26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Μια Πέμπτη, μια Σαρακοστή»: Θεατρικό αναλόγιο «Ο Υιός του Ανθρώπου»

Απόσπασμα από το έργοΟ Υιός του Ανθρώπου” του συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Χατζηγεωργίου, παρουσιάστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Πέμπτη 6 Απριλίου.

Το έργο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  και αποτελεί μία δραματοποιημένη διήγηση της εβδομάδος των Παθών, βασισμένη αποκλειστικά στις διηγήσεις των τεσσάρων Ευαγγελίων.

Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Γιάννης Γιούλης, Κυριάκος Μερτζάνης, Γιώργος Μηλόπουλος, Αγγελική Τσαπάρα, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα Γιώργου Χατζηγεωργίου, ενώ προλόγισε ο θεολόγος, μουσικολόγος και συγγραφέας Ηλίας Λιαμής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων «Μια Πέμπτη, μια Σαρακοστή» του προγράμματος εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2023» που διοργανώνει για 25η χρονιά η Ενορία και μεταδόθηκε από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Από αριστερά: Ηλίας Λιαμής, Αγγελική Τσαπάρα, Κυριάκος Μερτζάνης, Γιάννης Γιούλης, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Γιώργος Μηλόπουλος.

Ένα διαφορετικό και πρωτότυπο θεατρικό αναλόγιο, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, την σκοπιμότητα και το περιεχόμενο του οποίου, ανέλυσε με μοναδικό τρόπο ο κ. Λιαμής, προλογίζοντας την εκδήλωση.

Ερχόμενος ο Χριστός στη γη, έγινε ορατός και οι ανθρώπινες αισθήσεις τον αντελήφθησαν. Άνθρωποι προνομιούχοι, τον είδαν με τα μάτια τους, τον άκουσαν και τον ψηλάφησαν. Και έφτασε η στιγμή της σωματικής αναχώρησης Του.

Οι πρώτοι χριστιανοί κατέφυγαν σε κάποια αναπαράσταση των μεγάλων γεγονότων της παρουσίας Του στη γη, με κυριότερο το γεγονός της θείας Ευχαριστίας. Άλλωστε, και ο χώρος των Ναών, ουσιαστικά αποτελεί μια ιερή σκηνή του θείου δράματος.

Κάθε θεία Λειτουργία, δεν είναι απλώς μία θεωρητικολογία, κάποια αφηρημένη περιγραφή, αλλά υπάρχει η προσπάθεια, όλα τα γεγονότα της ζωής του Χριστού, να αναπαρασταθούν, να τα δούμε και να τα γευθούμε με όλο μας το είναι, με το νου, την καρδιά και τις αισθήσεις μας.

Η ανάγκη αυτή, οδήγησε τους πρώτους χριστιανούς να δημιουργήσουν κάποια δρώμενα, που διέφεραν από τόπο σε τόπο, αλλά είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό και αίτημα. Την βίωση, όσο το δυνατόν πιο έντονα, ιδιαίτερα τα γεγονότα αυτών των ημερών.

Σε αυτή τη λογική, κινήθηκε και η εκδήλωση, όπου ξετυλίχθηκαν αποσπάσματα από ένα έργο που έχει μοναδική πηγή, τις εξιστορήσεις των ιερών Ευαγγελίων και τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, με τον σεβασμό στο βιβλικό κείμενο να είναι απόλυτος.

Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν ο ίδιος με εκείνον των πρώτων αναπαραστάσεων, η, όσο το δυνατόν, πιο βιωματική και πιο ολόψυχη συμμετοχή στα γεγονότα που θα έρθουν.

Αλλά το έργο δεν έρχεται να υποκαταστήσει την συμμετοχή στις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας, αντιθέτως αποσκοπεί ώστε όλα αυτά τα κορυφαία που θα πραγματοποιηθούν στους Ναούς, να γίνουν βίωμα του καθενός προσωπικά.

Και όλοι, ενωμένοι και με πλήρη συναίσθηση του μεγαλείου όλων αυτών των τόσο υπέροχων αλλά και τραγικών γεγονότων, να βρεθούμε μπροστά στο μνημείο, που σε λίγες ημέρες θα μείνει κενό. Καθώς ο Χριστός, ο νικητής του θανάτου, επάτησε με θάνατο τον θάνατο.

Related posts