21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η 3η συνάντηση της σειράς που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας  – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η συνάντηση ξεκίνησε με την καταστροφή του Πειραιά από το Σύλλα, το 86 π.Χ.  Η αυξανόμενη δύναμη της Αθήνας, είχε προκαλέσει φόβο στους Σπαρτιάτες και κατέστησε τη σύρραξη των δύο πόλεων, αναπότρεπτη, με αποτέλεσμα τον καταστροφικό πελοποννησιακό πόλεμο, που υπήρξε το τέλος της Αθηναϊκής ηγεμονίας.

 

Ακολούθησε η επικράτηση της Μακεδονίας και η δημιουργία της Μακεδονικής αυτοκρατορίας, που μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, κατακερματίστηκε σε μικρότερα βασίλεια. Το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε από την Κυρίως Ελλάδα, στις μεγαλουπόλεις της Ανατολής.

Όμως και τότε, ο Πειραιάς συνέχιζε να διατηρεί την αρχαία δόξα του και να αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο και σημαντικό λιμάνι. Από τον 2ο αιώνα π.Χ. άρχισε η βαθμιαία επέκταση των Ρωμαίων στον ελληνικό χώρο και φυσικά στον Πειραιά.

Το 88 π.Χ. ο Στρατηγός Αρχέλαος φθάνει στην Ελλάδα, απεσταλμένος του Βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη Στ’, για να κερδίσει Ελληνικές πόλεις ως συμμάχους. Ο Αρχέλαος, γνωρίζοντας την ευαισθησία των Ελλήνων για το ιερό νησί της Δήλου, εισβάλλει, την ελευθερώνει και επιστρέφει όλο τον θησαυρό της στην Αθήνα.

Οι Ρωμαίοι δεν το άφησαν να περάσει έτσι και ο ύπατος της Ρώμης Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας, κατεβαίνει στην Ελλάδα για να τιμωρήσει την Αθήνα. Ο Σύλλας προτίμησε να κατέβει στον Πειραιά και να τον πολιορκήσει, καθώς η άμυνα του είχε ανατεθεί στον Αρχέλαο, που ήταν γνωστές οι στρατιωτικές του ικανότητες. Μετά από μάχες πολλών μηνών, γκρεμίζει τα Μακρά Τείχη και πολιορκεί ασφυκτικά τον Πειραιά. Ο Πειραιάς τελικά πέφτει τον Μάρτιο του 86 π.Χ.

Η καταστροφή της πόλης ήταν τόσο μεγάλη, που ο Πειραιάς δεν ξανακούσθηκε έκτοτε ως πολιτεία, έχοντας μεταβληθεί σε ένα μικρό οικισμό. Ο Σύλλας φρόντισε να φορτώσει στα πλοία του τα ωραιότερα κομψοτεχνήματα που διακοσμούσαν την πόλη. Πολλά όμως από τα πλοία δεν έφτασαν ποτέ στην Ρώμη, αφού ναυάγησαν.

Ένα από τα πλοία βυθίστηκε στην Βόρεια Αφρική, οδηγούμενο εκεί από σφοδρή καταιγίδα. Το 1907 έγινε γνωστό ότι το ναυάγιο βρίσκεται έξω από τις ακτές της Τυνησίας, με αποτέλεσμα μέρος του φορτίου που ανασύρθηκε, να αποτελεί σήμερα ιδιοκτησία του Εθνικού Μουσείου Μπαρντό της Τυνησίας.

Η μανία για την απόκτηση όλων και περισσότερων αντικειμένων, οδηγούσε σε πλιάτσικο τους κερδοσκόπους. Το εμπόριο έργων τέχνης μέσω πλιάτσικου, γεννήθηκε από τον Σύλλα και αποτελούσε χόμπι της Ρωμαϊκής ελίτ. Ο Σύλλας κατέκαψε τον Πειραιά, όταν δεν μπορούσε να κλέψει οτιδήποτε άλλο.

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση

Related posts