29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2019»: Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μπάτσης

Αν θέλουμε να συναντήσουμε τον Αναστάντα Κύριο, πρέπει ως μαθητές Του, να Τον μιμηθούμε. Ανάσταση δίχως Σταυρό, δεν μπορεί να υπάρξει.

Στην 2η θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, 31 Μαρτίου, εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μπάτσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η ομιλία του π. Δημητρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μπάτσης

Στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σημείωσε ο π. Δημήτριος, προβάλλει η Εκκλησία τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου. Μέσω του οποίου θα βιώσουμε αληθινά, την Ανάσταση του ζωοδότη και θα ανοίξουν στους πιστούς οι πύλες του παραδείσου.

Προτρέπει η Εκκλησία μας σε προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, γιατί μέσα από τον Σταυρό, ανατέλλουν και λάμπουν οι ακτίνες της Αναστάσεως του Κυρίου.

Ακούγεται αντιφατικό στον άνθρωπο, συνέχισε, ότι από αυτό τα εξευτελιστικό και ατιμωτικό όργανο καταδίκης, πήγασαν τόσα αγαθά.

«Φαίνεται παράδοξο ότι ο Σταυρός γίνεται μέσο για να γίνουμε από δούλοι στην αμαρτία, φίλοι και αδελφοί του Κυρίου. Χωρίς τον Σταυρό, θα είμαστε ακόμη, ξένοι του παραδείσου.

Γίνεται σαφές, ότι για να βιώσουμε το μυστήριο της τριημέρου εγέρσεως του Σωτήρος, για να φωτιστεί η ψυχή μας από το αειλαμπές φως της Αναστάσεως, για να αξιωθούμε να συναντηθούμε με τον Αναστάντα Ιησού, πρέπει πρώτα να προσκυνήσουμε, δηλαδή να βιώσουμε το μυστήριο του Σταυρού».

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, πως πίσω από τις θλίψεις και τα πολυώδυνα βάσανα που συνοδεύουν την άρση του σταυρού, κρύβεται η χαρά και η δόξα της Αναστάσεως.

Και αυτό ισχύει για όλους εμάς που θέλουμε να ονομαζόμαστε μαθητές Του.

Θέλουμε να τον ακολουθήσουμε στην αναστάσιμη δόξα Του, αναρωτήθηκε ο π. Δημήτριος. Ας σηκώσει ο καθένας μας, τον δικό του σταυρό, ακολουθώντας το παράδειγμα Εκείνου.

Κατά δεύτερο λόγο, η Εκκλησία μας προτρέπει σε προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, για να νιώσουμε στην ψυχή μας, ψυχική αγαλλίαση. Θα ενδυναμωθούμε για να συνεχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα μέσα στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

«Βρισκόμαστε στο μέσον μιας περιόδου έντονου πνευματικού αγώνα. Είναι περίοδος σταύρωσης του εαυτού μας.

Όλη αυτή η έντονη πνευματική και σωματική προσπάθεια, δημιουργεί μία κόπωση στον αγωνιζόμενο χριστιανό. Μια κόπωση που μπορεί να οδηγήσει στην κατήφεια και την ακηδία».

Χρειάζεται λοιπόν ο χριστιανός σε αυτό το σημείο βοήθεια. Από τη μία, πνευματική ενθάρρυνση και από την άλλη, πνευματική ανάταση.

Οάσεις πνευματικής ανάτασης μέσα στην περίοδο αυτή, αποτελούν οι Κυριακές της, με τον χαρμόσυνο αναστάσιμο και ενθουσιώδη χαρακτήρα τους.

«Ο Σταυρός αποτελεί το κέντρο της ζωής του χριστιανού. Αν θέλουμε να συναντήσουμε τον Αναστάντα Κύριο, πρέπει ως μαθητές Του, να Τον μιμηθούμε.

Δηλαδή ο καθένας μας να σηκώσει τον δικό του σταυρό, να σταυρώσει τα πάθη του και τις αμαρτωλές επιθυμίες του.

Ανάσταση δίχως Σταυρό, δεν μπορεί να υπάρξει».

Related posts