19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012»: «Για να πάψει η μοναξιά να είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος» Επίσημη έναρξη

Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ξεκίνησε χθες το απόγευμα το πρόγραμμα “Ενορία ένα δράσει” του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ:
«η ερημιά των πόλεων υπερβαίνεται με έναν τρόπο που είναι θεοφιλέστατος». 
“Σε αυτή την ενορία πραγματώνεται το διηνεκές θαύμα της εκκλησίας μας” τόνισε ο κ. Σεραφείμ, υπογραμμίζοντας πως με αυτό το πρόγραμμα “η ερημιά των πόλεων υπερβαίνεται με έναν τρόπο που είναι θεοφιλέστατος”.

Σημείωσε πως ο τίτλος του προγράμματος, σηματοδοτεί την διαρκή μέριμνα και προσφορά ζωής του Θεού στον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητος εποχής, και συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η υπέρβαση της ερημιάς, της εγκατάλειψης και των προβλημάτων του βίου.


Τέλος ο Μητροπολίτης Πειραιώς υπογράμμισε πως το “Ενορία εν δράσει…” είναι μια πιλοτική προσπάθεια η οποία ευχήθηκε να καρποφορήσει και τελικά να γίνει ένα γεγονός που θα εμπεδωθεί και στις συνειδήσεις των υπολοίπων Ενοριών της Μητροπόλεως μας. “Η Μητρόπολη θεωρεί ως καύχημα την Ενορία της Ευαγγελιστρίας διότι εδώ διηκόνησαν προσωπικότητες όπως ο μακαριστός π. Μαρίνος Γεωργακόπουλος, η ψυχή του οποίου αυτή τη στιγμή θα χαίρεται” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε θερμότητα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικονήσσου κ. Ιωσήφ που εγκαινιάζει αυτή την προσπάθεια.

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γεωργακόπουλος

Στο καλωσόρισμα του, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γεωργακόπουλος εξηγώντας τους σκοπούς του προγράμματος “Ενορία ένα δράσει” σημείωσε πως “η Ενορία δεν είναι μόνο κέντρο λατρείας αλλά και μέσο οικοδομής των μελών της”.

Ο π. Γεώργιος μεταξύ των άλλων είπε:
«Eίναι σε όλους μας γνωστό ότι η Ενορία προσφέρει την ευκαιρία της σύναξης για να λατρεύσουμε το Θεό να καταθέσουμε τα αιτήματα και τις ευχαριστίες μας.
Όμως η Ενορία δεν είναι μόνο κέντρο Λατρείας αλλά και μέσον οικοδομής του κάθε μέλους της.
Κι αυτή η οικοδομή γίνεται κατορθωτή μέσα από πολλές διόδους. Γιατί ταυτόχρονα καλλιεργείται όχι μόνο η σχέση μας με το Θεό αλλά και η σχέση μας με το συνάνθρωπο και με τον εαυτό μας.
Η εποχή μας, εποχή πολλού θορύβου, καταφέρνει περισσότερο να απομονώνει τα πρόσωπα παρά να τα συνδέει.
Ζούμε στον αιώνα της επικοινωνίας αλλά όχι της κοινωνίας! Κοινωνία που όλο και περισσότερο απουσιάζει από την καθημερινή μας ζωή.
Αυτή η παρέκκλιση, ως Ενορία, μας συγκινεί και μας ανησυχεί. Γιατί πρέπει ταυτόχρονα να μεριμνούμε και για την σύνδεση του ανθρώπου με το Θεό, αλλά και ισότιμα και για τη σχέση του ανθρώπου με το συνάνθρωπο.Με αυτή την προοπτική ξεκινάμε σήμερα υπό τις ευλογίες σας, στην Ευαγγελίστρια, ένα πρόγραμμα με τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για να πάψει η μοναξιά να είναι ο πιο καλός μας …σύντροφος.
Eλπίδα μας, μέλη της Eνορίας και όσοι επιθυμούν, καθημερινά θα βρίσκουν ένα ζεστό καταφύγιο στην αγκαλιά της ενοριακής οικογένειας.Το ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ έρχεται ως συνέχεια των όσων πραγματοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια από την εποχή του Παπα-Mαρίνου στην Eυαγγελίστρια.
Tις συχνές ακολουθίες, τους κύκλους Mελέτης Aγίας Γραφής, την μέριμνα για τον συνάνθρωπο με το καθημερινό φαγητό, τη διανομή τροφίμων και ρουχισμού, την ομάδα συμπαραστάσεως κρατουμένων, την μέριμνα για τους εξαρτημένους αλλά και το ποιμαντικό έργο για την παιδική και νεανική ηλικία.Το ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ δεν αποκλείει κανέναν. Όλοι καλούμεθα να προσφέρουμε αυτό που μπορούμε και να απολαύσουμε αυτό που στερούμεθα!
Κάθε μέρα λοιπόν, από σήμερα έως την 31η Δεκεμβρίου 2012, εκτός από τις Λατρευτικές μας συνάξεις, στην Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς θα προσφέρονται ευκαιρίες πολυποίκιλες και καινοτόμες δράσεις με πλούσιο ορίζοντα ενδιαφερόντων.

