29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος: Ο Κύριος αναμένει το άγγιγμα της ζωής μας, επάνω στην δική Του

Ο Ιησούς μας αναμένει σε κάθε τόπο και χρόνο, και μάλιστα στους πλέον ανύποπτους. Όταν γύρω μας τα πάντα μαυρίζουν από τον θάνατο, τον βιολογικό ή τον πνευματικό, Εκείνος προσέρχεται και προσφέρεται για του κόσμου την ζωή και την σωτηρία.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου (Κυριακή Ζ´ Λουκά, των εν Μελιτινή 33 μαρτύρων), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Η   αγρυπνία   και   η   ομιλία   εντάσσονται   στο   πλαίσιο   του προγράμματος   «ΕΝΟΡΙΑ   εν   δράσει…»  και   μεταδόθηκαν   από   το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι με τον σταυρό στο χέρι, δεν πηγαίνει ο άνθρωπος μπροστά, είπε προλογικά π. Χρυσόστομος. Είναι άποψη που κινείται μεταξύ ειρωνείας και γνωμικού, δικαιολογίας και άρνησης. Και ακόμα και οι χριστιανοί, έχουν τον σταυρό μόνο σαν διακοσμητικό στοιχείο.

Ο Χριστός όμως, στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επιβραβεύει και θεραπεύει δύο άτομα που έφεραν τον σταυρό του κλονισμού της υγείας τους, δύο γυναίκες σταυροφόρες, την κόρη του Ιάειρου και την αιμορροούσα.

Διέθετε η αιμορροούσα πίστη, ότι ο επισκέπτης της πόλης της, δεν ήταν απλός δάσκαλος ή φιλόσοφος. Ενδόμυχα πίστευε ότι θα μπορούσε να την θεραπεύσει, ήταν η ύστατη ελπίδα της.

Και αυτό  φάνηκε στα λόγια και την πράξη της. Μία απλή επαφή στην άκρη των ρούχων Του, της φαινόταν ότι θα έχει αξία πολλών ιατρικών επισκέψεων και η ταλαιπωρία της θα έβρισκε το τέλος της. Παρατηρούμε και στις δύο περιπτώσεις ένα άγγιγμα του Χριστού στη νεκρή κόρη και της αιμορροούσας στα ρούχα Του.

«Σήμερα διαπιστώνουμε ότι το εκκλησιαστικό πλήρωμα πλησιάζει τον Κύριο, γιατί έτσι διδάχθηκε, εθιμοτυπικά ή περιστασιακά. Εκείνος όμως αναμένει το άγγιγμα της ζωής μας, επάνω στην δική Του, την ταύτιση των προβλημάτων μας με την σταύρωση Του και τέλος την απόλαυση της ανάστασης Του.

Σε αυτούς που Του προσφέρουν αυτό το μοναδικό άγγιγμα, αποκαλύπτεται ο Χριστός. Δεν παραχωρούνται πλέον τα θαύματα, ως αποδείξεις της θεότητας Του, αλλά ως ευκαιρία για λύτρωση από ψυχικά και πνευματικά ασθενήματα

Ο Ιησούς μας αναμένει σε κάθε τόπο και χρόνο, και μάλιστα στους πλέον ανύποπτους. Όταν γύρω μας τα πάντα μαυρίζουν από τον θάνατο, τον βιολογικό ή τον πνευματικό, Εκείνος προσέρχεται και προσφέρεται για του κόσμου την ζωή και την σωτηρία.

Ζητάμε όλοι μας αρκετές φορές, την ευθύνη από τον Θεό για τα δυσάρεστα της ζωής μας, συνέχισε ο π. Χρυσόστομος, μη μπορώντας ή και μη θέλοντας, να καταλάβουμε ότι κάθε είδους φθορά είναι αναπόφευκτη και απόρροια της αποστασίας μας από το θέλημα Του, από την αγάπη Του και το νόμο Του.

Ταυτόχρονα, απαιτούμε από τον Θεό να λειτουργεί σαν κυματοθραύστης για τα δεινά της ζωής μας. Όταν αυτή δοκιμάζεται, η ευθύνη, κατά την δική μας κρίση, είναι μόνο δική Του και ποτέ δική μας, που παραπατάμε ανάμεσα στην πίστη και την δυσπιστία, ανάμεσα στον κόσμο μας και στον κόσμο του Θεού και των αγίων. Πλησιάζουμε τον Χριστό γιατί έχουμε τα συμφέροντα μας κι όταν αυτά κλυδωνίζονται ή πλήττονται, τότε Τον εξορίζουμε.

Και σήμερα ζουν γύρω μας, συνάνθρωποι μας που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα με την αιμορροούσα. Ο πόθος τους να παρουσιαστεί ξανά ο Κύριος και να τους θεραπεύσει, είναι έκδηλος. Το θαύμα στην ζωή μας. δεν είναι μεν απίθανο, ούτε όμως και δεδομένο και πολύ περισσότερο δεν είναι κατά παραγγελία.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι συμπαράστασης στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Είναι όλοι αυτοί που συνθέτουν μικρά θαύματα, που δίνουν παράταση ζωής και δεν αφήνουν περιθώρια απογοήτευσης.

Εδώ έρχεται αρωγός η προσπάθεια της Εκκλησίας μας  για να ενισχυθούν οι τράπεζες αίματος που λειτουργούν στις εκκλησιαστικές κοινότητες. «Όταν συμμετάσχουμε στο έργο αυτό, συνεχίζουμε στην ουσία το θαύμα που έκανε ο Χριστός κι αποστομώνουμε τους αιρετικούς.

Η ζωή του ανθρώπου είναι μοναδική και δώρο πολύτιμο από τον Θεό, και οφείλουμε να το διατηρήσουμε ακέραιο και είναι ασέβεια η εκούσια φθορά του. Επιβάλλεται λοιπόν να περιφρουρήσουμε την ακεραιότητα του σώματος μας, με κάθε θυσία».

Και μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού, τόνισε ότι το εμβόλιο είναι αναμφισβήτητα η μέγιστη και άμεση ευκαιρία, να ανακοπεί η επέλαση του και να αποδυναμωθεί η ισχύς του.

Όσοι αποδέχονται και αναπαράγουν απόψεις συνωμοσίας, που γίνονται καταστάσεις ανταρσίας και ακουμπούν τα κράσπεδα της απαξίωσης, στην ουσία εγκληματούν έναντι της υγείας ψυχής και σώματος, της δικής τους και των γύρω τους.

«Ας δούμε το εμβόλιο, ως άγγιγμα από τον Κύριο στην πονεμένη γη μας και ας ακουμπήσουμε τα ενδύματα Του με την υπακοή μας στους αρμόδιους κι όχι να ακούμε κάθε τυχάρπαστο που επιδεικνύει επιπολαιότητα.

Ο Κύριος μας συναντά στα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της πορείας μας. Ας αφήσουμε στα χέρια Του αυτήν την πορεία κι ας Του δώσουμε το δικαίωμα να επέμβει, ώστε να μας θεραπεύσει από ότι μας ταλαιπωρεί, να μας αναστήσει από ότι μας σκοτώνει.»

Related posts