27 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Μικτή Χορωδία του ΟΠΑΝ Δήμου Νέας Ιωνίας: Αφιέρωμα στο Δήμο Μούτση

Μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Δήμο Μούτση, παρουσιάστηκε από την Μικτή Χορωδία του ΟΠΑΝ Δήμου Νέας Ιωνίας, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Διηύθυνε η μαέστρος Μαρία Κάτσαρη και την χορωδία συνόδευσαν οι Φιλιώ Μπαφαλούκα στην αφήγηση και το τραγούδι, Λευτέρης Συμιανάκης στην κιθάρα, Λάμπρος Πανταζόπουλος στο μπουζούκι και η μαέστρος στο πιάνο.

Ο Δήμος Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά, όπου πέρασε τα σχολικά του χρόνια και ξεκίνησε τα μαθήματα μουσικής μαθαίνοντας βιολί. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του γνώρισε το Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Η γνωριμία αυτή οδήγησε τον Μούτση σε επαφή με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία κι έτσι άρχισαν να γίνονται δίσκοι με συνθέσεις δικές του και στίχους του Νίκου Γκάτσου.

Η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα μερικά από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, που ερμήνευσαν μεγάλοι ερμηνευτές όπως ο Σταμάτης Κόκοτας, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Μανώλης Μητσιάς.

Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Βασίλη Ανδρεόπουλο και τραγουδίστριες όπως η Δήμητρα Γαλάνη και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ένα δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβε και έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία, ήταν η μελοποίηση σημαντικών κειμένων της ελληνικής ποίησης των Καβάφη, Σεφέρη, Καρυωτάκη και Ρίτσου.

Λάμπρος Πανταζόπουλος στο μπουζούκι, Λευτέρης Συμιανάκης

Η συνέχεια ήταν μια ιδεολογική μουσική και μια αισθητική πρόταση που σε όλα τα επίπεδα είχε να προτείνει κάτι φρέσκο και νέο, κάτι που το πέτυχε. Και δικαιώθηκε στον χρόνο, δημιουργώντας σχολή και ανοίγοντας συγχρόνως στον εαυτό του τον δρόμο για την μετέπειτα μοναχική του πορεία.

Φιλιώ Μπαφαλούκα στην αφήγηση και το τραγούδι

Η βραδιά περιελάμβανε τραγούδια που απέδωσε η Μικτή Χορωδία του ΟΠΑΝ Δήμου Νέας Ιωνίας και προέρχονταν από όλες τις φάσεις της πορείας του Δήμου Μούτση. Τραγούδια που άφησαν ένα μοναδικό αποτύπωμα στην ελληνική μουσική παραγωγή και συνδέθηκαν με ανεπανάληπτες ερμηνείες μεγάλων καλλιτεχνών.

Related posts