22 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2015»: Ένα δίωρο debate με νέους και τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο

Ένα δίωρο ιδιότυπο «debate» υπό μορφή διαλογικής συζήτησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου με νέους ανθρώπους.

Ο Συντονιστής Ηλίας Λιαμής αφού καλωσόρισε όλους αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της συνάντησης αυτής καθώς όπως είπε «ο Σεβασμιώτατος θα απαντήσει σε ερωτήματα παιδιών που δεν είναι προετοιμασμένος. Τα παιδιά με δική τους ευθύνη διετύπωσαν τα ερωτήματα αυτά χωρίς καμία παρέμβαση υλικού ως προς το νόημα και την ουσία».

Σε ρόλο δημοσιογράφου βρέθηκαν: η Αλεξία Κουμπέτσου, μαθήτρια Β´ Λυκείου, οι προτοετής φοιτητές Ακριβή Λαγουρού και Νικόλαος Λιαμής.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στην ελευθερία που ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο και στο κατά πόσο αυτή είναι πραγματική. «Το ερώτημα αυτό απασχολεί όλους σε αυτή την ηλικία», είπε ο Σεβασμιώτατος, εξηγώντας ότι «ως ελευθερία αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Μέσα στην Αγία γραφή βλέπουμε ότι το κριτήριο της ελευθερίας είναι η αλήθεια» και «ότι πρέπει να γνωρίσουμε την αλήθεια, γιατί αυτή θα μας ελευθερώσει».

κ. Ηλίας Λιαμής – Μητροπολίτος Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «ελευθερία δεν σημαίνει κάνω ό,τι θέλω. Τη δυνατότητά του να κάνουμε ότι θέλουμε την έχουμε, αλλά αυτό δεν είναι ελευθερία. Η ελευθερία λοιπόν μας αποκαλύπτεται ως αλήθεια και όταν ο άνθρωπος βιώνει και ζει την αλήθεια τότε πραγματικά μπορεί να ελευθερωθεί».

Σημείωσε ότι «η ελευθερία είναι συνυφασμένη και με την αρετή», επισημαίνοντας ότι στην κοινωνία που ζούμε ο καθένας διεκδικεί την ελευθερία ως ατομικό του δικαίωμα, «αλλά η ελευθερία δεν είναι ατομικό μας δικαίωμα. Η ελευθερία είναι αποτέλεσμα του ανθρώπινου προσώπου», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «η ελευθερία ενός ανθρώπινου προσώπου είναι συνελευθερία».

Στη συνέχεια της απαντήσεώς του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Θεός δεν είναι εκείνος ο οποίος ρυθμίζει την ελευθερία μας κατά την πρόγνωση του, αλλά εκείνος που μας βλέπει ελεύθερους πως κινούμεθα. «Σέβεται την ελευθερία μας αυτή» είπε προσθέτοντας πως «δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η ελευθερία στη ζωή μας περπατάει πάντοτε μαζί με την ευθύνη. Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ευθύνη. Είμαι ελεύθερος σημαίνει είμαι υπεύθυνος για αυτό που κάνω».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε στα παιδιά το γεγονός πως όταν βλέπουμε τις συνέπειες της ελευθερίας μας θέλουμε κάποιος άλλος να πάρει τις ευθύνες γι’ αυτό, υπογραμμίζοντάς τους πως πρέπει να είμαστε πάντοτε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και πως στα περισσότερα πράγματα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις επιλογές μας. «Και υπάρχουν άνθρωποι που τα κατάφεραν. Υπάρχουν άνθρωποι που συνειδητοποίησαν ότι αυτό που έκαναν, ήταν λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο Μητροπολίτης Σισανίου σε σχετική ερώτηση είπε πως «τα χαρίσματα που μας έχει στείλει ο Θεός δεν είναι για να απολαύσουμε καλύτερα τη ζωή μας, αλλά για να διακονήσουμε το συνάνθρωπό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να μοιραστούμε τη χαρά της ζωής και ο καθένας μας να είναι η χαρά του άλλου είτε σε ένα σπίτι, είτε σε μια φιλία, είτε σε μια πόλη και όχι να είναι η κόλαση του άλλου».

Μια επόμενη ερώτηση αφορούσε την αυτοκτονία και την διαφορά της από την αυτοθυσία, εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τη δωρεά οργάνων, όπου κάποιος επιλέγει να χάσει τη ζωή του προκειμένου να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο.

«Η αυτοκτονία και η αυτοθυσία είναι δύο διαφορετικές έννοιες που έχουν την ίδια κατάληξη, το θάνατο», είπε αρχικά ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν προδικάζει την κρίση του Θεού ακόμη και για αυτόν που αυτοκτονεί. «Όμως θέλει με αυτή την αυστηρότητα που δείχνει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη δωρεά της ζωής», προσέθεσε.

