19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012»: Μνήμες από τη Σμύρνη μέσα από διηγήσεις (video)

Εικόνα, ήχος και λόγος ήταν τα συστατικά της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος
“Ενορία εν δράσει”.

Τίτλος της εκδήλωσης: “Μνήμες από τη Σμύρνη μέσα από διηγήσεις” όπου δικαιολογήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ατμόσφαιρα συγκινητική μα και νοσταλγική. Εικόνες από τον ξεριζωμό της Σμύρνης, την καταστροφή και τον κατατρεγμό των Ελλήνων, αλλά και τις ομορφιές της καθημερινής τους ζωής.

Μνήμες προσωπικές από οικογενειακές αφηγήσεις. Μνήμες που σου αφήνουν πόνο, που σε κρατούν σε αγρύπνια και περιγράφουν τους διωγμούς των περήφανων Ελλήνων. Το ανθρώπινο δράμα στις πιο πραγματικές του διαστάσεις. 

Οι διηγήσεις αληθινές, γραμμένες από ανθρώπους που έζησαν τα τραγικά αυτά γεγονότα. Διηγήσεις και εικόνες που δεν άφησαν ασυγκίνητο κανέναν από τους παρευρισκομένους.

Διηγήσεις και εικόνες από μια άλλη εποχή, τόσο μακρινή, αλλά τόσο δική μας, που περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα μιας περιόδου που έγραψε ιστορία. Ίσως όχι με χρυσά γράμματα, αλλά μας άφησαν σίγουρα σημάδια που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Με τη συγκίνηση να μην φεύγει στιγμή από την ατμόσφαιρα, μας ταξίδεψαν μέσα από τα κείμενα που απέδωσαν ο  και η κ.Μαρία Χαρατζοπούλου. Την ανάγνωση κειμένων συνόδευσαν μουσικά ο κ. Στέφανος Δορμπαράκης με το κανονάκι και ο π. Γρηγόριος Καραλής με τραγούδια ξεχωριστά για τον Ελληνισμό. 

κ. Γεώργος Μπάρλας
κ.Μαρία Τσιμούρη-Χαρατζοπούλου


Την ανάγνωση κειμένων συνόδευσαν μουσικά ο κ. Στέφανος Δορμπαράκης με το κανονάκι και ο π. Γρηγόριος Καραλής


«Δεν υπάρχουν πατρίδες χαμένες, παρά μόνο εκείνες που εγκατέλειψες».
Την επιμέλεια των κειμένων είχε ο εκπαιδευτικός κ. Παναγιώτης Χαρατζοπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς ενώ την επιμέλεια του οπτικού υλικού ο κ. Θανάσης Σκλαβούνος.







Κώστας Δαντίλης

Related posts