29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος: Δόθηκαν με όλη τους την αγάπη και θεράπευαν τον κάθε άνθρωπο

Οι Άγιοι Ανάργυροι, ότι δίδασκαν και ότι έπρατταν, ήταν του ίδιου του Θεού. Δεν έλεγαν κάτι δικό τους. Θεού το έργο, Θεού η προσφορά, Θεού η δωρεά.

 

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος καθημερινών δράσεων και εκδηλώσεων του Ναού, με τον γενικό τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος

Στην ομιλία του ο π. Ιωαννίκιος, αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους.  Κι  όπως σημείωσε, οι Άγιοι Ανάργυροι έχουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό ιδίωμα και προσωνύμιο, που τους έχει δοθεί από την Εκκλησία. Τους λέμε και τους ονομάζουμε ιαματικούς αναργύρους.

Εκείνοι δηλαδή, οι Άγιοι εξήγησε, οι οποίοι δια της Παναγίας Τριάδος, χαρίζουν στους ανθρώπους την ίαση, την υγεία.

«Κάθε άνθρωπος ζητά το αυτονόητο, δηλαδή να είναι υγιής «εν πνεύματι και σώματι».

Και αυτοί οι Άγιοι οι ιαματικοί, ήταν εκείνοι οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο λαό του Θεού.

Και έβλεπαν ως πραγματική εικόνα του ίδιου του Θεού, τον κάθε άνθρωπο. Και αυτό φαίνεται διότι η Εκκλησία τους κατονομάζει ανάργυρους

Είναι αυτοί δηλαδή οι άνθρωποι της πίστεως, συνέχισε ο π. Ιωαννίκιος, οι ιαματικοί και ιατροί Άγιοι, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με όλη τους την αγάπη, χωρίς να λάβουν.

Δόθηκαν με όλη τους την αγάπη και θεράπευαν τον κάθε άνθρωπο, πνευματικά και σωματικά.

Ο άνθρωπος χρειάζεται όχι μόνο την υγεία του σώματος, αλλά και την υγεία της ψυχής και την υγεία της καθαρής σκέψεως.

«Οι Άγιοι, ότι δίδασκαν και ότι έπρατταν, ήταν του ίδιου του Θεού. Δεν έλεγαν κάτι δικό τους. Θεού το έργο, Θεού η προσφορά, Θεού η δωρεά

Αναφέρθηκε ακόμη ο π. Ιωαννίκιος, στον Όσιο Δαυίδ τον Γέροντα της Εύβοιας, που επίσης εορτάζει αυτήν την ημέρα, έναν Άγιο, που θαυματουργεί συνεχώς, όπως τόνισε ιδιαίτερα.

Και κλείνοντας την ομιλία του, παρατήρησε:

«Εάν πιστέψουμε πραγματικά, εάν έχουμε ως σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Θεό Πατέρα και επικαλούμαστε κάθε ημέρα τους Αγίους της πίστεως μας, η χάρις του Θεού θα έρθει, θα μας ευλογήσει, θα δώσει την ίαση του σώματος και της ψυχής.

Εάν μετανοούμε και εάν αγαπούμε πραγματικά τον Θεό και τον κάθε άνθρωπο, τότε ζώντας μέσα στο μυστήρια της Εκκλησίας, δεν φοβόμαστε τίποτα.

Καμία δύναμη δεν μπορεί να μας επισκιάσει και να μας βλάψει. Και τότε επενεργεί η χάρις του Θεού

Related posts