23 Δεκεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Η τελετή λήξης των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Με επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή, ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς. Ένας θεσμός που συμπλήρωσε ήδη δέκα χρόνια, με την έναρξη των πρώτων σεμιναρίων να πραγματοποιείται το 2015 μέσα από το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» και  με τους θεματικούς άξονες των φετινών σεμιναρίων να αφορούν θέματα Υγείας, Ορθόδοξης Κατήχησης, Θεατρικής Παιδείας και Περιβάλλοντος.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου και την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος απένειμε Ενθύμια Τιμής στους διδάσκοντες καθηγητές και τις Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια τα σεμινάρια.

Κάνοντας τον απολογισμό των σεμιναρίων, ο Προϊστάμενος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στην θεματολογία των παρουσιάσεων, τονίζοντας ότι τα Σεμινάρια απευθύνονταν σε όλους, ανεξαρτήτως γραμματικών ή άλλων γνώσεων. Όλοι οι εισηγητές, όπως παρατήρησε, πρόσφεραν τις γνώσεις τους εθελοντικά, οργάνωσαν με τέτοιο τρόπο το περιεχόμενο και το υλικό των παρουσιάσεών τους, που να ικανοποιούν όσους δεν είχαν ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου, αλλά ταυτόχρονα, να εμπλουτίσουν  και να επεκτείνουν τις γνώσεις εκείνων που είχαν σχετικό υπόβαθρο.

Αυτό που επεσήμανε ιδιαίτερα π. Γεώργιος, απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο, ήταν πως:

«Ο θεσμός των επιμορφωτικών σεμιναρίων αποτελεί μία νέα ποιμαντική δραστηριότητα. Ξεκίνησε ταπεινά το 2015, να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία εκκλησιαστικού σώματος.

Η πατρική σας αγωνία Σεβασμιώτατε, αποτέλεσε και αποτελεί την έμπνευση, για να οργανώνει η Ενορία μας τα 41 Σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.»

Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς

Ο κύκλος των σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.

Η παρουσία και ενεργός συμμετοχή του Συνδέσμου στη θεματολογία και την υλοποίηση των σεμιναρίων, προσέδωσαν την απαραίτητη επιστημονική βαρύτητα και το κύρος που απαιτείται, για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των γνώσεων που μεταδόθηκαν.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φυσικός κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, με αφορμή την οργάνωση για δέκατη χρονιά των σεμιναρίων, τόνισε ότι ο θεσμός αυτός έχει ήδη γίνει παράδοση, που άντεξε ακόμη και στις δυσκολίες και τους περιορισμούς της πανδημίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ιδιαίτερη απήχηση και την μεγάλη συμμετοχή που είναι διαρκώς αυξανόμενη, στην διεύρυνση και ποικιλία της θεματολογίας, στην έμπνευση και ευρυμάθεια των εισηγητών καθώς και στην υποδομή και οργάνωση που ανέπτυξε η Ενορία της Ευαγγελιστρίας, για την επιτυχή ολοκλήρωση των σεμιναρίων.

«Αγωγή Υγείας»: Μια βιωματική προαγωγή της υγείας μας

Ήταν το πρώτο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη, με κέντρο την υγεία που είναι η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Η αγωγή υγείας είναι μία διαδικασία που στηρίζεται σε επιστημονικές αρχές και χρησιμοποιεί προγραμματισμένες ευκαιρίες μάθησης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους, όταν λειτουργούν ως άτομα ή ως σύνολο, να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά για θέματα που επηρεάζουν την υγεία τους, με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και της κριτικής σκέψης τους, για την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντός τους.

Την ευθύνη του Σεμιναρίου Υγείας είχε ο κ. Διονύσης Βαλλιανάτος, Ιατρός, Κοινωνιολόγος, Συγγραφέας, Ειδικός Κοινωνικής Ιατρικής. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ως καθηγητής στην Νοσηλευτική Σχολή του Νοσοκομείου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», και καθηγητής στο (Τ.Ε.Ι.) Εκπαιδευτικό Τεχνολογικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Ανατολικής Αττικής. Επίσης ως εισηγητής και εκτελεστής του ψυχιατρικού προγράμματος: «Αποασυλοποίηση και κοινωνική επανένταξη ασθενών, χρόνιων ψυχικών παθήσεων».

Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο εισηγητής, η αγωγή υγείας αποτελεί ένα κομμάτι της κοινωνικής ιατρικής και περιλαμβάνει και έναν καινούργιο όρο, την κοινωνική ευεξία που στερείται ο σύγχρονος άνθρωπος. Και απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον χώρο της κοινωνικής ευεξίας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υγείας και να είναι ο άνθρωπος ευτυχισμένος.

