Για να μιμηθούμε την Παναγία μας, θα πρέπει να παραμερίσουμε το εγώ μας και να αναλογιστούμε αν στην καθημερινότητα μας αποδεχόμαστε το θέλημα του Θεού και αν παραμερίζουμε το θέλημα μας, για το θέλημα του Θεού.
Στην 1η ακολουθία της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 5 Απριλίου μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Μαυρουδής Γκούμας, εκ των εφημερίων του Ναού.
Η ομιλία του π. Μαυρουδή, εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».
Μέσα στην ευλογημένη περίοδο την οποία διανύουμε, η Εκκλησία, μας παιδαγωγεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Και μάλιστα, όπως τόνισε ο π. Μαυρουδής, ήδη, αμέσως μετά την εορτή των Θεοφανίων, ξεκινάει μία προετοιμασία για όλους, για να φτάσουμε καλύτερα προετοιμασμένοι, στην εορτή του Πάσχα.
Είναι η περίοδος, που η Εκκλησία φέρνει τον καθένα από εμάς, προ των ευθυνών του. Αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει και το πως ακριβώς πρέπει να κινηθούμε.
Έτσι, υπάρχει η προπαρασκευαστική περίοδος στην οποία μαθαίνουμε να περπατάμε, να στεκόμαστε, να ανασαίνουμε και είναι η περίοδος, πριν ανοίξει το Τριώδιο.
«Όταν το Τριώδιο ανοίξει, η Εκκλησία μας καλεί να μπούμε μέσα στον στίβο. Μας δείχνει το μέγεθος του εγωισμού μας, το μέγεθος της αγάπης του Θεού, την δικαιοσύνη Του και την τρυφή του παραδείσου που είχαμε και την χάσαμε.
Την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλούμαστε όλοι μας να απαλλαγούμε από τα πάθη μας, να αγωνιστούμε, να διορθωθούμε, για να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση για αυτούς που είναι δίπλα μας».
Και στην πορεία μας αυτή, έχουμε οδοδείκτες τις εορτές των Κυριακών της περιόδου και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας.
Όπου υπάρχει φως, δεν υπάρχει σκοτάδι, συνέχισε ο π. Μαυρουδής. Και για να μπορέσουμε να διορθώσουμε το οτιδήποτε στραβό υπάρχει μέσα στην ψυχή μας, οφείλουμε πρωτίστως να ανάψουμε το φως, να αφήσουμε τον Χριστό να μπει και να καθίσει μέσα στην καρδιά μας, για να φωτίσει και τις πιο σκοτεινές πτυχές της.
«Οφείλουμε να κρατήσουμε την λαμπάδα μας αναμμένη. Και για να μιμηθούμε την Παναγία μας, θα πρέπει να παραμερίσουμε το εγώ μας και να αναλογιστούμε αν στην καθημερινότητα μας αποδεχόμαστε το θέλημα του Θεού και αν παραμερίζουμε το θέλημα μας, για το θέλημα του Θεού.
Η Παναγία μας το έκανε. Έγινε το κερί, η θυσία την οποία προσέφερε το γένος των ανθρώπων στο Θεό, για την σωτηρία του.
Όπως η Παναγία μας αποδέχτηκε το θέλημα του Θεού και έφερε στα σπλάχνα Της τον Χριστό μας, έτσι κι εμείς καλούμαστε να ανάψουμε και να παραμείνουμε φωτεινοί».
Και ο π. Μαυρουδής, κλείνοντας, ανέφερε τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να το πετύχουμε.
Η μελέτη της Αγίας Γραφής, η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και το Ψαλτήρι, είναι το πρώτο βήμα. Η φροντίδα, ώστε αυτά που θα διαβάσουμε, να τα κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα μας, το δεύτερο. Η καταφυγή στο πετραχήλι του πνευματικού, το τρίτο. Η ανταπόκριση μας, ώστε όταν ακούμε την καμπάνα να πηγαίνουμε στο Ναό το επόμενο βήμα και τέλος, σύμφωνα με τις υποδείξεις του πνευματικού, να συμμετέχουμε ουσιαστικά στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.