Φιλοσοφία είναι η σκέψη πάνω στις σκέψεις, η οποία έρχεται και τις τακτοποιεί, τις επαναπροσεγγίζει και τις ελέγχει.
Συνεχίστηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Η διάλεξη που αφορούσε στο 1ο μέρος από το αφιέρωμα στην Ελληνική Φιλοσοφία, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.
Σοφία, στην αρχαϊκή εποχή, είναι η εμπνευσμένη από τους θεούς πρακτική δεξιοτεχνία, ο χειρισμός του ποιητικού λόγου και η έρευνα, η οποία φαίνεται μέσα από τα ταξίδια, τον στοχασμό και την σύγκριση των πολιτισμών.
Ο σοφός άνθρωπος καλούνταν από τις πόλεις – κράτη, να τους φτιάξει τους νόμους, να τους μάθει να σκέφτονται ορθά.
Οι εφτά σοφοί της αρχαιότητας ήταν ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Βίας ο Πριηνεύς, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ο Σόλων ο Αθηναίος, ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος και ο Περίανδρος ο Κορίνθιος. Έπρεπε να είναι εφτά, γιατί αυτός ήταν ιερός αριθμός για τους Έλληνες.
Μέσα από τους εφτά σοφούς, προκύπτει ο πρώτος φιλόσοφος του κόσμου, ο Θαλής ο Μιλήσιος. Είναι ο συνδετικός κρίκος της σοφίας και της φιλοσοφίας.
Αυτό που τον διαχωρίζει από τους σοφούς και τον κάνει φιλόσοφο, είναι το γεγονός ότι παύει να θεωρεί δεδομένα αυτά τα οποία ήξερε, την γνώση που του είχαν διδάξει.
Φιλοσοφία είναι η σκέψη πάνω στις σκέψεις, η οποία έρχεται και τις τακτοποιεί, τις επαναπροσεγγίζει και τις ελέγχει.
Η φιλοσοφία γεννήθηκε στην Μίλητο της Μικράς Ασίας, που τον 6ο αιώνα π. Χ. ήταν εμπορικός κόμβος ανατολής και δύσης και κέντρο επικοινωνίας διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων.
Ο Αριστοτέλης ισχυρίζεται ότι ο Θαλής, είναι ο πρώτος φιλόσοφος, επειδή θεώρησε ότι το νερό, είναι η αρχή των πάντων. Το βάρος του ισχυρισμού του Αριστοτέλη, δεν πέφτει στο γεγονός ότι το νερό είναι αυτό που είναι, αλλά στο ότι ο Θαλής συνέλαβε μία έννοια, την έννοια «αρχή».
Αρχή, σημαίνει τη βαθύτερη φύση, την ουσία, το κυρίαρχο στοιχείο, την αυθεντική πραγματικότητα. Είναι η βαθύτερη πλευρά μιας πραγματικότητας, η οποία παραμένει σταθερή.
Ο άνθρωπος που γέννησε την φιλοσοφία, δηλαδή την φιλία για την σοφία, ήταν ο Πυθαγόρας, ο οποίος από τα υλικά αίτια, μας οδηγεί σε νοητικές αρχές. Και αυτές οι νοητικές αρχές, είναι οι αριθμοί.
Οι Έλληνες φιλόσοφοι, δεν είχαν έναν τρόπο να σκέφτονται, δεν έλεγαν το ίδιο πράγμα. Διαφωνούσαν και συγκρούονταν μεταξύ τους, γιατί συνήθως έλεγαν εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Κι εμείς, μελετώντας την σκέψη τους, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να επιστρατεύσουμε την κρίση μας, και να δούμε ότι μπροστά μας δεν έχουμε μία σκέψη, αλλά υπάρχει μία βεντάλια ιδεών, που άλλοτε θα συμφωνούμε κι άλλοτε θα διαφωνούμε.
Έτσι, για παράδειγμα, ο Ηράκλειτος, αποκαλύπτει την κρυφή αρμονία του κόσμου και την ενότητα των αντιθέτων, ενώ ο Παρμενίδης, αρνείται την αντίθεση και αποδέχεται μόνο την σταθερότητα του «είναι».
Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι ένα πανανθρώπινο κόσμημα, γιατί δίδαξε τον ανθρώπινο πολιτισμό, ότι ο πλουραλισμός και η ελευθερία των ιδεών, μας ανήκει και μας αξίζει.
«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)
«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)
«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3
«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)
«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)
«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)