24 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος: Θάνατος στην Εκκλησία, δεν υπάρχει

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…». 

Ο π. Επιφάνιος, αναφέρθηκε σε μία από τις οκτώ αναστάσεις που αναφέρει η Αγία Γραφή, και την οποία περιέγραφε η ευαγγελική περικοπή της ημέρας.

Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο θάνατος συναντάται με την ζωή για να νικηθεί και να κατατροπωθεί.

«Ο Υιός του Θεού, βρίσκεται μπροστά σε ένα συγκλονιστικό ανθρώπινο γεγονός, όπου μία χήρα μάνα αντιμετωπίζει τον θάνατο του υιού της.

Αυτή η γυναίκα βρίσκεται μπροστά στον αρχηγό της ζωής, αφού ο θάνατος δεν δημιουργήθηκε από τον Θεό».

Είναι δύσκολο η ανθρώπινη λογική να φιλοσοφήσει ή και να θεολογήσει ακόμη, το μυστήριο του θανάτου, συνέχισε.

Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πνευματική μας τροφός. Το πολίτευμα των ορθοδόξων χριστιανών, είναι το πολίτευμα της Αναστάσεως, του φωτός, της καινής βασιλείας.

Μεταβαίνουμε εκ του θανάτου εις την ζωήν, όπου η πληρότητα αυτής της ζωής θα βιωθεί από τα πιστά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, κατά την δευτέρα έλευση του Κυρίου.

Η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τον όλο άνθρωπο, σημείωσε ο π. Επιφάνιος, και μιλάει για την ανάσταση των νεκρών σωμάτων, όπου θα συναντήσουν την αιώνια και αθάνατη ψυχή.

Γι’ αυτό το λόγο, θάνατος στην Εκκλησία, με την έννοια της απελπισίας, δεν υπάρχει. Υπάρχει η διάβαση για να μπορέσουμε να αναστηθούμε κι εμείς, για να ζήσουμε αιώνια κοντά στον Χριστό.

Και ολοκλήρωσε τον λόγο του:

«Και η ανάσταση των κεκοιμημένων, την οποία προσδοκούμε για να δούμε και να ατενίσουμε τα πρόσωπα με τα οποία συναναστραφήκαμε σε αυτή την πλάση, είναι η χαρά μας, η ελπίδα μας, το γεγονός που μας ξεκουράζει και μας ανακουφίζει όταν στερούμαστε τα συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα.

Και απόδειξη ότι στην Εκκλησία μας θάνατος δεν υπάρχει, είναι οι επιμνημόσυνες δεήσεις που πραγματοποιούμε για την ανάπαυση των κεκοιμημένων που υπάρχουν , ζουν και περιμένουν την δική μας έκφραση της αγάπης μας».

Related posts