27 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Η εορτή του Ευαγγελισμού στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς (Video – Φωτογραφίες)

Με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, εορτάσθηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Ευαγγελισμού και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, που φιλοξενείται στο Ναό μέχρι τις 31 Μαρτίου και στη συνέχεια τελέσθηκε ιερά αγρυπνία.

Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε «στην Πανάχραντον παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Οσία μοναχή Πελαγία το 1823 στη νήσο της Τήνου, στο μοναστήρι του Κεχροβουνίου κατ’ εκείνη την υπεροχική οπτασία», με τη φράση «Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην». Και όταν η Οσία κατανόησε το πρόσωπο το οποίο εμφαίνετο ενώπιον της, με αυτήν την ουράνια δόξα και το άφατο μεγαλείο, απάντησε «αινείτε ουρανοί Θεού την δόξαν».

Η Εκκλησία μας εορτάζει και πάλι τον Ευαγγελισμό της Κυρίας του κόσμου, της Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος.

«Δηλαδή την συνέργεια Της στο έργο της σωτηρίας και παλιγγενεσίας του ανθρωπίνου γένους. Γιατί Εκείνη με το “Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου”, άνοιξε με τα νεανικά Της χέρια τις βαριές πύλες της ιστορίας, για να εισέλθει εντός αυτής, στο χώρο και τον χρόνο, ο Δημιουργός των απάντων και να ενσαρκωθεί ο Λόγος του Θεού Πατρός

Χαρά και αγαλλίαση πρέπει να συνέχει τις καρδιές όλων των Ορθοδόξων, τόνισε ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, γι’ αυτό το μεγάλο θαύμα της απερινοήτου αγάπης, που έγινε πραγματικότητα και εισήλθε στον κόσμο των ανθρώπων.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον Παναγιοσκέπαστο Ναό της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, «που συνάπτεται αρρήκτως με το μέγα θαύμα της ευρέσεως της ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ιερά νήσο της Τήνου, που απετέλεσε και την ουράνια ευλογία στον αγώνα του γένους για την αποτίναξη τεσσάρων αιώνων πικράς σκλαβιάς».

Διότι, όπως εξήγησε, ανηγέρθη ο Πανίερος αυτός Ναός, για να εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των πιστών, που επιθυμούσαν να επιτελέσουν την ιερά τους αποδημία, το προσκύνημα τους στην Μεγαλόχαρη της Τήνου και εμποδίζοντο από τις τότε συνθήκες της ναυσιπλοΐας.

«Εδώ, σε αυτόν τον Πανάχραντο Ναό, σήμερα πανηγυρίζουμε τα 95 χρόνια από εκείνο το εκπληκτικό και ανυπέρβλητο ιστορικό γεγονός της 24ης προς 25η Μαρτίου του έτους 1929, όταν στην αγρυπνία που ετελείτο, ενεφανίσθη σωματικώς η Υπεραγία Θεοτόκος, υπεριπταμένη του λαού του Θεού, όπως βεβαιώνουν 870 πιστοί, οι μετέχοντες της ιεράς αγρυπνίας και οι παριστάμενες αστυνομικές αρχές και όπως κατεγράφησαν αυτά τα ιερά γεγονότα στις εφημερίδες της εποχής

Γι’ αυτό δοξάζουμε τον Θεό, είπε ο Σεβασμιώτατος, σήμερα, 95 χρόνια μετά το θαύμα, για αυτήν την μέριμνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την υπεροχική μεσιτεία Της, την μητρική σκέπη και παμφαεστάτη αγάπη.

Γιορτάζουμε όμως και την εθνική μας παλιγγενεσία και το μοναδικό αυτό ιστορικό γεγονός, ότι μετά από 400 χρόνια μαύρης σκλαβιάς που έζησε το γένος μας, φώτισε επιτέλους ο ουρανός και φώτισε τις ψυχές και τις καρδιές των πολεμάρχων του γένους και επετέλεσαν αυτό το μοναδικό θαύμα απέναντι σε μια κραταιά οθωμανική αυτοκρατορία.

