28 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: Πρωτ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος: Η Παναγία, μας δείχνει το δρόμο

Εισέρχεται στο Ναό για να αφήσει πίσω Της, όλη αυτήν την ροπή που κληρονομούμε με την αμαρτία, για να γίνει το δοχείο που θα κατεβάσει τον Θεό στην γη και θα μας τον προσφέρει.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, παραμονή της μεγάλης θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Θεοδωρόπουλος

Σε έναν κόσμο ο οποίος νοσεί βαθύτατα και βαρύτατα, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο π. Γεώργιος, έναν κόσμο που μαστίζεται από πόνο και θλίψη, από αγωνία και άγχος, έρχεται σήμερα η Εκκλησία μας να μας αναγγείλει το χαρμόσυνο άγγελμα, «Χριστός γεννάται, δοξάσατε».

Είναι το μέγα γεγονός, που μας χαρίζει ο Θεός. Το γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως προϋπόθεση της ανόδου του ανθρώπου.

Γιατί αυτό που ψάχνει εναγωνίως ο άνθρωπος είναι να βρει και να συναντήσει τον Θεό.

Αυτός όμως ο Θεός, συνέχισε, κατέρχεται για να συναντήσει τον άνθρωπο τα Χριστούγεννα και είναι το μήνυμα της αληθινής χαράς και ευφροσύνης.

«Αυτός ο Χριστός, επειδή εμείς δεν μπορέσαμε ποτέ να τον βρούμε, συγκαταβαίνει, αδειάζει, κενώνεται και έρχεται να γίνει ένας από εμάς.

Σήμερα χαρά πλημμυρίζει την καρδιά μας, στην αναγγελία αυτού του μεγάλου γεγονότος

Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο, τόνισε ο π. Γεώργιος. Να ανέβει και ο άνθρωπος λίγο για να μπορέσει να συναντηθεί με τον Θεό. Είναι διττό το γεγονός της σωτηρίας, ξεκινάει από τον Θεό και τελειώνεται στον άνθρωπο.

Με τα Εισόδια της Παναγίας μας, εορτάζουμε και το γεγονός ότι η σωτηρία του ανθρώπου δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά προϋποθέτει και την δική μας προετοιμασία.

Αυτήν την προετοιμασία, μας την δείχνει σήμερα η Παναγία μας. Μας δείχνει τον τρόπο, γιατί η είσοδος στο Ναό είναι μια προετοιμασία, μια μεταμόρφωση και μια αλλαγή.

«Η Παναγία εισέρχεται στο Ναό για να αφήσει πίσω Της, όλη αυτήν την ροπή που κληρονομούμε με την αμαρτία, για να γίνει το δοχείο που θα κατεβάσει τον Θεό στην γη και θα μας τον προσφέρει.

Οι Πατέρες μας διδάσκουν ότι η σκοπός του ανθρώπου και η προτύπωση της Παναγίας, είναι ο ησυχασμός. Να μπει ο άνθρωπος στην καρδιά του μέσα

Εκεί υπάρχει ο πόλεμος, ο εχθρός ο μοναδικός, που είναι ο εγωισμός μας και  η είσοδος που ανοίγουμε στον διάβολο με τις σκέψεις και τις πράξεις.

Εκεί χρειάζεται ο άνθρωπος, κλείνοντας τις αισθήσεις του στον κόσμο και τα πράγματα του, να εισέλθει στον γνόφο της καρδιάς του, εκεί όπου γίνεται η μάχη του αιώνος.

Και να νικήσει με την ταπείνωση, καθετί που έρχεται να προσβάλλει την σχέση του με τον αληθινό Θεό.

Η Παναγία, μας δείχνει το δρόμο, ότι ο Χριστός γεννάται εκεί που υπάρχει υπακοή και ταπείνωση, εργασία των εντολών του Θεού, νήψη και προσευχή, νηστεία, αποκοπή των λογισμών.

Εκεί καθαρίζει ο άνθρωπος. Γιατί εκεί υπάρχει η είσοδος στα άγια των αγίων, μέσα εκεί όπου βρίσκεται ο Χριστός μας.

Αυτό προϋποθέτει να βγει έξω από τον εαυτό του και τον εγωισμό του, να μην είναι αυτονομημένος από τον Θεό και από την ζωή του κόσμου. Να μάθει ότι η Εκκλησία σημαίνει τρόπο υπάρξεως, ο ένας με τον άλλον.

Και ολοκληρωσε:

«Αυτήν την προοπτική μας χαρίζει σήμερα η Υπεραγία Θεοτόκος. Η Παναγία μας, πριν τις μεγάλες εορτές είναι παρούσα, γιατί είναι Εκείνη που ολοκλήρωσε τον σκοπό και την διαδρομή της ζωής Της.

Και μας καλεί σε αυτήν την έξοδο από τον εγωισμό μας και την είσοδο στην ευλογία του Θεού».

Related posts