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε διότι από την πρώτη στιγμή που σας εκμυστερευθήκαμε αυτή μας τη σκέψη, μας ενθαρύνατε και μας στηρίξατε στο να προχωρήσουμε.
Iδιαίτερες ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Mητροπολίτη Προικοννήσου κ. Iωσήφ που σήμερα ξεκινάει με την παρουσία του το «Eνορία εν δράσει» και στο πρόσωπό του ευχαριστούμε όσους θα έρθουν καί με την παρουσία τους και το λόγο τους θα συνδράμουν στην επιτυχία του προγράμματος.
Eυχαριστούμε τους ιερείς του Nαού μας και όλους τους συνεργάτες για ό,τι έχουν προσφέρει αλλά και ό,τι θα προσφέρουν στο «Eνορία εν δράσει».

Tους χορηγούς μας: τις εκδόσεις ”Eν Πλω”, το τουριστικό γραφείο ”Mυστακίδης”, τις εκδόσεις ”Aρχονταρίκι”, τον Pαδιοφωνικό Σταθμό της «Πειραϊκής Eκκλησίας» και τον διαδικτυακό τόπο ”Συνοδοιπορία” γιατί χωρίς τη συμπαράστασή τους πιθανόν να μην ήταν δυνατή η όλη οργάνωση και παρουσίαση της προσπάθειά μας.

Iδιαίτερα τον διαδικτυακό τόπο ”Συνοδοιπορία” ο οποίος θα υποστηρίξει το ”Eνορία εν δράσει” με πληροφορίες για το καθημερινό πρόγραμμα, την αναλυτική παρουσίαση των εκδηλώσεων και τις σχετικές βιντεοσκοπήσεις των δραστηριοτήτων ώστε αρκετοί να μπορούν να συμμετέχουν και μέσω του διαδικτύου».


Μητροπολίτης Προικονήσσου κ.Ιωσήφ:
«Το ράσο των Ιερέων στη διασπορά είναι μια αδιάκοπα περιφερόμενη ελληνική σημαία» 
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος μίλησε για το ρόλο της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην διατήρηση της ταυτότητος του αποδήμου Ελληνισμού.
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσσου κ. Ιωσήφ

Η αναφορά του Σεβασμιωτάτου ξεκίνησε από την αρχαία εποχή όπου οι Έλληνες ξενιτεύονταν, σημειώνοντας πως το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να χτίσουν βωμούς για τους Θεούς τους.

“Ανάλογα με τους αρχαίους προγόνους έκαναν και οι νεώτεροι έλληνες μετανάστες” ανέφερε οι οποίοι είχαν την εκκλησία, που οι ίδιοι έχτισαν, προστάτιδα και σημείο αναφοράς της Ελληνικής και της Ορθόδοξου ταυτότητος.

Υπογράμμισε πως με κέντρο το Ναό αναπτύσσεται όλη η ζωή της οικογένειας στη διασπορά, η Θεια Λειτουργία τελείται στα Ελληνικά καθώς επίσης και όλα τα Μυστήρια.

Σημείωσε πως ο παπάς είναι ο πατέρας, ο σύμβουλος ο καθοδηγητής και εκείνος που θα αναλάβει την υποχρέωση να ιδρύσει σχολειά στα οποία και ο ίδιος πολλές φορές θα διδάξει, αν έχει τα απαραίτητα προσόντα.

Αναφέρθηκε στην διοργάνωση από μέρους της Εκκλησίας όχι μόνο των Θρησκευτικών αλλά και των Εθνικών εορτών, τονίζοντας πως ο Ιερέας είναι δίπλα και μαζί στον πόνο και στη χαρά των Ελλήνων μεταναστών.

“Το ράσο των Ιερέων στη διασπορά είναι μια αδιάκοπα περιφερόμενη Ελληνική σημαία” είπε με έμφαση σε άλλο σημείο της ομιλίας του ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα Σαββατιανά σχολεία που λειτουργούν στις περισσότερες Ελληνορθόδοξες κοινότητες, όπου διδάσκονται η γλώσσα και ο πολιτισμός μας. Σημείωσε μάλιστα πως σε κάποιες περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα, τα σχολεία είναι δίγλωσσα και μαζί με το προγράμματα σπουδών του Υπουργείου, διδάσκονται και τα Ελληνικά προγράμματα.

Έκανε εκτενή αναφορά στην ίδρυση Μητροπόλεων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή την αύξηση των μεταναστών, λέγοντας πως αντίστοιχα κινήθηκε και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. “Οι Μητροπόλεις αυτές ενίσχυσαν την θρησκευτική, κοινωνική, οικογενειακή και εθνικό-πατριωτική ζωή της παροικίας” υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως βοήθησαν και στην εξωτερική Ορθόδοξη ιεραποστολή.

Αναφέρθηκε στη χρήση του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως ενώ περιέγραψε το πόσο συγκινητικό είναι να βλέπει κάποιος τους ιερείς και τους ομογενείς να εορτάζουν την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Υπογράμμισε πως οι Μητροπόλεις της διασποράς ενίσχυσαν την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία νεοελληνικής γνώσης και πολιτισμού σε άλλες χώρες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη του Μοναχισμού. “Στα μοναστήρια αυτά χρησιμοποιείται αποκλειστικά η Ελληνική γλώσσα” σημείωσε ο κ. Ιωσήφ, λέγοντας πως οι ομογενείς βρίσκουν στα μοναστήρια ανάπαυση και παρηγοριά και πως τα μοναστήρια αποτελούν μια χρήση ελπίδα για το αύριο του ελληνισμού».

Κώστας Δαντίλης

Related posts