19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Μουσικές αναμνήσεις από τον 20ο αιώνα», με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «LEGATO»

Μουσικό οδοιπορικό, με τραγούδια που έγραψαν ιστορία και σημάδεψαν με την μουσική και την ερμηνεία τους τον 20ο αιώνα, παρουσίασε το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «LEGATO», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το μουσικό σύνολο διηύθυνε η Ελένη Τσαγκαράκη.

Συμμετείχαν: Solo η Μαρία-Θάλεια Παπαγιάννη και η Αθηνά Γκούτη. Στο Πιάνο η Μαριλίνα Τζελέπη. Τα κείμενα και την παρουσίαση επιμελήθηκε η Σοφούλα Τερζή.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε  από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η βραδιά ξεκίνησε με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη. Γυναίκα – σύμβολο, ηθοποιός και πολιτικός, ήταν μία χαρισματική προσωπικότητα.

Καταγόταν από γνωστή οικογένεια πολιτικών της Αθήνας. Ως ηθοποιός, είχε βραβευτεί με πλήθος διεθνών βραβείων, παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ήταν η πολιτικός που ύψωσε το ανάστημα της και ακούστηκε η ελληνική φωνή, σε όλο τον κόσμο, με τον αγώνα της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ως ηθοποιός ανταμώθηκε με τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι, συνάντηση μοιραία, από την οποία γεννήθηκε μία φιλία που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Τις τελευταίες μέρες της ζωής της Μελίνας, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, τραγούδησαν μαζί, κοιτάζοντας στα μάτια ο ένας τον άλλον, για τελευταία φορά, το τραγούδι «Χάρτινο το φεγγαράκι».

Η βραδιά συνεχίστηκε με τραγούδια του οικουμενικού Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αφήνοντας ένα, παγκοσμίως, πλούσιο έργο. Η Μελίνα Μερκούρη για πρώτη φορά, ξεκινά να τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη, από το 1962, με τραγούδια όπως «Καημός», «Αγάπη μου» και «Ζορμπάς».

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Ξαρχάκος, που θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού και σπουδαίος ενορχηστρωτής, και η Μελίνα. έχει μια σημαντική συνεργασία μαζί του.

Ο Ζυλ Ντασέν ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος, του θεάτρου και του κινηματογράφου, που για χάρη της αγάπης του για την Μελίνα Μερκούρη, ήρθε στην Ελλάδα και θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα. Έγραψε το τραγούδι, «Είμαι ρωμιά», που ερμήνευσε η Μελίνα.

Το 2020, έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλοι συνθέτες, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιάννης Σπανός, τραγούδια των οποίων παρουσίασε το Σύνολο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν από τους σημαντικότερους της νεότερης ελληνικής μουσικής, πιανίστας και μουσικοσυνθέτης. Ήταν πολιτικά και πολιτιστικά δραστήριος, συμμετέχοντας κατά περιόδους ενεργά στις εξελίξεις της χώρας.

Και η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια του Γιάννη Σπανού. Εξαιρετικός μουσικός, ξεκίνησε την καριέρα του στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εισήγαγε μουσικά και το λεγόμενο Νέο Κύμα.

Related posts