Με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, εορτάσθηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Ευαγγελισμού και στη συνέχεια τελέσθηκε ιερά αγρυπνία.
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου, ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό.
Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο ο εγκαινιασμός και η καθιέρωση της νέας Αγίας Τράπεζας, που αντικαταστάθηκε, στο πλαίσιο της ανακαίνισης του Ναού. Ενώ, απηύθηνε ευχαριστήριο δέηση, για την μεγάλη ευλογία της ανακαινίσεως και του ευτρεπισμού του Ναού.
Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο μεγαλειώδες θαύμα, που πανηγυρίζει σήμερα η Εκκλησία, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μυστήριο, την ενσάρκωση του Θεού Λόγου, την είσοδο στον χώρο και τον χρόνο, του Υιού του Θεού.
«Είναι εκτός της ανθρώπινης δυνατότητας κατανοήσεως, το θαύμα αυτό, του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου», τόνισε. Που είναι υπέρτερο, και αυτής της δημιουργίας του κόσμου, εκ του μηδενός. Γιατί έχουμε το γεγονός, ο δημιουργός του απάντων, να εισέρχεται μέσα στην κοιλία μιας γυναικός επί εννέα μήνες και να προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, θέληση και ενέργεια. Και να γίνεται ο τέλειος Θεός Λόγος, τέλειος άνθρωπος.
«Τι μεγαλειώδες γεγονός τιμώμεν. Την είσοδο στον χώρο και τον χρόνο, του αχρόνου Θεού, την ανάληψη της ανθρωπίνης φύσεως, δίχα της αμαρτίας, την θέωση και απογείωση του ανθρώπου και την είσοδο του στην όντως μακαριότητα.»
Το μεγάλο αυτό θαύμα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, συνάπτεται άριστα και με την παλιγγενεσία του γένους μας, από τα τέσσερα μαύρα εκατόχρονα της δουλείας.
Η αγία μας Εκκλησία, υπήρξε η μητέρα, που διεκράτησε του γένους, της ελευθερίας και της ιδιοπροσωπίας μας, μέσα από την ταπεινή και αιματηρή της διακονία. Οι νεομάρτυρες, με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της ελευθερίας και της ρωμιοσύνης, όπως και τόσοι κληρικοί και μοναχοί.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του, για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας, μια μεγαλειώδη προσπάθεια που επιτελείται, από την χορηγία και δωρεά του ευπατρίδη και μεγάλου ευεργέτη Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, καθώς και του Οργανισμού «Αιγέας».
Έκανε τέλος, ιδιαίτερη αναφορά, στο ιστορικό του Ναού, αλλά και στο θαύμα της σωματικής εμφανίσεως της Παναγίας στον κατάμεστο Ναό, κατά την διάρκεια της ιεράς αγρυπνίας του Ευαγγελισμού, το 1929, το οποίο και καταγράφηκε στον τύπο της εποχής.
«Σήμερα, μαζί με τον Ευαγγελισμό, τιμούμε και αυτήν την Παναγιοφάνεια, η οποία χάρισε στην πόλη και την Μητρόπολη μας, το μεγάλο δώρο να είναι Παναγιοσκέπαστες, ευλογημένες από την Υπεραγία Θεοτόκο, την Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων.»
Στην ιερά αγρυπνία που τελέστηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου, προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
«Σκιρτά η ψυχή μας, πανηγυρίζει και χαίρει η καρδιά μας», τόνισε ο π. Δανιήλ στον λόγο του, με αυτήν την μεγάλη εορτή. Και είναι αυτή η εορτή, που αποτελεί το Πάσχα, προ του Πάσχα.
Μέσα στην πορεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που όλοι προσπαθούμε να ανέβουμε στα Ιεροσόλυμα της ψυχής μας, για να δούμε τον Σταυρό τον Κύριο μας και μετά από λίγο να χαρούμε την Ανάσταση Του, για να εορτάσουμε το εσωτερικό Πάσχα της μετάβασης μας, από την αμαρτία στην λύτρωση, η Εκκλησία μας προσφέρει την χαρά του Ευαγγελισμού.
«Χαιρόμαστε, γιατί γιορτάζουμε μία μεγάλη επίσκεψη, ο Θεός μας, έρχεται και εκπληρώνει την μεγάλη του υπόσχεση. Εκείνο που μας είπε, όταν εμείς του γυρίσαμε την πλάτη και θελήσαμε να αυτονομηθούμε και να στηριχθούμε στις δικές μας πεπερασμένες δυνάμεις. Ότι θα έλθει η στιγμή, που Εκείνος θα μεταβεί κοντά μας, για να μας λυτρώσει από το μεγάλο κακό της αμαρτίας, που φέραμε στην ζωή μας.»
Οι Πατέρες της Εκκλησίας, συνέχισε ο π. Δανιήλ, αναφερόμενοι στην ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, κάνουν λόγο για εκείνο το προηγούμενο θέλημα Του, το κατ’ ευδοκία θέλημα του Θεού. Λέγοντας ότι ο Χριστός θα γινόταν άνθρωπος, ακόμα κι αν εμείς δεν επιλέγαμε την αμαρτία.
Εφόσον όμως την επιλέξαμε, ετέθη σε ισχύ, και το κατά παραχώρηση θέλημα του Θεού. Ο Χριστός, όχι μόνο ήλθε στον κόσμο μας, αλλά έπαθε, ανέβηκε στον Σταυρό για την χάρη τη δική μας. Αυτήν την υψηλή επίσκεψη, του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, χαιρόμαστε. Γιορτάζουμε όμως, και δύο μεγάλες νίκες, τη νίκη κατά της φθοράς, της αμαρτίας και του θανάτου, που μας προσφέρει ο Κύριος, αλλά και την εθνική νίκη εναντίον των βαρβάρων, που για 400 χρόνια μας κρατούσαν υπόδουλους, χωρίς όμως να απεμπολήσουμε, την εθνική μας ιδιοσυγκρασία και την αγία πίστη μας.
«Τιμούμε και γιορτάζουμε το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, που κόμισε σε όλο το ανθρώπινο γένος, της «χαράς τα ευαγγέλια». Εκείνης που είπε «ναι» στον Θεό, όταν εμείς είπαμε το «όχι», που έσκυψε το κεφάλι στο άγιο θέλημα Του, όταν εμείς ανορθώσαμε εγωιστικά το ανάστημα μας και ακολουθήσαμε τον δρόμο της απώλειας, που έγινε και η είναι η γέφυρα για να έλθει ο Θεός σε εμάς και για να πάμε εμείς σ’ Εκείνον.»
Καταθέτουμε στη χάρη Της, ολοκλήρωσε τον λόγο του ο π. Δανιήλ, τους καημούς και τον πόνο μας, τον πόνο που περίσσεψε από την καρδιά μας, τον πόνο εκείνο που βλέπουμε σήμερα να υποφέρει ιδιαίτερα ο ουκρανικός λαός, που χάνει ανθρώπους, σπίτια, δουλειές και παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς, όπως ακολούθησε αυτόν τον δρόμο και η Παναγία μας, με τον νεογέννητο Χριστό.
«Εκείνη, και μας ακούει, και γνωρίζει καλά αυτό που φιλοξενεί η καρδιά μας και είναι έτοιμη να απλώσει το ιερό Της μαφόριο, να προσφέρει την χάρη και την ευλογία Της, για να απαλύνει πόνους, να σπογγίσει δάκρυα, να παρηγορήσει καρδιές, να στηρίξει ψυχές.»
Όλες οι ιερές ακολουθίες, μεταδόθηκαν από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.