23 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει 2024»: Μουσικός-Πολιτιστικός Σύλλογος SEMITONO «Από την Αναγέννηση… στο Λάτιν και το Τανγκό»

Ο Μουσικός-Πολιτιστικός Σύλλογος SEMITONO παρουσίασε ένα μουσικό ταξίδι κλασικής μουσικής από την Αναγέννηση του Palestrina έως το Λάτιν του Μανώλη Χιώτη και το Τάνγκο του Carlos Gardel, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ένα ταξίδι γεμάτο πολυφωνίες, μουσικές δωματίου και τραγούδια από την λατινική Αμερική και τον αξέχαστο Μανώλη Χιώτη. Ένα ταξίδι στους αιώνες με την συμμετοχή μουσικών και φίλων του Συλλόγου.

Συμμετείχαν οι Ελπινίκη Κακιοπούλου, Πιάνο, Σταυρούλα Καμακάρη, Πιάνο, Φωνή, Κυριακή Καμακάρη, Μαντολίνο, Φωνή, Όλγα Καμηλάρη, Φωνή, Σεβαστή Κούκη, Κλασική Κιθάρα, Ελένη Μιχαήλου, Φωνή και Ανδρέας Χανιώτης, Βιολί.

Ελπινίκη Κακιοπούλου

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την εποχή της Αναγέννησης. Η αναγεννησιακή μουσική χαρακτηρίζεται από την περαιτέρω ανάπτυξη της πολυφωνίας, την αυτονομία της οργανικής μουσικής και τον διαχωρισμό των φωνών σε σοπράνο, άλτο, τενόρο και μπάσο. Ο Παλεστρίνα είναι ο πιο γνωστός συνθέτης της Αναγέννησης, διότι ανέδειξε όσο κανείς άλλος την ανεξαρτησία των φωνών και την μελωδικότητά τους και το Μουσικό Σύνολο παρουσίασε κομμάτι του για 2 σοπράνο και άλτο.

Όλγα Καμηλάρη

Σε αντίθεση με την ηρεμία και τη γαλήνη της Αναγέννησης, στην Μπαρόκ μουσική ο ρυθμός γίνεται πολύπλοκος, γεμάτος και εντυπωσιακός. Δημιουργείται η όπερα και τα μουσικά όργανα παρουσιάζουν βελτιώσεις και εξελίξεις. Δύο από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μπαρόκ μουσικής είναι ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ και ο Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι, αντιπροσωπευτικά έργα των οποίων απέδωσε το Σύνολο.

Ελένη Μιχαήλου

Ο Κλασικισμός είναι η εποχή κατά την οποία συντελέστηκε μια γενικότερη πολιτιστική αλλαγή από τα μέσα του 18ου αιώνα, έχοντας ως σημαντική επιρροή τις ιδέες του διαφωτισμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εξαιρετικών μουσικών επιτευγμάτων. Αποτέλεσε την περίοδο στην οποία ξεχώρισαν οι μορφές πολύ σημαντικών συνθετών, τόσο οργανικής, όσο και φωνητικής μουσικής, με το Σύνολο να παρουσιάζει χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της περιόδου.

Ανδρέας Χανιώτης, Σεβαστή Κούκη

Μία άλλη σημαντική περίοδος είναι ο Ρομαντισμός που χαρακτηρίζεται από έντονες αναφορές σχετικά με την ελευθερία του ανθρώπου, την παιδεία του, τη σχέση του με τη φύση αλλά και τον άνθρωπο. Όλες αυτές οι τάσεις αποτυπώνονται και στη μουσική, μέσα από την πληθωρικότητα στη μελωδική έκφραση, τις πλούσιες σε ηχοχρώματα ενορχηστρώσεις και τις πολυπληθείς ορχήστρες. Το Σύνολο απέδωσε αντιπροσωπευτικά Ρομαντικά κομμάτια που σηματοδότησαν αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο.

Σταυρούλα Καμακάρη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη σύγχρονη κλασική μουσική, όπως ονομάστηκε η μουσική του 20ου αιώνα, που συνοδεύτηκε από έντονες αναζητήσεις και αμφισβητήσεις των συμβατικών ακουσμάτων των προηγούμενων αιώνων. Προκύπτουν νέα είδη μουσικής, όπως το πάντρεμα του αρχοντορεμπέτικου με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα, το τάνγκο κ.α.

Κυριακή Καμακάρη

Τα έργα που παρουσιάστηκαν κάλυψαν τα διάφορα είδη της περιόδου κλείνοντας με μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια λατινοαμερικάνικου ρυθμού του Μανώλη Χιώτη.

 

Related posts