28 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αθηνών: «Άρχισε γλώσσα μ’ άρχισε τραγούδια ν’ αραδιάζεις και την καλή παρέα μας να την διασκεδάζεις»

Μουσικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Άρχισε γλώσσα μ’ άρχισε τραγούδια ν’ αραδιάζεις και την καλή παρέα μας να την διασκεδάζεις», παρουσίασε η Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αθηνών, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Υπεύθυνοι της διδασκαλίας της Ορχήστρας ήταν οι Στέλιος Κατσιάνης, Μαρία Θεοφανίδου και Παύλος Μπατσικούρος, ενώ στην διδασκαλία της Χορωδίας ήταν οι Ιφιγένεια Ιωάννου και Χαράλαμπος Ριμπάς.

Η εξαιρετική μουσική βραδιά, περιελάμβανε μία ποικιλία παραδοσιακών σκοπών, από διαφορετικές περιοχές της πατρίδας μας, με μια εναλλαγή από οργανικές μελωδίες και χριστουγεννιάτικα κάλαντα, αποτελώντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Κι όλα τα τραγούδια και οι μελωδίες, παρουσιάστηκαν από μια πλειάδα νέων παιδιών, που τα χαρακτηρίζει η αγάπη και η πιστότητα στον μεγάλο αυτό θησαυρό της ελληνικής παράδοσης, τόσο με την χρήση παραδοσιακών οργάνων, όσο και με την εντρύφηση στις λεπτομέρειες της φωνητικής ερμηνείας των τραγουδιών.

 Κι αυτό ήταν ξεκάθαρο από τον ενθουσιασμό, αλλά και την άνεση, με την οποίαν απέδωσαν το λόγο και τις μελωδίες των κομματιών που συγκροτούσαν το μουσικό πρόγραμμα.

Η ορχήστρα των παραδοσιακών οργάνων, άρτια συντονισμένη, κινήθηκε πάνω στις φόρμες και τους δρόμους που κοσμούν την μεγάλη οικογένεια της παραδοσιακής μας μουσικής, δημιουργώντας ένα αρμονικό και αυθεντικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Ενώ, η μεγάλη χορωδία του Μουσικού Σχολείου, εμπλούτισε και χρωμάτισε την βραδιά, ερμηνεύοντας παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα με σεβασμό στην ιστορία και τους τόπους προέλευσης τους.

Οι σκοποί και οι μελωδίες κάλυψαν τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, του Πόντου και της Κρήτης, περιλαμβάνοντας γνωστά και αντιπροσωπευτικά κομμάτια των τόπων αυτών.

 

Related posts