Στη συνέχεια αναφέροντας προσωπική εμπειρία που είχε από νέο ο οποίος του τηλεφώνησε λέγοντάς του ότι ήθελε να αυτοκτονήσει υπογράμμισε με έμφαση πως υπάρχει διέξοδος στα αδιέξοδα και πως «η διέξοδος ονομάζεται μετάνοια».  Σημείωσε πως η ζωή έχει ιερότητα γιατί μας την έδωσε ο ίδιος ο Θεός και γι’ αυτό δεν μπορούμε να την πετάμε στα σκουπίδια, αλλά πρέπει να την αξιοποιούμε. «Πάντοτε υπάρχει διέξοδος και λύση ακόμη και όταν η λύση είναι οδυνηρή. Είναι η σωτηρία όμως», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην έννοια της αυτοθυσίας τόνισε πως «αυτό το έκανε ο ίδιος ο Χριστός θυσιάζοντας την δική του τη ζωή», ενώ απαντώντας σχετικά με τη δωρεά οργάνων σημείωσε πως αν αυτό γινόταν συνειδητά θα μπορούσε να θεωρηθεί θυσία και πως ο Θεός και εκεί μπορεί αν θέλει να επέμβει και επεμβαίνει. «Υπάρχουν περιστατικά που αυτό έχει γίνει» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Κατά συνέπεια άλλο πράγμα είναι η αυτοκτονία και άλλο η αυτοθυσία. Η αυτοθυσία επαινείται».

«Ο Θεός δε μας ζητάει να σκοτώσουμε το σώμα μας αλλά τα πάθη μας», είπε σε άλλο σημείο ερωτώμενος ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας πως «η Εκκλησία έχει την ακρίβεια, έχει και την οικονομία. Και η ακρίβεια και η οικονομία σκοπεύουν στο να σώσουν τον άνθρωπο».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Εκκλησία και την ψυχολογία, επεσήμανε πως πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο τι είναι η ψυχή. «Η ψυχή έχει και ουσία και ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «θέλει συντήρηση. Πρέπει να τονώσουμε και να θεραπεύσουμε την ψυχή του ανθρώπου για να έχει τη δύναμη να χρησιμοποιήσει όσα η επιστήμη του λέει».

Ανέφερε πως ο άνθρωπος πρέπει να έχει ένα νόημα ζωής για να ζήσει και πως η Εκκλησία δεν αντιστρατεύεται σε καμιά ανθρώπινη προσπάθεια, τονίζοντας όμως πως δεν πρέπει ποτέ να υπερβούμε τα όρια των δυνατοτήτων μας.

«Όταν ο άνθρωπος διεκδικεί τη θέση του Θεού δεν έχει τα προσόντα για αυτή τη θέση», είπε εμφατικά προσθέτοντας: «Εγώ δεν φοβάμαι το να ζητήσει κάποιος τη συνδρομή ενός ψυχολόγου. Θα σας πω όμως ότι ένας ψυχολόγος των Αθηνών πριν από μερικά χρόνια, στο τέλος (μιας εξέτασης) ο ίδιος είπε ότι αυτά είναι θέματα του πνευματικού. Είναι πολύ σημαντικό να μην μπερδεύουμε τα όρια και να μένει ο καθένας στα όριά του».

Για το μάθημα των θρησκευτικών αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη συνομιλία που είχε με νέους γονείς, ρωτώντας τους «εάν στα παιδιά τους εκτός από εμβόλια απλά, κάνουν και πνευματικά εμβόλια» για να καταλήξει πως «το πνευματικό εμβόλιο είναι η Χάρη του Θεού».

«Η Χάρη του Θεού βοηθάει τη ψυχή του ανθρώπου. Και βλέπετε ένα παιδί δεν μεγαλώνει μόνο του. Το βοηθούμε να μεγαλώσει. Κατά συνέπεια πρέπει να φροντίσουμε και την ψυχή του» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Σιατίστης, τονίζοντας πως εάν δεν υπάρχει η  Χάρη του Θεού, κάθε τι μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

«Την πατρίδα μας σήμερα την κατέστρεψαν αυτοί που είχαν και τη γνώση και την ηλικία, αλλά τους έλειπε η Χάρις του Θεού, κατέληξε.

Τέλος, επανερχόμενος στο θέμα της ελευθερίας διερωτήθηκε «πόσο ελεύθεροι είμαστε όταν φτιάχνουμε δυστυχισμένους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι ελευθερία αυτό είναι σκλαβιά, δουλεία και καταστροφή» είπε, επισημαίνοντας πως όποιος έχει κατακτήσει την ελευθερία του έχει μάθει να σέβεται την ελευθερία του άλλου. «Δεν είναι δυνατόν να είμαστε άνθρωποι της Εκκλησίας και να μην είμαστε ελεύθεροι», κατέληξε.

Related posts