Ενώ τόνισε ιδιαίτερα την επιτακτική ανάγκη της επιμόρφωσης σε θέματα αγωγής υγείας, ώστε να μπορεί κάθε άνθρωπος να λειτουργεί ως άτομο και ως σύνολο, στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην αντιμετώπιση τραυμάτων και φυσικών καταστροφών.

«Θεολογική προσέγγιση των Ιερών Μυστηρίων»

Ήταν ο θεματικός τίτλος των μαθημάτων που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο της Τετάρτης και στα πλαίσια της Ορθόδοξης Κατήχησης, με υπεύθυνο τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωίνο, θεολόγο και Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Τα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αποτελούν τους αγωγούς της χάριτος του Θεού. Με αυτά μεταφέρεται στον άνθρωπο με αισθητά σημεία η αόρατη καθαρτική και αγιαστική Θεία Χάρη.

Ο π. Δανιήλ επεσήμανε ότι στο σεμινάριο, επιδιώχθηκε η προσέγγιση της πράξης και του βιώματος της Εκκλησίας. Εξετάστηκαν τα Μυστήρια ιστορικά, θεολογικά, λειτουργικά και τελετουργικά, σε μια προσπάθεια να βρουν οι συμμετέχοντες μέσα σε αυτά την δική τους ζωή ως μέλη του μυστηριακού σώματος του Χριστού.

 

«Θεατρική Παιδεία: «Ανάλυση θεατρικών έργων»

 Στο σεμινάριο αυτό, κάθε Πέμπτη, μέσα από την ανάλυση κλασικών θεατρικών έργων, πραγματοποιήθηκε μια σπουδή στην εξελικτική πορεία του θεάτρου από την αρχαία τραγωδία μέχρι τους νεότερους θεατρικούς δημιουργούς. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση αυτής της αναπτυξιακής διαδρομής του θεάτρου, από τους αρχαίους τραγικούς, μέχρι τα συγγραφικά αναστήματα του 20ου αιώνα.

Υπεύθυνος για τα μαθήματα αυτά ήταν ο Ηθοποιός και Σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Κοντοδήμος, ο οποίος είναι ιδρυτής και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας ΘΥΡΣΟΣ, που συνεισέφερε στην υλοποίηση του σεμιναρίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοδήμος, η τέχνη του θεάτρου καθορίζει την ζωή των ανθρώπων γι’ αυτό και στην αρχαιότητα αποτελούσε καθοριστικό στοιχείο που επέτρεπε την ανάπτυξη της πνευματικής διαύγειας και της ψυχικής καλλιέργειας, για να μπορούν να αισθάνονται καλύτεροι και πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

«Ο άνθρωπος και το περιβάλλον»: Το νερό, η ζωή και ο άνθρωπος

Στο σεμινάριο της Παρασκευής, έγινε αναφορά στην εμφάνιση του νερού στο σύμπαν και τη γη και την κατάληξη στην σημερινή του κατανομή στον πλανήτη μας. Αναπτύχθηκαν  οι ιδιότητες του νερού και η συμβολή τους στην ύπαρξη και συντήρηση της ζωής καθώς και ο σημαντικός του ρόλος στην επιβίωση του ανθρώπου, την ανάπτυξη του πολιτισμού και στην προσφορά του στην υγεία και την ψυχαγωγία.

Την ευθύνη του σεμιναρίου είχε ο Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας και Πρόεδρος του τμήματος Γ.Ε.Χ.Α. Πειραιά κ. Πέτρος Τζιάς, διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), διπλωματούχος (DEA) Ηλεκτροχημείας του Πανεπιστημίου των Παρισίων, διδάκτωρ Χημικής Θερμοδυναμικής του Πανεπιστημίου των Παρισίων, διδάκτωρ επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Tennessee των ΗΠΑ και διδάκτωρ επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιάς, το νερό και το οξυγόνο είναι τα δύο βασικά, απαραίτητα και αναγκαία στοιχεία για την ύπαρξη της ζωής στη γη. Στο σεμινάριο αναπτύχθηκαν οι ενότητες της εμφάνισης του νερού, του υδρολογικού κύκλου, της σημασίας του για την συντήρηση όλων των οικοσυστημάτων, της σχέσης νερού και ζωής, του θαλάσσιου νερού, της θαλάσσιας βιολογίας, της συμβολής του νερού στην πρόοδο του πολιτισμού και της προσφοράς του στην υγεία και ψυχαγωγία του ανθρώπου.

