20 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Αρχιμ. π. Μάρκελλος Καμπάνης: Εμείς είμαστε ουρανοπολίτες…

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου (Πελαγίας οσίας και Πελαγίας της παρθενομάρτυρος), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης Μάρκελλος Καμπάνης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Η   αγρυπνία   και   η   ομιλία   εντάσσονται   στο   πλαίσιο   του προγράμματος  «ΕΝΟΡΙΑ     εν     δράσει…»   και     μεταδόθηκαν από   το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

Η ομιλία του π. Μάρκελλου, ήταν εμπνευσμένη από τις ευαγγελικές περικοπές της ημέρας, που αναγνώσθηκαν στον Όρθρο και την θεία Λειτουργία και αφορούν την στάση και την τοποθέτηση των ανθρώπων μεταξύ τους και προς το πρόσωπο του Κυρίου.

Η πρώτη περικοπή περιλάμβανε την παραβολή για τις μωρές παρθένες και η δεύτερη το επεισόδιο με την μοιχαλίδα.

Ποιοι είμαστε εμείς που θα κατακρίνουμε τους άλλους, αναρωτήθηκε ο π. Μάρκελλος. Εμείς μπορούμε να κρίνουμε γεγονότα και πράξεις, αλλά ποτέ το πρόσωπο.

Γνωρίζοντας την ιστορία, πολιτική, κοινωνική και εκκλησιαστική, συνέχισε, είναι σημαντικό το πώς θα τοποθετηθεί κανείς απέναντι στα πρόσωπα και τις καταστάσεις, έτσι ώστε να μπορεί να υπερβαίνει τις καταστάσεις και να μην έχει στάση κατακριτική και απορριπτική απέναντι σε όλους και σε όλα.

«Ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ησυχάσει και η δυστυχία των χριστιανών είναι ότι πιστεύουν σε διάφορες πολιτικές καταστάσεις και γι’ αυτές πολλές φορές, χωρίζουν και χωρίζονται.

Όπως στις ημέρες μας υπάρχει χωρισμός για το θέμα των εμβολίων, όπου τοποθετούνται με τέτοια εμπάθεια, είτε υπέρ, είτε εναντίον, ενώ οι συνάνθρωποι μας υποφέρουν και πεθαίνουν, ή περιθωριοποιούνται λόγω της ασθένειας.»

Η κρίση του κόσμου που μας διαπερνά και μας επηρεάζει στην ιστορία και την καθημερινότητα, τόνισε ο π. Μάρκελλος, ήταν και θα είναι πάντοτε. Η εξουσία και το χρήμα, είναι καταστάσεις που διέρχονται μέσα στην ιστορία και μας επηρεάζουν και πέφτουμε σε αυτές, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί και αλλοιώνουμε τα πάντα.

Τα πράγματα γύρω μας είναι σκληρά, εξουσιαστικά, χρηματολογικά, επιχειρηματικά. Όπου απουσιάζει ο Χριστός, υπάρχει συμφορά και τραγωδία.

Η ανθρωπότητα χωρίς τον Χριστό, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Καμία εξουσία, κανένα χρηματιστήριο, κανένας πλούσιος ή διαπλεκόμενος, δεν μπορεί να επιφέρει κάτι στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Ο Χριστός, συνέχισε λίγο πριν ολοκληρώσει, μας έδωσε την εντολή να είμαστε εκούσια φτωχοί, να απέχουμε από αυτές τις καταστάσεις και να τις υπερβαίνουμε, γιατί το πολίτευμά μας είναι στους ουρανούς. Εμείς είμαστε ουρανοπολίτες.

«Υπερβαίνοντας τα γεγονότα, να επηρεάζουμε όσο μπορούμε, να ενθαρρύνουμε και να ενδυναμώνουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό μόνο μπορούμε να κάνουμε και δεν είναι λίγο.

Να μην χάσουμε τον Χριστό, για καμία περίπτωση και για κανένα φτηνό και ανόητο νόα που είναι δίπλα μας. Και να μην χάσουμε την αγάπη μας

Related posts