23 Δεκεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Μια Πέμπτη, μια Σαρακοστή»: Εκκλησιαστικοί ύμνοι της Μ. Τεσσαρακοστής από Χορωδία Ιερέων της Μητροπόλεως Κηφισίας

Με την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ξεκίνησε η σειρά λειτουργικών και άλλων εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Ευαγγελίστρια 2024», που πραγματοποιείται για 26η χρονιά, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Κεντρική δράση, αποτελεί η σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στο Ναό, με τον γενικό τίτλο «Μια Πέμπτη, μια Σαρακοστή».

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Εὐλογεῖτε ἱερεῖς Κυρίου, δοῦλοι Κυρίου, τόν Κύριον», με εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που απέδωσαν 13 Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος. Συμμετείχαν οι: π. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, π. Σωτήριος Αλεβιζάκης, π. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, π. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, π. Δημήτριος Καρυτινός, π. Νικόλαος Κολοβός,  π. Γεώργιος Μαγγανιάρης, π. Βασίλειος Ντάβος, π. Μιχαήλ Παπαθεμελής, π. Δημήτριος Σκαρμούτσος, π. Αναστάσιος Τραϊφόρος, π. Γεώργιος Φέλλιος, υπό την διεύθυνση του π. Χρίστου Κυριακόπουλου.

Τους ύμνους προλόγισε ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος.

Στην Ενορία της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, η ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου, σημαίνεται μέσα από επίκαιρες εκδηλώσεις υψηλού πνευματικού μεγέθους, όπως η πρώτη αυτή μουσική μυσταγωγική εκδήλωση.

Οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, έψαλλαν κατανυκτικούς ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής, οδηγώντας τον βηματισμό της ψυχής των ακροατών, «εις το ενδότερον του καταπετάσματος» της Ορθοδόξου πνευματικότητος.

Η Μ. Τεσσαρακοστή είναι μία περίοδος με ξεχωριστές πνευματικές ευκαιρίες, με ανεπανάληπτες στιγμές και εξαιρετικές εμπειρίες. Οι ημέρες αυτές, όπως τονίζει και η υμνολογία της Εκκλησίας, αποτελούν καιρό ευπρόσδεκτο, καιρό μετανοίας.

Η Εκκλησία μας καλεί να βιώσουμε τούτες τις στιγμές «φαιδρώς, προς αγώνας πνευματικούς εαυτούς υποβάλλοντες».  Ο πιστός άνθρωπος, μιμείται μέσα στη Μ. Τεσσαρακοστή τη ζωή του Χριστού, ασκούμενος σε έναν πολυμέτωπο πνευματικό αγώνα εναντίον του διαβόλου, του κόσμου, του κακού, της αμαρτίας, των παθών, αλλά κυρίως εναντίον του παλαιού ανθρώπου, του ίδιου του εαυτού του.

Χαρακτηριστικό των ύμνων που απέδωσε η χορωδία, ήταν η κατάνυξη, μία λέξη ιδιαίτερη και ιερή, μεγάλης σημασίας και ειδικού βάρους. Προέρχεται από το ρήμα νύσσω  ή νύττω, που σημαίνει τρυπώ, κεντώ, τσιμπώ και με την πρόθεση “κατά”, φτάνει να σημαίνει κατατρύπημα, κατατσίμπημα.

Αφορά στην ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, το οποίο επιφέρει, αγιαστικό κατατρύπημα της ανθρώπινης καρδιάς και όχι ενοχλητικό που προκαλεί πόνο. Την αφυπνίζει και την παρακινεί να ποθεί την θεία θεωρία.

Κατάνυξη είναι η αίσθηση σεβασμού, ευλαβείας και φόβου Θεού που δημιουργείται στην ψυχή, είναι τα δάκρυα της μετανοίας, ο πόθος για τον Χριστό και ο φόβος της αποξένωσης από Εκείνον.

Αυτήν την κατάνυξη νιώθουν οι πιστοί μέσα στην χαρισματική ατμόσφαιρα της Εκκλησίας, όπου ο άνθρωπος οδοποιεί τα πάντα, ώστε να διέλθει Εκείνος, που είναι ο αναμορφωτής των πάντων. Είναι καρπός εργασίας αλλά και πρόξενος πνευματικών καρπών, είναι η αιτία να γεννηθούν όλες οι αρετές εντός του ανθρώπου.

Μεταξύ άλλων, η χορωδία απέδωσε ύμνους του Μεγάλου Αποδείπνου, που είναι μία ακολουθία που τελείται αυτήν την περίοδο. Πρόκειται κατά βάση για μοναστηριακή ακολουθία που περιλαμβάνει αξιοπρόσεχτα στοιχεία του αρχαίου ασματικού τυπικού. Αποτελείται από ψαλμούς του Δαυίδ και ωραιότατους ύμνους και διακρίνονται στην ακολουθία έντονα στοιχεία κατανύξεως και μετανοίας.

Και ακόμη, η χορωδία έψαλλε χαρακτηριστικούς ύμνους της εσπερινής και κατανυκτικής ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, μίας ακολουθίας που γέννησε και θέσπισε η ανάγκη και ο πόθος των πρώτων χριστιανών να μην στερούνται τον Χριστό.

Κατακλείδα της μυσταγωγικής εκδήλωσης, ο ύμνος «Τη Υπερμάχω» που εκφράζει την πίστη μας αλλά και την ιστορία μας και αναφέρεται στην Κυρία Θεοτόκο, την πρέσβειρα και σώτηρα του ανθρώπινου γένους. Ένας ύμνος που ξυπνά σε όλους, πολλές θύμισες αλλά και πολλές προσδοκίες.

Related posts