21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: 11η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η διάλεξη αφορούσε στο 3ο μέρος από το αφιέρωμα στην Ελληνική Φιλοσοφία, και απετέλεσε συνέχεια στην προσέγγιση του φαινομένου Σωκράτης και του μαθητή του Πλάτωνα.

Συνεχίστηκε η παρουσίαση της προσωπικότητας του Σωκράτη και των θεμάτων και απόψεων που εξέφραζε, δεδομένου ότι βοήθησε την ανθρώπινη σκέψη, με την αναζήτηση του ορισμού κάποια έννοιας, με την εισαγωγή της συζήτησης, με την χρήση της επαγωγικής και της μαιευτικής μεθόδου, για να μάθει ο άνθρωπος να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του εαυτού του.

Ο Σωκράτης μίλησε για τον έναν Θεό, ένα νου που κυβερνά τον κόσμο και το σύμπαν και είναι μόνο καλός και φροντίζει για το καλό του ανθρώπου. Γι’ αυτή του την θέση τον κατηγόρησαν, όπως και για το γεγονός ότι ισχυριζόταν πως άκουγε την φωνή του Θεού μέσα του και ακόμη του απηύθυναν την κατηγορία ότι «διέφθειρε» τους νέους, αποδίδοντας του ουσιαστικά την ευθύνη για όσα έπραξαν δύο μαθητές του, ο Αλκιβιάδης και ο Κριτίας, χωρίς φυσικά ο ίδιος να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις τους.

Στο δικαστήριο, ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο, αφού έμεινε στην φυλακή για 30 ημέρες. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο φορτίο σκέψης σε όλη την ανθρωπότητα.

Ο Σωκράτης έκανε ένα πολύ μεγάλο μαθητή, τον Πλάτωνα. Ο Πλάτωνας τον γνώρισε στην ηλικία των 20 ετών και έμεινε δίπλα του μέχρι το τέλος. Μετά τον θάνατο του Σωκράτη, έγραψε πολλά βιβλία που διασώζονται σήμερα, για να «τιμωρήσει» τους Αθηναίους και συνάμα να τους εξηγήσει, ποιος ήταν αυτός που σκότωσαν τόσο άδικα.

Η πλατωνική σκέψη αγγίζει όλο το φιλοσοφικό εύρος. Ο πυρήνας της είναι ο κόσμος των ιδεών. Οι ιδέες είναι κάποιες αρχετυπικές μορφές που βρίσκονται ψηλά στον ουρανό. Ο κόσμος των ιδεών είναι ένας χώρος, όπου ανώτερη ιδέα είναι το αγαθό, ο Θεός.

Είναι ο ανώτερος θεϊκός κόσμος, μέσα στον οποίον κατοικούν οι ιδέες όλων των πραγμάτων και των εννοιών, κι εκεί ανάμεσα τους είναι και η ψυχή του κάθε ανθρώπου. Όταν ενσαρκώνεται η ψυχή, φέρνει μέσα της μνήμες από τον θεϊκό κόσμο, τον κόσμο των ιδεών.

Η πλατωνική θεωρία είναι μία ορθολογιστική σκέψη και πράξη, γιατί γίνεται με το νου, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ιδεαλιστική. Γιατί μιλάει για τον κόσμο των ιδεών που θα τον καταλάβει ο άνθρωπος με το νου.

Ο θάνατος σηματοδοτεί την ελευθερία της ψυχής, γι’ αυτό και ο Σωκράτης θεωρούσε ως πιο σημαντική ημέρα του ανθρώπου, την ημέρα του θανάτου του, και ως εκ τούτου δεν είχε κανέναν λόγο να τον φοβάται.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (9)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (10)

Related posts