29 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

π. Νήφων Βατοπαιδινός: Οι άγιοι είναι οι συνεργοί του Χριστού στην σωτηρία του κόσμου

Αυτούς πρέπει να μιμούμαστε, αυτούς να έχουμε πρότυπα ιδίως σήμερα στις ημέρες μας, που εξέλειπαν τα πρότυπα. Όμως ο Χριστός δεν αφήνει αμάρτυρο τον εαυτό Του μέσα στον κόσμο. Και στις δικές μας ημέρες νέφος αγίων μας χάρισε ο Θεός.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, (Αρτεμίου μεγαλομάρτυρος, Ματρώνης οσίας της Χιοπολίτιδος, Γερασίμου οσίου του εν Κεφαλληνία), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Βατοπαιδινός, Ηγούμενος της  Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος & Αγίου Νεκταρίου Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.

Η   αγρυπνία   και   η   ομιλία   εντάσσονται   στο   πλαίσιο   του προγράμματος   «ΕΝΟΡΙΑ   εν   δράσει…»  και   μεταδόθηκαν   από   το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

Ο π. Νήφων στο κήρυγμα του, αναφέρθηκε αρχικά στα λόγια του Χριστού στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που μας προτρέπει να Τον ακολουθήσουμε, όσοι έχουμε κόπους, αδυναμίες, θλίψεις, πάθη κι Εκείνος θα μας αναπαύσει.

Αυτό είναι το μυστικό της σωτηρίας μας, επεσήμανε, αυτό άκουσαν κι όλοι οι άγιοι μας, όπως οι μεγάλοι άγιοι που γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία. Άγιοι οι οποίοι έζησαν σε διαφορετικούς αιώνες, σε διαφορετικές περιστάσεις, που όμως άκουσαν τον λόγο του Χριστού να έρθουν κοντά Του.

«Οι άγιοι είναι οι συνεργοί του Χριστού στην σωτηρία του κόσμου, οι οδοδείκτες, η συνέχεια του Ευαγγελίου του Χριστού στον κόσμο. Είναι η συνέχεια της ζωής του Χριστού στον κόσμο και η φανέρωση του Θεού στον κόσμο

Και κατάλαβαν αυτοί οι άγιοι, συνέχισε ο π. Νήφων, ότι για να απαλλαγεί κανείς από τη νέκρωση, την οποία περιήλθαμε όλοι μετά την παράβαση των πρωτοπλάστων, οι οποίοι μαζί με την παράβαση τους, συμπαρέσυραν την κτίση όλη στη φθορά και τον θάνατο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να πλησιάσουν την πηγή της ζωής.

Και βλέπουμε μέσα στο Ευαγγέλιο τις περιπτώσεις των νεκρών που αναστήθηκαν όταν ήρθαν σε επαφή με την πηγή της αναστάσεως. «Όταν έρθει ο Χριστός μέσα στη ζωή μας, όσο νεκρωμένοι κι αν είμαστε από τα πάθη, τις αδυναμίες και τα λάθη μας, δεν στέκεται τίποτα μπροστά στην παρουσία του αναστάντος Χριστού. Κι όταν προκαλέσουμε τον Χριστό να έρθει κοντά μας, τότε παύει η θανατίλα και έρχεται η ζωή και ανάσταση».

Έτσι και οι άγιοι μας, αυτό προσπάθησαν να κάνουν, να ελκύσουν την χάρη του Χριστού μέσα στη ζωή τους, να Τον αγαπήσουν με όλη την ψυχή και την καρδιά τους. Και μέσω της ζωής των αγίων, τόνισε ο π. Νήφων, δοξάζεται ο Χριστός. Μέσω των αγίων που εορτάζουμε, τιμούμε και λατρεύουμε τον Χριστό. Γίνονται αιτία οι άγιοι να δοξάζεται το όνομα του Χριστού.

π. Νήφων Βατοπαιδινός

Γι’ αυτό και όλη μας η έγνοια, ο πόθος και η μέριμνα μας, δεν πρέπει να είναι τίποτε άλλο, από το να προκαλέσουμε τον Χριστό να έρθει μέσα στη ζωή μας. Έχει τη δύναμη να αναστήσει τη νεκρωμένη μας ψυχή και γι’ αυτό, όπως επεσήμανε ο π. Νήφων, πρέπει να έχουμε θάρρος και ελπίδα.

Και να παρακαλούμε τους φίλους του Χριστού, τους αγίους, οι οποίοι τόσο πολύ αγάπησαν τον Χριστό, τόσο πολύ με την ζωή τους έδειξαν την αγάπη τους σ’ Εκείνον και Τον έλκυσαν στη ζωή τους κι έγιναν κατά χάριν θεοί και θαυματουργοί.

Αυτούς πρέπει να μιμούμαστε, αυτούς να έχουμε πρότυπα ιδίως σήμερα στις ημέρες μας, που εξέλειπαν τα πρότυπα. Όμως ο Χριστός δεν αφήνει αμάρτυρο τον εαυτό Του μέσα στον κόσμο. Και στις δικές μας ημέρες νέφος αγίων μας χάρισε ο Θεός και αυτά τα παραδείγματα πρέπει να μιμούμαστε, να ζηλέψουμε την ζωή τους και την αγάπη τους για τον Χριστό. Και αυτό που χρειαζόμαστε είναι η δική μας μετάνοια, τόνισε ολοκληρώνοντας το κήρυγμα του ο π. Νήφων.

«Βλέπουμε στον κόσμο πολέμους και θηριωδίες γιατί λείπει ο Χριστός και να παρακαλέσουμε τον Χριστό να ειρηνεύσει τον κόσμο, να ειρηνεύσει τις ψυχές μας κι ας αρχίσουμε από τον εαυτό μας. Να μετανοήσουμε ο καθένας ενώπιον του Θεού και να Τον παρακαλέσουμε να έρθει κοντά μας.

Να Τον αγαπήσουμε όπως τον αγάπησαν οι άγιοι, να ελκύσουμε την χάρη του Χριστού μέσα μας. Και τότε να είμαστε βέβαιοι ότι η νεκρωμένη ψυχή μας, με την χάρη Του, θα αναστηθεί

Related posts