29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: Πρωτ. Χαράλαμπος Θεοδώσης: Η σαρακοστή που διανύουμε, είναι μια πορεία προς την Βηθλεέμ

Ο Χριστός μας μιλάει από το Ευαγγέλιο του. Μιλάει όμως και μέσα από τα λόγια των Αγίων Πατέρων, οι οποίοι ερμηνεύουν με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, το Ευαγγέλιο. Μιλάει μέσα από τα συναξάρια, που βλέπουμε τι μαρτύρια πέρασαν οι Άγιοι και πως ομολόγησαν ότι ο Χριστό είναι ο αληθινός Θεός. 

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Θεοδώσης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Θεοδώσης

Η σαρακοστή που διανύουμε, είναι μια πορεία προς την Βηθλεέμ, είπε στην αρχή της ομιλία του ο π. Χαράλαμπος.

Και το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στους τρεις μάγους, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι, για να πάνε και να προσκυνήσουν τον Χριστό και να προσφέρουν τα δώρα τους.

Και ξέρουμε ότι λαμπρός αστέρας οδηγούσε τους μάγους στο ταξίδι τους αυτό. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εξηγεί, ότι ήταν ένας άγγελος Κυρίου, τον οποίον όμως δεν μπορούσαν να δουν, αλλά το αστέρι τους καθοδηγούσε.

Και το αστέρι αυτό, είχε κάποια χαρακτηριστικά.  Πήγαινε με αντίθετη φορά, από όλους τους άλλους αστέρες, φώτιζε τον δρόμο τους και το πρωί και τη νύχτα και όταν αυτοί σταματούσαν, σταματούσε και αυτό.

Όταν όμως έφτασαν στα Ιεροσόλυμα, το αστέρι χάθηκε. Και φτάνοντας, αισθάνθηκαν μια απογοήτευση γιατί περίμεναν να δουν τον κόσμο να τρέχει για να προσκυνήσει τον Βασιλέα και την πόλη φωταγωγημένη προς τιμήν Του.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Υπήρχε αδιαφορία, σκοτάδι και ο καθένας ήταν στο σπίτι του.

«Κι έτσι αναγκάστηκαν να πάνε στον Ηρώδη. Θα μπορούσαν τότε οι μάγοι να απογοητευτούν.

Αντιθέτως, βγήκαν από την πόλη και πήραν την κατεύθυνση προς την Βηθλεέμ. Και τότε το αστέρι εμφανίστηκε. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε την απογοήτευσή τους όταν έφτασαν στον τόπο που ήταν ο Κύριος.

Όπου είδαν ένα πολύ φτωχό σπίτι όπου έμεναν η Κυρία Θεοτόκος, ο Ιωσήφ και το παιδίον Ιησούς

Φωτίστηκαν τότε, και βοήθησε και το αστέρι που σταμάτησε, ότι Αυτός είναι ο βασιλεύς των Ιουδαίων. Και πρόσφεραν τα δώρα τους.

Και μετά την εμφάνιση του αγγέλου στον ύπνο τους, που τους είπε να φύγουν δι’ άλλης οδού και να μην πάνε στον Ηρώδη, επέστρεψαν για να γίνουν κήρυκες θεοφόροι.

Ο Θεός μίλησε λοιπόν στους μάγους, τόνισε ο π. Χαράλαμπος, πρώτα με το αστέρι, με εκείνο που μπορούσαν να καταλάβουν. Δεν ήξεραν τους προφήτες και το τι θα συμβεί, ήξεραν όμως να μελετούν την πορεία των άστρων. Και με αυτό τους μίλησε ο Χριστός στην αρχή.

Μετά, όταν έδειξαν εμπιστοσύνη σε αυτό που είδαν, τους μίλησε με τα λόγια του Προφήτη. Και όταν πήγαν στην Βηθλεέμ, τότε τους εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου.

Την περίοδο της Καινής Διαθήκης που ζούμε, ο Χριστός μας μιλάει από το Ευαγγέλιο του. Μιλάει όμως και μέσα από τα λόγια των Αγίων Πατέρων, οι οποίοι ερμηνεύουν με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, το Ευαγγέλιο.

Μιλάει μέσα από τα συναξάρια, που βλέπουμε τι μαρτύρια πέρασαν οι Άγιοι και πως ομολόγησαν ότι ο Χριστό είναι ο αληθινός Θεός.

Μπορεί ακόμη να μιλήσει και μέσω των αλόγων ζώων, αλλά και μέσω των ταπεινών ανθρώπων, όταν γνωρίζουν το νόμο του Θεού και τον εφαρμόζουν.

«Κι έτσι οι άνθρωποι βλέποντας την ζωή των χριστιανών, να προσπαθήσουν κι αυτοί να έρθουν κοντά στον Χριστό και να ακολουθήσουν την ζωή που Εκείνος προτείνει

Related posts