζα του κακού στην Ελλάδα».
Προτείνοντας λύσεις, μίλησε για «αποκατάσταση των αξιών και των θεσμών»,διαβάζοντας παράλληλα από το βιβλίο του, τον κατάλογο αυτών που πρέπει να αποκατασταθούν, όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, η ισονομία των πολιτών, η αξιοκρατία, κ.α.
Υποστήριξε σθεναρά πως για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας μας, χρειάζεται να αναλάβουν τα ηνία της άνθρωποι τίμιοι, ακέραιοι, αλλά και ικανοί.
«Στο λαό υπόκειται να βρει τη λύση», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε διαβάζοντας απόσπασμα από το βιβλίο του που αναφέρει ότι ο Θεός θα ακούσει τις προσευχές του λαού και θα δώσει τη λύση.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Δρεττάκης αφιέρωσε υπογράφοντας σε όσους το επιθυμούσαν το βιβλίου του.