19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2020»: π. Ρηγίνος Σταματίου: Με την εορτή των Εισοδίων καταλαβαίνουμε πόσα οφείλουμε στην Παναγία μας

Με την είσοδο της στο Ναό, η Παναγία γράφει τον πρόλογο του έργου της σωτηρίας μας. Η παρουσία Της στα Άγια των Αγίων, αποτελεί την προκήρυξη της σωτηρίας μας.

Στην ιερά αγρυπνία που τελέστηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ρηγίνος Σταματίου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» και μεταδόθηκαν διαδικτυακά μέσα από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

 

Αναφερόμενος στην μεγάλη εορτή, ο π. Ρηγίνος τόνισε ότι για τα Εισόδια της Παναγίας μας, δεν έχουμε καμία πληροφορία από τα ιερά Ευαγγέλια. Όσα γνωρίζουμε, είναι παρμένα από τα απόκρυφα ευαγγέλια και συγκεκριμένα από το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου.

Σύμφωνα με αυτό, οι γονείς της Παναγίας, ο Ιωακείμ και η Άννα, ήταν ένα αγαπημένο και πιστό ζευγάρι. Είχαν όμως έναν μεγάλο καημό, δεν είχαν αποκτήσει παιδί και τα χρόνια περνούσαν.

Αυτό το ερμήνευαν ως εγκατάλειψη του Θεού και μεγάλη ντροπή γι’ αυτούς. Όπως συνέβαινε με όλα τα άτεκνα ζευγάρια εκείνης της εποχής.

Αυτόν τον μεγάλο καημό, τον μετέτρεψαν σε βαθιά προσευχή. Μέρα και νύχτα παρακαλούσαν τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Μάλιστα υποσχέθηκαν, πως αν αποκτούσαν παιδί, μόλις γινόταν τριών χρόνων, θα το αφιέρωναν στο Ναό.

Ο πανάγαθος και φιλεύσπλαχνος Θεός, άκουσε τις προσευχές τους, και τους χάρισε ένα κοριτσάκι, το οποίο ονόμασαν Μαρία.

Όπως είχαν υποσχεθεί, όταν η Μαρία έγινε τριών χρόνων, την οδήγησαν στο Ναό, όπου εκεί την παρέλαβε ο Αρχιερέας του Ναού, ο Προφήτης Ζαχαρίας, ο πατέρας του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και την οδήγησε στα άγια των αγίων.

«Έτσι, για την Παναγία, ο Ναός έγινε η ζωή της, η ανατροφή της, η παιδεία της. Δέκα ολόκληρα χρόνια έμεινε στον περίβολο του Ναού. Εκεί έμαθε τα ιερά γράμματα, έμαθε να προσεύχεται και να ενώνει την καθαρή ψυχή της με τον Θεό

Τα Εισόδια, συνέχισε ο π. Ρηγίνος, εκτός από ξεχωριστό γεγονός της ζωής της Παναγίας, έχει και για εμάς ξεχωριστή σημασία, για την σωτηρία μας.

Όπως την υποδέχεται σήμερα ο Ναός του Θεού, έτσι και Εκείνη, ως καθαρώτατος ναός, θα δεχθεί με τον Ευαγγελισμό της τον ίδιο τον Θεό. Θα γίνει ο αγωγός, όπου θα διοχετευθεί η χάρις του Θεού στην ανθρωπότητα.

Βλέπουμε πως ο Θεός σχεδίασε την σωτηρία του ανθρώπου. Δεν άφησε τον πεσμένο άνθρωπο να σέρνεται στον βούρκο της αμαρτίας που ο ίδιος βέβαια δημιούργησε με την παρακοή στο θέλημα του Θεού.

Τον εξυψώνει πριν τον σώσει, του δίνει συμμετοχικό ρόλο στο έργο της σωτηρίας του, τον κάνει συνεργάτη του, τον καθαρίζει για να τον αγιάσει.

«Και αυτό το έργο, το αναλαμβάνει η Υπεραγία Θεοτόκος. Με την είσοδο της στο Ναό, η Παναγία γράφει τον πρόλογο του έργου της σωτηρίας μας. Η παρουσία Της στα Άγια των Αγίων, αποτελεί την προκήρυξη της σωτηρίας μας.

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί συνδέεται η εορτή των Εισοδίων με την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Αλλά προπάντων καταλαβαίνουμε, πόσα οφείλουμε στην Παναγία μας

Το βαθύτερο νόημα των Εισοδίων της Παναγίας, όπως τόνισε ο π. Ρηγίνος, δεν είναι η εκπλήρωση του τάματος ενός άτεκνου ζευγαριού, αλλά η αρχή για τη σωτηρία μας.

Ταυτόχρονα όμως, μας προσκαλεί η σημερινή εορτή, να έχουμε το ναό του Αγίου Πνεύματος, που είναι το σώμα και η ψυχή μας, απαλλαγμένα από αμαρτίες.

Συμμετέχοντας στο ιερό μυστήριο της εξομολόγησης, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της νηστείας, με το να μελετάμε την Αγία Γραφή, να συμμετέχουμε στις ιερές ακολουθίες και τις θείες Λειτουργίες, να προσευχόμαστε καθημερινά, έτσι ώστε να φθάσουμε στην μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, κάνοντας φάτνη την ψυχή και την καρδιά μας. Και κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, εκεί να δεχθούμε το νεογέννητο σωτήρα μας.

Βέβαια αυτά, δεν πρέπει να αποτελούν μία χρονική περίοδο, αλλά καθημερινό βίωμα και στάση ζωής.

Παράλληλα, θα πρέπει να εισέλθουμε και σε έναν άλλο ναό, που δημιούργησε ο Θεός και μας έβαλε διαχειριστές του, δηλαδή στον κόσμο. Που είναι στολισμένος με τις ζωντανές εικόνες του Θεού, τους συνανθρώπους μας. Κι εκεί να ανάψουμε το καντήλι της αγάπης μας, να συγχωρούμε, να τιμούμε και να αγαπάμε.

«Με τη εορτή των Εισοδίων, η Παναγία μας εισάγει στο δρόμο της σωτηρίας μας. Η καθαρότητα της καρδιάς της, η ταπείνωση της, η βαθιά πίστη στο νόμο και το θέλημα του Θεού, η ολοκληρωτική αφοσίωση της στην μελέτη της Γραφής και η παρακολούθηση στις ιερές ακολουθίες, ας αποτελέσουν και για εμάς ένα φωτεινό παράδειγμα για την είσοδο μας στην βασιλεία των ουρανών

Related posts