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απένειμε τις βεβαιώσεις και τα ενθύμια συμμετοχής, σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια και επιμέλεια τα σεμιναριακά μαθήματα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευρέπεια, τον ζήλο και την αγάπη με την οποία οργανώθηκαν τα σεμινάρια στον Παναγιοσκέπαστο Ναό της Ευαγγελιστρίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην θαυματουργική εμφάνιση της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά την αγρυπνία της 24ης προς 25η Μαρτίου 1929, όπου επευλόγησε τον προσευχόμενο λαό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος:

«Αισθάνομαι ότι σε αυτήν την Ενορία πραγματώνεται ο σκοπός της Εκκλησίας που είναι η κοινωνία των προσώπων και η συμμετοχή τους στο μυστήριο της αγάπης του Παναγίου Θεού. Ταυτόχρονα, η μόρφωσις και η δια βίου πνευματική οικοδομή

Ζούμε σε μία εποχή, συνέχισε, κατά την οποία η ηθική της υπάρξεως του ανθρώπου, επιχειρείται να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από την «ηθική» της επιθυμίας, του θελήματος, του γούστου. Και αυτό συμβαίνει για να πάψει να υπάρχει στον άνθρωπο η ακεραιότητα, η ευθύτητα, η αξιοπρέπεια και το πνευματικό σθένος και να αποβαίνει άθυρμα των κάθε λογής κέντρων παγκόσμιας εξουσίας.

«Αυτό το βιώνουμε με τρόπο σκληρό και με μία επέλαση διαφόρων νεολογισμών που έρχονται να μπουν στη ζωή μας και να αντικαταστήσουν τις αξίες και τα ιδεώδη, ακόμα και του νομικού μας πολιτισμού.

Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντισταθούμε σε αυτήν την καταφορά των πραγμάτων, υψώνοντας το πρόσωπο του ανθρώπου, που είναι ταυτόχρονα εικόνα του ζωντανού Θεού. Γιατί ακριβώς ο Θεός από τον άνθρωπο ζητεί να μένει ελεύθερος, δίκαιος και αληθινός.»

Έχουμε την μεγάλη ευλογία, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, στο Ναό της Ευαγγελιστρίας, με την ποιμαντική μέριμνα και ευθύνη του π. Γεωργίου Γεωργακόπουλου και των συνεφημερίων του, να υψώνουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, που δεν είναι μία τυχαία συνάρτηση κυττάρων, αλλά μία απερινόητη σοφία και υπερμαθηματικής τελειότητος σύνθεση και αρμονική συνάρμοση πολυειδών οργάνων, που όλα όμως άρχονται και τελειούνται στον έσω άνθρωπο, που είναι αθάνατη ψυχή, εικόνα του Δημιουργού του.

«Ο άνθρωπος δεν τελειώνει στο τώρα, αλλά μεταβαίνει από το σήμερα στο αιώνιο αύριο, στην ουσία των πραγμάτων. Εκεί όπου υπάρχει η ερμηνεία της ζωής και του θανάτου, εκεί όπου ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι είναι η πραγματική του πατρίδα, η πνευματική διάσταση της υπάρξεως, που υπερβαίνει την κτιστότητα, την επιδερμικότητα μας, την μικρή μας αίσθηση του μεγαλείου μας.»

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την Ενορία, τον π. Γεώργιο και ιδιαίτερα τους εισηγητές, οι οποίοι με πολύ θυσιαστική προσφορά και μεγάλη διάκριση πνευματικού έργου, δεν κρατούν το τάλαντο που τους δώρισε ο Θεός για τον εαυτό τους, αλλά το μεταλαμπαδεύουν, το επαυξάνουν και το δωρίζουν, μιμούμενοι τον ίδιο τον Θεό που δωρίζει τον εαυτό Του.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους την παράκληση του να εντείνουν την προσευχή τους, γιατί οι μέρες που ζούμε, όπως επεσήμανε, είναι δύσκολες και τραγικές. Καταθέτοντας την αγωνία του για το μέλλον της ανθρωπότητας, όταν χωρίς κρίση και συνείδηση, απειλείται πυρηνικός όλεθρος του κόσμου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Νεομάρτυρα Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο, του οποίου την Κάρα θα υποδεχθεί ο Ναός της Ευαγγελιστρίας την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2024». Ο οποίος θυσιάστηκε για την πίστη, «για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, Ευρωπαίοι πολίτες, να μην είμεθα το υπόλοιπο της Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Οι Νεομάρτυρες με το αίμα τους διακράτησαν της ιδιοπροσωπείας μας και μας τόνωσαν τον πόθο της λευτεριάς

Related posts