19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: Ενθρονίστηκε η «Παναγία Βηματάρισσα» στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Η ιερά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι λιμάνι χάριτος και ευλογίας, αγιασμού και προσκλήσεως εις την όντως ζωή, την πραγματικότητα η οποία υπερβαίνει την φθορά και τον θάνατο.

Με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική τάξη υποδέχτηκαν η Πόλη του Πειραιά, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και ιδιαίτερα ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το γνήσιο αντίγραφο της θαυματουργού εφέστιας εικόνος «Παναγίας Βηματάρισσας», από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, που ενθρονίστηκε μόνιμα πλέον στο Ναό.

Η Παναγία Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα, βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος, στο Καθολικό της Μονής.

Την ιερά εικόνα κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου Πειραιώς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον κλήρο και τις αρχές της Πόλεως.

Εψάλη δέηση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Εφραίμ, για την πολύ του αγάπη, να κομίσει την εικόνα, ως ευλογία για την Πόλη και την Μητρόπολη του Πειραιά.

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή που κατευθύνθηκε στο Ναό, όπου έγινε η ενθρόνιση της εικόνος και εψάλη δοξολογία, χοροστατούντος του Καθηγουμένου.

Στο τέλος της δοξολογίας, η Ενορία της Ευαγγελιστρίας δώρησε ως αντίδωρο ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς τον Ηγούμενο Εφραίμ,  μία ηγουμενική ράβδο και τον χρυσό σταυρό της Ενορίας, ενώ με τον χρυσό σταυρό και μία εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τιμήθηκαν οι δωρητές της ιεράς εικόνος, Νικόλαος και Ελένη Khvatov οι οποίοι και ταξίδεψαν από τον Καναδά, για να παρευρεθούν στην υποδοχή.

Στην προσφώνηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας προς τον Θεό και την Μητέρα Του Κυρία Θεοτόκο, και ευχαρίστησε και πάλι τον Ηγούμενο Εφραίμ για την παφλάζουσα και κραταιά αγάπη του και την μέριμνα του για όλες τις Εκκλησίες, καρπός της οποίας ήταν η μέγιστη ευλογία της ενθρονίσεως της εικόνος.

«Διότι αυτό είναι το χάρισμα σας, να είστε απόστολος της ιεράς ολκάδος της Εκκλησίας σε όλους, τους εγγύς και τους μακράν.

Και να διασαλπίζετε το μήνυμα του Ευαγγελίου και την χάρη του Αγιωνύμου Όρους Άθω και των εν αυτώ ασκησάντων θεοφόρων Πατέρων, αλλά και της Δεσποίνης του Όρους, της Κυρίας Θεοτόκου, σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας.» 

Σήμερα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, απολαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την αγάπη του Ηγουμένου Εφραίμ. Και είμαστε ευγνώμονες γιατί αυτή η αγάπη του, μεταβάλλει την Πόλη του Πειραιά, σε «Παναγιοσκέπαστον» πόλη.

Η ιερά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, τόνισε, είναι λιμάνι χάριτος και ευλογίας, αγιασμού και προσκλήσεως εις την όντως ζωή, την πραγματικότητα η οποία υπερβαίνει την φθορά και τον θάνατο.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολύ αγάπη του Ηγουμένου και προς την νεότητα, με πλήθος υποτροφιών και παρεμβάσεων υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών. Μάλιστα, τα εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, έχουν δεχτεί την πολύτιμη και εξαίρετη συνεισφορά της Μονής.

Και όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος:

«Σας οφείλουμε πάρα πολλά, για σε όλα είστε ο άνθρωπος ο οποίος ανοίγει μέσα στο αδιέξοδο, διέξοδο. Μέσα στην αποκαραδοκία, ελπίδα, που χαρίζει φως και δύναμη.

Και να ενθυμείστε πάντοτε, ότι εδώ, η καρδιά μας κτυπά συντονισμένη με την δική σας καρδιά

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ευεργέτες και δωρητές της ιεράς εικόνος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας και την ενότητα μέσα στο Σώμα του Χριστού.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαίδίου, Αρχιμ. Εφραίμ ανταπαντώντας, αναφέρθηκε στην ιερά εικόνα της «Παναγίας Βηματάρισσας της Ευαγγελιστρίας», όπως ονομάζεται, που εορτάζει την Τρίτη του Πάσχα και στην εορτή του Ευαγγελισμού.

«Στη Μονή Βατοπαιδίου, βιώνουμε ένα μυστήριο ανερμήνευτο. Είναι θέλημα της Παναγίας, αυτή η Μονή να είναι ένα θεομητορικό κέντρο όλης της Ορθοδοξίας.»

Έκανε αναφορά σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο μοναστήρι ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, και το είχε χαρακτηρίσει «θρόνο» της Παναγίας, ενώ ενθυμήθηκε και άλλες περιπτώσεις γεροντάδων που προσέτρεχαν να προσκυνήσουν τις εικόνες της Παναγίας εκεί.

Ενώ απευθυνόμενος στον Προϊστάμενο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γεωργακόπουλο, τόνισε χαρακτηριστικά ότι :

«Θα είναι πλέον ο Ναός πριν την Παναγία την Βηματάρισσα και ο Ναός μετά την Παναγία την Βηματάρισσα. Θα έρχεται ο κόσμος εδώ, θα ελαφρύνεται, θα ξαποσταίνει, θα παρηγοριέται

Στη συνέχεια εψάλη Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας ακολούθησε ιερά Αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Related posts