23 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2017»: Η Ευαγγελίστρια Πειραιώς τίμησε τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μεταλληνό (video)

Πάντοτε σεμνός και ιεροπρεπής, λιτός και σοβαρός, προβάλει τον Χριστό και όχι τον εαυτό του. Το χαρακτηριστικό του έργου του, είναι η φιλοτιμία του.

Μία εξαιρετική εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης, στο πρόσωπο του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνού, Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Για τον τιμώμενο μίλησαν ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, Ιεροκήρυκας και Ηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού Πειραιώς, ο κ. Λέο Μπραγκ, Δρ Θεολογίας και Καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος.
Συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων.
Την εκδήλωση έκλεισε με τον λόγο του ο τιμώμενος π. Γεώργιος.

 

Κωνσταντίνος Χολέβας

Ξεκινώντας την εκδήλωση ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία και συνεργασία του με τον π. Γεώργιο. Εκείνο που εκτιμά κανείς, σημείωσε ιδιαίτερα,  όταν τον γνωρίζει και μελετά τα έργα του, είναι ότι εκτός από καλός ιστορικός, καλός θεολόγος και καλός φιλόλογος, είναι κυρίως ερευνητής. Κι όπως ο ίδιος ο τιμώμενος έχει πολλές φορές τονίσει, δεν υπάρχει ιστορία χωρίς τις πηγές.

κ. Κωνσταντίνος Χολέβας

Και πριν παρουσιάσει τους ομιλητές, ανέφερε:

«Μας μετέδωσε την αγάπη του ιδιαιτέρως για τα θέματα της Ρωμιοσύνης και τη διάθεση του να τα βλέπει όλα με μια σφαιρική αντίληψη

 

Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός

Πρώτος μίλησε για τον π. Γεώργιο, ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, Ιεροκήρυκας και Ηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού Πειραιώς.

Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός

Διακεκριμένο επιστήμονα, σοφό ακαδημαϊκό δάσκαλο, όντως ορθόδοξο θεολόγο, ενθουσιώδη ομολογητή, μαχητικό απολογητή της Ορθοδόξου πίστεως μας, καλό ποιμένα και εκκλησιαστικό άνθρωπο: αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία χαρακτήρισε τον τιμώμενο ο π. Μεθόδιος, στην αρχή της ομιλίας του.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ιερατική αυτοσυνειδησία που διέπει και κατευθύνει ολόκληρο το πολύπλευρο έργο του, ενώ στη συνέχεια ξετύλιξε την ιερατική πορεία και διακονία του π. Γεωργίου.

Το γεγονός ότι ασχολήθηκε επιστημονικά με μείζονα πνευματικά ζητήματα της εποχής μας, όπως ο δυτικός χριστιανισμός και η σχέση του με την Ορθοδοξία, οι αιρέσεις και ο ρόλος ξένων παραγόντων στη Ορθόδοξη Ελλάδα, καθώς και η αγάπη του και η εξειδίκευση του στην εκκλησιαστική ιστορία, έχουν τις ρίζες τους, σύμφωνα με τον ομιλητή, στα νεανικά του βιώματα, της Κερκυραϊκής ατμόσφαιρας.

Η γνωριμία του με τις δυτικές κοινωνίες, συνετέλεσαν στο να τεκμηριωθούν οι εκκλησιαστικές, ιστορικές, και θεολογικές ερμηνείες και θεωρήσεις του.

«Ως λειτουργός, δεν αφήνει τίποτε να πάει χαμένο από τις ιερές ακολουθίες. Παρακολουθεί τα πάντα με ευλάβεια και απόλυτη προσοχή και τα χρησιμοποιεί στο κήρυγμα.

Ζει με τόση ένταση τη θεία Λειτουργία, ώστε τελειώνοντας είναι κάθιδρος και χρειάζεται ανάπαυση

Το κήρυγμα του, συνέχισε ο π. Μεθόδιος, είναι πάντοτε αγιογραφικό,  στηριγμένο στην αποστολική ή ευαγγελική περικοπή και πιστό στην πατερική ερμηνευτική και παράδοση.

Και ολοκλήρωσε:

«Πάντοτε σεμνός και ιεροπρεπής, λιτός και σοβαρός, προβάλει τον Χριστό και όχι τον εαυτό του.

Τακτικός λειτουργός του Υψίστου, με την συνεχή αναφορά στο έλεος και τη χάρη του Θεού, ο παπά Γιώργης μας με την ιδιάζουσα Κερκυραϊκή ιεροπρέπεια

 

Λέο Μπραγκ

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Λέο Μπραγκ, Δρ Θεολογίας και Καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως, ο οποίος πριν δεκαετίες κατηχήθηκε και βαπτίστηκε Ορθόδοξος στην Γερμανία από τον π. Γεώργιο.

Αναφερόμενος στον τιμώμενο, τον χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα πολυσύνθετη και πολυδιάστατη προσωπικότητα, που έχει δώσει άπειρες μάχες για τον Χριστό και την Ορθοδοξία.

κ. Λέο Μπραγκ

Στο πελώριο συγγραφικό του έργο, αναδεικνύεται ως βαθυστόχαστος ερευνητής, με άψογη και απόλυτα πειστική  επιστημονική επιχειρηματολογία.

