24 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: Βαγγέλης Παππάς «Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (10)

Ο Σωκράτης, χώρισε την ιστορία της φιλοσοφίας, στη μέση, δημιούργησε μια τομή στην ανθρώπινη σκέψη. Είναι ένας σπουδαίος και ανεκτίμητος φιλόσοφος.

 

Συνεχίστηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η διάλεξη που αφορούσε στο 2ο μέρος από το αφιέρωμα στην Ελληνική Φιλοσοφία, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και   μεταδόθηκε  ζωντανά από το διαδίκτυο,   μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η διάλεξη αφορούσε μία προσέγγιση στο μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής φιλοσοφίας, στο φαινόμενο Σωκράτης και στον μαθητή του Πλάτωνα και θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη.

Αναφερόμενος στην εποχή τους, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η δημοκρατική Αθήνα εκπαίδευε τους πολίτες της, να είναι ενάρετοι πολιτικά. Αν κάποιος έπρεπε να αναδειχθεί στην πολιτική, έπρεπε να έχει μία δεξιότητα, την ρητορική.

Έτσι εμφανίζονται οι σοφιστές, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να καλύψουν ένα κενό στην εκπαίδευση των πολιτών, το κενό της πειθούς, της πολιτικής αρετής. Διδάσκουν ρητορική με έναν τρόπο, ώστε οι μαθητές τους να μάθουν να πείθουν με επιχειρήματα λογικής, να στοιχειοθετούν μία γνώμη.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς σοφιστές ήταν ο Πρωταγόρας, από τα Άβδηρα της Θράκης, ο Γοργίας, από τους Λεοντίνους της Σικελίας, ο Πρόδικος από την Κέα, ο Ιππίας από την Ηλεία και ο Θρασύμαχος, από την Χαλκηδόνα της Προποντίδας.

Ο σπουδαιότερος από όλους τους σοφιστές, ήταν ο Σωκράτης. Η επίδραση του, ήταν πιο ισχυρή από τους άλλους σοφιστές και νίκησε τις ιδέες τους. Χώρισε την ιστορία της φιλοσοφίας, στη μέση, δημιούργησε μια τομή στην ανθρώπινη σκέψη. Ο Σωκράτης είναι ένας σπουδαίος και ανεκτίμητος φιλόσοφος.

Δεν έγραψε τίποτα και το τι είπε και ποιος ήταν, τα ξέρουμε από μαθητές του. Ο Σωκράτης σιχαίνονταν την δογματικότητα, την δογματική διδασκαλία, ότι τα ξέρει όλα. Το μυστικό του ήταν ότι ήθελε να βρει την αλήθεια μαζί με τους άλλους, πάνω στην συζήτηση.

Αποφασίζει να κατεβάσει την φιλοσοφία, από τον ουρανό στη γη. Εισάγει την ηθική φιλοσοφία, δηλαδή κατευθύνεται στα προβλήματα που αφορούν τον άνθρωπο.

Είναι ο εισηγητής της συζήτησης, γιατί κατάλαβε ότι έπρεπε να ορίσουν οι άνθρωποι τις έννοιες και για να γίνει αυτό, πρέπει να συζητούν μεταξύ τους.

Μέσα από τις συζητήσεις, τεχνηέντως χρησιμοποιούσε την επαγωγική μέθοδο, η οποία οδηγούσε στον ορισμό και βοήθησε και την επιστήμη αργότερα να την έχει ως ένα μεθοδολογικό της εργαλείο.

Είχε επίσης και την μαιευτική μέθοδο και συζητώντας με κάποιον, επειδή ήξερε ότι τον ορισμό που ψάχνει για οποιοδήποτε θέμα, τον έχει μέσα του, βοηθούσε να βγει προς τα έξω, με ερωτήσεις, παρατηρήσεις, συζήτηση και το έκανε έξυπνα.

Τρεις τομείς της φιλοσοφίας που μεταχειρίστηκε ο Σωκράτης ήταν η Γνωσιολογία, δηλαδή το πως γνωρίζω έναν άνθρωπο, η Μεταφυσική, δηλαδή η σχέση του ανθρώπου με το θείο και η Ηθική.

 

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (9)

 

Related posts