«Την παλιγγενεσία του έθνους, την χρεωστούμε στο αίμα και την θυσία των Αγίων Νεομαρτύρων, οι οποίοι με το αίμα τους πότισαν το δένδρο της Ρωμιοσύνης και διακράτησαν της αυτοσυνειδησίας του λαού μας. Και η πονεμένη, η ματωμένη Εκκλησία, ενέπνεε το σκλαβωμένο γένος, εμφυσούσε το πάθος της λευτεριάς και ταυτόχρονα έδειχνε τον δρόμο της θυσίας

Οι Έλληνες, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, δεν υπέστειλαν το πνευματικό τους φρόνημα και μάρτυς αληθής είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, το παλικάρι που κρέμασαν στην Ρόδο οι Τούρκοι, γιατί ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό.

Μας χαρίζει επίγνωση του θριάμβου της πίστεως μας, που συνέτριψε τις αυτοκρατορίες του κόσμου, όχι με την σπάθα, ούτε με την εξουσία και τον καταναγκασμό, αλλά με την πίστη στον Σταυρό και την Ανάσταση, με την ουράνια αύρα του παραδείσου που ενέπνεε στις ψυχές καρτερία, γενναιότητα, θυσιαστικό φρόνημα.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος «ομολόγησε την πίστη στον Χριστό και τον ανέβασαν στην αγχόνη και μαρτύρησε γι’ αυτήν την πίστη και απέπλυνε το αμάρτημα της προδοσίας και απέβη και πάλι γιος της βασιλείας, ουρανομήκης μιμητής του Χριστού και μάρτυς της πίστεως. Και ενέπνευσε και εμπνέει και θα εμπνέει τις συνειδήσεις όλων μας.»

Με τη ζωή του ο Άγιος, όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, κατέδειξε ότι δεν υπάρχει αμαρτία και πτώση, που να μην την γεφυρώνει η αγάπη του Θεού. Και δεν υπάρχει καμία δύναμη σε αυτόν τον κόσμο που να μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την αγάπη του Χριστού, από την κοινωνία του ζωντανού Θεού.

«Πολλά λοιπόν τα μηνύματα αυτής της ημέρας. Το μήνυμα της Παναγιοφάνειας, του Ευαγγελισμού που μας χάρισε την πνευματική μας παλιγγενεσία και μας έβαλε και πάλι στον παράδεισο και μας προσέφερε την σφραγίδα της ζωής και της αναστάσεως, της μετανοίας που σώζει και αγιάζει τον άνθρωπο, της λευτεριάς μας την οποία οφείλουμε στους μάρτυρες της πίστεως, της οικογένειας που είναι ο πυλώνας του έθνους και του γένους.»

Ζούμε όμως σε τραγικές εποχές, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και φθάνουν οι συνάνθρωποι μας, έλλογα όντα, εχέφρονες άνθρωποι, που έχουν την ευθύνη της νομοθετήσεως, «να θεσμοθετούν την ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας και να νομοθετούν την απρέπεια, τον ευτελισμό του ανθρωπίνου σώματος και του ανθρωπίνου προσώπου. Να μην εντρέπονται αλλά να επιχαίρουν και να υπερηφανεύονται για το έγκλημα τους να φαλκιδεύουν το μέγα θαύμα της ζωής

Καλούμαστε να προσλάβουμε τα μηνύματα του ουρανού, είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, να μην συμπνιγούμε στην επιδερμίδα και την χοϊκότητα μας, να μην αποβούμε χωματολάτρες, σαπρολόγοι και σαπρόφυτα όπως θέλουν να μας μεταβάλουν οι ισχυροί του κόσμου.

«Η Υπεραγία Θεοτόκος μας χάρισε την ευλογία να είμαστε παιδιά Της και ας μας φωτίσει, ας μας εμπνέει, ας μας οδηγεί, ας μας προσφέρει στις ψυχές μας δύναμη να αντισταθούμε στο κακό. Να μένουμε πιστοί στο μήνυμα των ουρανών “Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην”, και να απαντούμε μέσα στις καρδιές μας “αινείτε ουρανοί Θεού την δόξαν”

Στην αγρυπνία ιερούργησε και μίλησε ο ιεροκήρυκας της ιερές Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου, ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ιερούργησε στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία., κατά την διάρκεια της οποίας ανεγνώσθηκε εόρτιο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την μεγάλη εορτή.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου, ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ιερούργησε στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία., κατά την διάρκεια της οποίας ανεγνώσθηκε εόρτιο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την μεγάλη εορτή.

Το απόγευμα εψάλει ο μεθέορτος Εσπερινός, το μνημόσυνο των κτητόρων του Ναού και η Ιερά Παράκληση.

 

Related posts