01 Μαΐου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

π. Χρυσόστομος Αθανασιάδης: Όταν διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς, οι ουρανοί είναι ανοιχτοί

Η Παναγία είναι η γέφυρα, η μεσίτρια. Πόσες φορές Την έχουμε παρακαλέσει να μας σώσει και να μας βοηθήσει. Αλλά και πόσες φορές Την έχουμε απογοητεύσει με τις αμαρτίες μας, τα πάθη μας, τον εγωισμό μας, τον ωχαδερφισμό μας, με όλα αυτά τα οποία μας κρατούν εδώ στη γη.

 Στην 3η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 5 Απριλίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Αθανασιάδης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2024».

Ο π. Χρυσόστομος μιλώντας κατά την διάρκεια της ακολουθίας, αναφέρθηκε αρχικά στο σημείο του Ακαθίστου Ύμνου «Όλος ην εν τοις κάτω, και των άνω ουδόλως απήν ο απερίγραπτος Λόγος», όπου ομολογούμε στην Παναγία ότι ο Λόγος του Θεού παίρνει σάρκα και οστά και έρχεται να κυοφορηθεί από Εκείνη, αλλ’ όμως δεν χωρίζεται από τον Θεό Πατέρα.

«Όπως είναι σεσαρκωμένος στη γη, έτσι είναι και στον ουρανό ως Λόγος Θεού. Ο Χριστός δεν χωρίστηκε από τον Πατέρα, αλλά ως Θεός μπορούσε να είναι ταυτοχρόνως και εκεί και εδώ. Ποτέ δεν έλειψε από τον ουρανό ο Θεός Λόγος, όπως και το Πανάγιο Πνεύμα. Μπορεί τώρα να ζούμε την εποχή του Παναγίου Πνεύματος, αλλά Εκείνο βρίσκεται και στον ουρανό.»

Στη συνέχεια του κηρύγματος του, ο π. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο σημείο των Χαιρετισμών «Σώσαι θέλων τον κόσμον, ο των όλων κοσμήτωρ, προς τούτον αυτεπάγγελτος ήλθε». Ήλθε από τον Θεό Πατέρα ο Υιός και Λόγος Του για να σώσει το ανθρώπινο γένος.

Ήλθε να σώσει όλους μας, συνέχισε, αρκεί εμείς λόγω του αυτεξουσίου και της ελευθερίας μας, να θέλουμε να σωθούμε. Διότι ο Χριστός σηκώνει επάνω στον Σταυρό όλη την ανθρώπινη φύση, όλα τα δημιουργήματα, όλη τη φύση, τα πάντα. Και με αυτόν τον τρόπο, όπως νεκρώνεται το σώμα επάνω στον Σταυρό, έτσι μας καλεί να νεκρώσουμε τις αμαρτίες και τα πάθη μας.

«Η Παναγία είναι η γέφυρα, η μεσίτρια. Και όταν διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς, οι ουρανοί είναι ανοιχτοί και η Παναγία δέχεται τα αιτήματα μας.

Πόσες φορές έχουμε παρακαλέσει την Παναγία να μας σώσει και να μας βοηθήσει. Αλλά και πόσες φορές Την έχουμε απογοητεύσει με τις αμαρτίες μας, τα πάθη μας, τον εγωισμό μας, τον ωχαδερφισμό μας, με όλα αυτά τα οποία μας κρατούν εδώ στη γη.»

Πικράναμε τον Θεό, πικράναμε την Παναγία και τους Αγίους, προχώρησε ο π. Χρυσόστομος στον επίλογο του κηρύγματός του. Επισημαίνοντας ότι σε ένα ορθόδοξο ελληνικό χριστιανικό κράτος, δυστυχώς το πλείστον των βουλευτών μας, μας πρόδωσε, με αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

Και παρότρυνε τους πιστούς να παρακαλέσουν όλοι την Παναγία, ζητώντας συγχώρεση για τα λάθη, τις αδυναμίες και γι’ αυτά που γίνονται στην πατρίδα μας. Εφιστώντας την προσοχή στην ορθόδοξη ελληνική οικογένεια, γιατί στον ελλαδικό χώρο έχει μείνει μόνο η οικογένεια και αυτό πολεμείται τώρα.

«Να παρακαλέσουμε την Παναγία που είχε τη δικιά Της οικογένεια, που γέννησε τον Σωτήρα του κόσμου, να μας σώσει, να προστρέξει προς τον Υιό Της και Κύριο μας. Κι εμείς γονυπετείς προσκυνούμενοι το πανάγιο εικόνισμα Της, να ζητήσουμε την προσευχή και την μεσιτεία Της για όλους

Related posts