«Ο π. Γεώργιος είναι αληθινός επιστήμονας. Γνωρίζει άριστα τον χώρο της επιστήμης του. Με αληθινή μαεστρία, ανέδειξε τα δύο παράλληλα ρεύματα στην Ορθόδοξη Ανατολή, τη φιλοσοφίζουσα σκέψη και την αγιοπατερική παράδοση. Κι αυτό, με τη μελέτη και παρουσίαση χαρακτηριστικών εκπροσώπων τους

Τα ρεύματα αυτά μετεξελίσσονται στην αντιπαράθεση ενωτικών και ανθενωτικών. Στη νεώτερη εποχή τα δύο αυτά ρεύματα αποτυπώνονται στη σύγκρουση των θιασωτών του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού και της αθεΐας, με τους συνεχιστές της αγιοπατερικής παράδοσης στον τόπο μας.

Συνεχίζοντας ο ομιλητής σημείωσε πως η Ορθοδοξία, όπως υπογραμμίζει ο π. Γεώργιος, προβάλλει ένα πρότυπο ζωής, στο οποίο ενώνονται η πνευματική και η κοινωνικοπολιτική ζωή.

«Όλη η ζωή αγιάζεται από το σωτηριολογικό έργο του Χριστού. Το φανερώνει η Εκκλησία ήδη από τα πρώτα βήματα της από την πρωτοχριστιανική περίοδο με τον θεσμό των Διακόνων, που ήταν μια καθαρά πολιτική διακονία.

Με τις έρευνες του, ο π. Γεώργιος, φανέρωσε την αλλοτρίωση της Ορθοδοξίας, ως προς την κοινωνικοπολιτική διάσταση της ζωής της, με την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας από την Βαυαροκρατία και έπειτα

 

Κωνσταντίνος Μπελέζος

Τελευταίος μίλησε για τον π. Γεώργιο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος.

Η Θεολογική Σχολή, υπογράμμισε ο ομιλητής, τίμησε τον π. Γεώργιο για τα 38 χρόνια διακονίας του και του αφιέρωσε έναν τιμητικό τόμο, την επετηρίδα. Τονίζοντας ακόμη ότι ήταν τιμή για το Πανεπιστήμιο η παρουσία του.

κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος

Η οποία, συνέχισε, δεν ήταν αυτονόητη απαρχής, γιατί δεν είναι εύκολο να είναι κανείς κληρικός, να έχει παραδοσιακές αντιλήψεις και να ζητεί να εργαστεί μέσα σ’ έναν σχολαστικό ή ορθολογιστικό ακαδημαϊκό χώρο.

Ο π. Γεώργιος έχει 650 δημοσιεύματα, 120 βιβλία, μονογραφίες, συλλογές μελετών, μεταφράσεις, δύο διδακτορικές διατριβές. Το χαρακτηριστικό του έργου του, είναι η φιλοτιμία του.

Τα αντικείμενα με τα οποία ασχολήθηκε ο π. Γεώργιος είναι: Τουρκοκρατία, Νεοελληνικό κράτος, Ορθόδοξα Πατριαρχεία, Αυτοκέφαλη  Εκκλησία της Ελλάδος, Νεοελληνικός Ορθόδοξος διαφωτισμός, Κολλυβάδες, Νεοησυχασμός, Ιδεολογικά ρεύματα, Δυτικές επιδράσεις, Ρωμαίικη ταυτότητα, Ελληνορθόδοξη παράδοση.

Είναι τα νήματα με τα οποία έπλεξε ο π. Γεώργιος στη διάρκεια της ζωής του και της έρευνάς του ποικιλοτρόπως, μέσα στη διακονία του την θεολογική και την διακονία του την εκκλησιαστική, τις ανάγκες με τις δυνατότητες που του παρείχαν οι πηγές, τα τεκμήρια της Εκκλησίας.

«Τι είναι επομένως αυτό που έκανε; Θεολογούσε. Η εργασία που κάνει ένας θεολόγος ερευνητής – μελετητής της ιστορίας, είναι ακριβώς να παίρνει τα ίχνη που αφήνει η αγάπη του Θεού στον κόσμο και να τα τεκμηριώνει, να τα θέτει στην σωστή τους θέση, να τα τοποθετεί στο πλαίσιό τους το ιστορικό, να τα αναλύει, να τα επεξεργάζεται και κυρίως να τα ερμηνεύει.

Αν θέλαμε με λίγες κουβέντες να περιγράψουμε τον π. Γεώργιο, είναι ο θεολόγος ο οποίος είχε πάντοτε έναν ευθύ θεολογικό λόγο, ο ακαταπόνητος ερευνητής της ιστορίας, ο μελετητής της Ορθόδοξης λατρείας, ο μαχητής υπέρ της αληθείας, εκκλησιαστικός άνδρας με υπευθυνότητα και συνείδηση της αναγκαίας ενότητας και ο κοινωνικός εργάτης

 

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός

Συγκινημένος έλαβε τον λόγο ο τιμώμενος  π. Γεώργιος για να ευχαριστήσει τους διοργανωτές, τους ομιλητές και τους πολλούς συμμετέχοντες στην τιμητική αυτή εκδήλωση.

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός

Και κλείνοντας την εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει κάτι που να θεωρηθεί άξιο επαίνου. Οι τιμώντες κάποιον συνάνθρωπο τους, αποκαλύπτουν πρώτα το περιεχόμενο της δικής τους καρδιάς.

Ο αληθινά μεγάλος είναι εκείνος που γνωρίζει να εκτιμά και τη μικρή ακόμη συμβολή του αδερφού του, αξιολογώντας την ως σημαντική και άξια επαίνου.

Αυτό έζησα απόψε κοντά σας και σας ευχαριστώ. Τίμησαν την ταπεινότητα μου τέσσερεις καταξιωμένες προσωπικότητες της Εκκλησίας και της κοινωνίας μας

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Φωτ.: Παναγιώτης Καράπασιας

Related posts