03 Οκτωβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…2024»

Αυτή η δράση αποτελεί την ουσιαστική και δυναμική συμβολή στο έργο της μεταλαμπαδεύσεως των ζωπύρων του γένους σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.

Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, η επίσημη έναρξη του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…2024», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Το πρόγραμμα που διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά, περιλαμβάνει μια σειρά καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου.

Όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος, είναι ανοιχτές στο κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο,  μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Ακολούθησε εσπερίδα που διοργανώθηκε με την συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς(Σ.Ε.Π.), ο οποίος συμμετέχει και την φετινή χρονιά στο πρόγραμμα, πραγματοποιώντας μία σειρά παρουσιάσεων, αφιερωμένες στην τραγική επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη κατοχή, με γενικό θέμα: «1974-2024, ΚΥΠΡΟΣ: 50 χρόνια μνήμης που πληγώνει».

Η πρώτη ομιλία δόθηκε αμέσως μετά τον αγιασμό ενάρξεως με ομιλητή τον κ. Αντώνιο Κλάψη, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Ιστορίας και Διεθνούς Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και θέμα: «1954-1974: Το Κυπριακό. Από την διεθνοποίηση στην τουρκική εισβολή».  

Συντόνισε ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Mcd, MED.

Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και εμπνευστής του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, μεταξύ των ἄλλων ανέφερε:

«Με την χάρη του Θεού, εισερχόμεθα στον 13ο χρόνο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει», των καθημερινών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες δράσεις που με κέντρο την λατρευτική ζωή της Ενορίας μας, επιδιώκουν να μεταδώσουν το μήνυμα της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στους συνανθρώπους μας.

Η συντροφιά των συμμετεχόντων μεγαλώνει και επεκτείνεται, ειδικά με την βοήθεια του διαδικτύου, όπου χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, παρακολουθούν τις καθημερινές εκδηλώσεις, μέσα από το κανάλι του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» στο YouTube.

Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι περισσότεροι από 20 περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν εντάξει στο καθημερινό τους πρόγραμμα αρκετές από τις εκδηλώσεις μας.

Μέσα στην πλειάδα των εκδηλώσεων, ξεχωρίζουν συζητήσεις, εσπερίδες, αφιερώματα, ομιλίες πνευματικού περιεχομένου, προβολές ταινιών, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, βραδιές παραδοσιακής μουσικής και χορού, προσκυνηματικές εκδρομές, εργαστήρια και πολλά ακόμη.

Ξεχωρίζουν με την συμμετοχή τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι, τόσο από τον εκκλησιαστικό χώρο, όσο και από διάφορους επιστημονικούς τομείς και κλάδους, που μοιράζουν με τους χιλιάδες θεατές του προγράμματος την γνώση και την εμπειρία τους, πάνω σε μια ευρεία θεματολογία.

Κατά την διάρκεια του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει 2024» για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν: 27 Αγρυπνίες, 22 Συναντήσεις Διαλόγου, 12 Προβολές ταινιών, 12 Ομιλίες – Παρουσιάσεις, 1 Θεατρική παράσταση, 11 Αφιερώματα – Εκδηλώσεις τιμής, 20 Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, 4 Εκδρομές – Προσκυνήματα, 36 Εργαστήρια.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία παραγωγής «View MasterProduction», τις εκδόσεις «Εν πλω», τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι», την εταιρεία εφαρμογών προβολής και Επικοινωνίας «Λυχνία», την εταιρία Πληροφοριακών συστημάτων «Ginfinitysolutions LTD» και τα κρητικά προϊόντα «Πνευματικάκης» για την συνεισφορά τους στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

Μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, κηρύσσοντας την έναρξη του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», τόνισε ότι η Ενορία της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς πραγματώνει τον σκοπό της Εκκλησίας, που είναι η κοινωνία «εν αγάπη και αληθεία».

Όπως επεσήμανε:

«Αυτή η δράση αποτελεί την ουσιαστική και δυναμική συμβολή στο έργο της μεταλαμπαδεύσεως των ζωπύρων του γένους σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως

Αναφέρθηκε στην συνέχεια στην σειρά των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς, που με τη θεματολογία του «διακρατεί της ιστορικής μας μνήμης και μας διαφυλάσσει από κάθε είδους καταδολίευση της ελευθερίας μας και της προσωπικής μας αλήθειας, της ιδιοπροσωπίας μας τελικά».

Ενώ, αναφερόμενος στα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής της μαρτυρικής Κύπρου, επεσήμανε ότι βλέπουμε με αποτροπιασμό τους «ισχυρούς» του κόσμου να αδιαφορούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα καταδολιεύσεως του διεθνούς δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Και  «πρέπει όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, να ενθυμούμεθα και να μην λησμονούμε».

 

Related posts