19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Χορός και φορεσιά»: Πολιτιστικός Όμιλος ΔΩΔΩΝΗ

Μουσικοχορευτική και λαογραφική εκδήλωση αφιερωμένη στον Ελληνικό χορό και την παραδοσιακή φορεσιά, παρουσίασε ο Πολιτιστικός Όμιλος ΔΩΔΩΝΗ το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους οι ομάδες χορού της ΔΩΔΩΝΗΣ, και συντόνισε ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου ΔΩΔΩΝΗ, παρουσίασαν μία εκδήλωση αφιέρωμα στην ελληνική μας παράδοση, με κύριους πρωταγωνιστές, το χορό και την φορεσιά. Δύο αλληλένδετα στοιχεία στην αντίληψη όλων των Ελλήνων, που καταμαρτυρούν την μοναδικότητα της χώρας μας.

Προσπαθώντας να τονίσει τον ρόλο της παραδοσιακής φορεσιάς στην παραστατικότητα των χορών και θεωρώντας την, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ζωής και κατάληξη των συνηθειών των επιμέρους ελληνικών περιοχών, ο Όμιλος καινοτόμησε στην παρουσίαση του, συνταιριάζοντας την παραδοσιακή φορεσιά με τον ελληνικό χορό. Με αυτήν την αρμονική συνύπαρξη, επεδίωξε να αναδείξει το μεγαλείο της πλούσιας ελληνικής κληρονομιάς.

Ο χορός θεωρείται, κατά κάποιο τρόπο, η παλαιότερη καλλιτεχνική έκφραση του ανθρώπου. Από αρχαιοτάτους χρόνους, συνοδεύτηκε με χτυπήματα των χεριών, με τραγούδια και με μουσικά όργανα. Είναι λοιπόν στενά συνδεδεμένος με τον ανθρώπινο παράγοντα και παράλληλα, με την συναισθηματική φόρτιση και την ψυχολογική κατάσταση του χορευτή.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον κρύβει η ιστορία του κάθε χορού καθώς και οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε. Κάθε χορευτική έκφραση αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό που αξίζει να ανακαλύψουμε.

Στην εποχή μας, είναι έντονη η προσπάθεια που γίνεται για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας, κι ένα μέσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι και η γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, που πάνω τους αντικατοπτρίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.

Κάθε παραδοσιακή φορεσιά, αποτελείται από ένα σύνολο ενδυμάτων, διαφορετικό για κάθε ομάδα ανθρώπων. Σε αντίθεση με τη μόδα, που βασίζεται σε διαρκή αλλαγή, η ελληνική φορεσιά παραμένει σε συντηρητικά πλαίσια ομοιομορφίας, που δίνουν σιγουριά και άνεση σε αυτούς που τη φορούν. Είναι φτιαγμένη κυρίως για να εντυπωσιάσει, και όχι για να αναδείξει το σώμα. Κάθε μία είναι κατάφορτη από ποικίλα είδη κοσμημάτων που την στολίζουν.

Η εκδήλωση του Πολιτιστικού Ομίλου ΔΩΔΩΝΗ, επιχείρησε ένα επιτυχημένο πάντρεμα του χορού και της φορεσιάς, με αντιπροσωπευτικούς χορούς από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, αλλά και διάφορες παραδοσιακές φορεσιές.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικές ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, με αντίστοιχους χορούς, από την Ρούμελη, την Θράκη, την Ήπειρο, το Ιόνιο, το Αιγαίο και την Κρήτη.

Related posts