27 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012»: Η ορθοδοξία ως μειονότητα (video)

Τις προσωπικές του εμπειρίες από την διάδοση και ανάπτυξη του Χριστιανισμού στη Γαλλία μετέφερε πριν από λίγες ημέρες στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς και στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ενορία Εν δράσει…», ο κ.  Cyrille Sollogoup, Καθηγητής στην Έδρα Πολύμερων Βιομηχανικών Υλικών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών CNAM των Παρισίων,

Ο κ. Sollogoup, βοηθούμενος στη μετάφραση από τον κ. Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Διευθυντή της Γαλλικής Εκπαίδευσης στην Ελληνογαλλική Σχολή «Ο Άγιος Παύλος», μίλησε για την «Ορθοδοξία ως μειονότητα».

Τις προσωπικές του εμπειρίες από την διάδοση και ανάπτυξη του Χριστιανισμού στη Γαλλία μετέφερε πριν από λίγες ημέρες στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς και στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ενορία Εν δράση…», ο κ.  Cyrille Sollogoup, Καθηγητής στην Έδρα Πολύμερων Βιομηχανικών Υλικών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών CNAM των Παρισίων,


Ο κ. Sollogoup, βοηθούμενος στη μετάφραση από τον κ. Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Διευθυντή της Γαλλικής Εκπαίδευσης στην Ελληνογαλλική Σχολή «Ο Άγιος Παύλος», μίλησε για την «Ορθοδοξία ως μειονότητα».

Εισάγοντας το θέμα ο Πρωτ. Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος, τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ζούμε στην ασφάλεια ενός Ορθοδόξου περιβάλλοντος, εξηγώντας πως με αυτή τη συζήτηση «θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μια διαφορετική εμπειρία Ορθόδοξης ζωής, μια εμπειρία Ορθόδοξης Πνευματικότητας…».

Χαρακτηρίζοντας το θέμα επίκαιρο, τόνισε ότι «ευτυχώς η δυστυχώς η Εκκλησία μας θα βρεθεί στη διαδικασία του διαλόγου με χώρους, φορείς, σκέψεις διαφορετικές από αυτές που μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει».

Ερωτώμενος ο κ. Sollogoup έκανε εκτενή αναφορά στο πώς ο Χριστιανισμός έφτασε στη Γαλλία, τονίζοντας ότι «η Γαλλία εκχριστιανίστηκε νωρίτερα από άλλα κράτη» και μίλησε για τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη ο οποίος έφτασε στο Παρίσι, μαζί με ομάδα ανθρώπων, προκειμένου να αναγγείλει το Ευαγγέλιο.

Σημείωσε ότι η Γαλλία στη συνέχεια γνώρισε πολλούς Πατέρες της Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε και στην Γαλλική Επανάσταση.

Τόνισε πως ο λαϊκός χαρακτήρας του Κράτους, ωφέλησε πολλές Χριστιανικές κοινότητες διαχρονικά, τις οποίες και ανέφερε επιγραμματικά.

«Τα πράγματα άλλαξαν άρδην τον 20ο αιώνα», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Sollogoup, όπου έφτασαν μαζικά Ορθόδοξοι και «έτσι μια νέα σελίδα άνοιξε σε αυτό το Κράτος».

Αναφέρθηκε επίσης στο πως έφτασαν οι Χριστιανικοί λαοί στη Γαλλία, οι οποίοι, όπως σημείωσε,  έψαχναν παράλληλα τρόπους να συνδεθούν με το κράτος από το οποίο προέρχονταν. Έτσι «η Εκκλησία γίνεται ένα άνυσμα, ένας δεσμός που προσπαθεί να τους συνδέσει με τον τόπο τους», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός» τη Ρωσική διασπορά και μίλησε για συνάντηση «του Ορθόδοξου κόσμου με τον σύγχρονο κόσμο»,υπογραμμίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που οι Ορθόδοξοι, υποχρεώθηκαν να ξεφύγουν από το πλαίσιο το παραδοσιακό».

Επεσήμανε πως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι καινούριο, επανερχόμαστε στις ρίζες μας, στη δική μας παράδοση και προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τα ουσιώδη, ενώ περιέγραψε και τον τρόπο που η Ρωσική διασπορά έζησε στο Παρίσι σε σχέση με την Μητέρα Εκκλησία, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν η οργάνωση της Εκκλησίας. «Είχαν δυσκολίες στο να οργανωθούν οι Ρώσοι και δέκα χρόνια μετά υπήρχαν τρεις δικαιοδοσίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε υπεύθυνοι για την Εκκλησία… Παλιά ξεχώριζαν την Εκκλησία και εμάς. Τώρα είμαστε εμείς μέσα στην Εκκλησία. Είμαστε υπεύθυνοι για την Εκκλησία, τη μαρτυρία της…», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Sollogoup, συμπληρώνοντας πως «η ζωή μας βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία και την Ευχαριστία από την οποία θα αντλήσουμε τις δυνάμεις για την μαρτυρία μας».

Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι «οι μετανάστες Ρώσοι δεν ήταν στο Παρίσι σε εξορία, αλλά σε αποστολή για να μαρτυρήσουν την Ορθοδοξία μέσα στη δύση».

Στη συνέχεια διάβασε τη μαρτυρία του Μητροπολίτου Σουρόζ Αντωνίου Μπλουμ, οι γονείς του οποίου ήταν μετανάστες στη Γαλλία και ο ίδιος απευθείας κληρονόμος αυτής της εμπειρίας που έζησαν οι πρώτοι Ρώσοι μετανάστες, οι οποίο ανακάλυψαν εκ νέου την έννοια της Εκκλησίας σε όλες τις διστάσεις (Λειτουργία-Ευχαριστεία, Αποστολή – Μαρτυρία).

Τέλος μιλώντας για τις προοπτικές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γαλλίας, τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε αυτή την κληρονομιά είναι να «ενσαρκώσουμε αυτή την Ορθοδοξία μέσα στη Γαλλική πραγματικότητα, μέσα στο Γαλλικό κόσμο. Και αυτό πρέπει να είναι το πρόγραμμά μας για το μέλλον».

«Το μέλλον βρίσκεται μέσα στη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως πρέπει όλοι μαζί στη Γαλλία να μαρτυρήσουμε μέσα στην ταπεινότητα και συνδεδεμένοι με τους άλλους Χριστιανούς, να μαρτυρήσουμε τον Αναστημένο Χριστό.

Related posts